Szülészet-nőgyógyászati kongresszus Szegeden

Vágólapra másolva!
A háromdimenziós ultrahang alkalmazása a szülészetben és a nőgyógyászatban az egyik kiemelt témája annak a kongresszusnak, amely a Magyar Szülészeti-Nőgyógyászati Ultrahang Társaság szervezésében csütörtökön kezdődött Szegeden.
Vágólapra másolva!

A képalkotó eljárások legújabb módszeréről, az alkalmazásával elért eredményekről több előadásban számolnak be a szakemberek a szombatig tartó tudományos tanácskozáson.

Vajda György, a szegedi szülészeti és nőgyógyászati klinika adjunktusa, a kongresszust szervező bizottság elnöke beszélt a háromdimenziós (3D) ultrahang előnyeiről és alkalmazási területeiről.

Elmondta, hogy háromdimenziós ultrahang készülékkel Magyarországon először a szegedi szülészeti és nőgyógyászati klinika rendelkezett. Ez a vizsgálati módszer jelentősen javítja a diagnosztikus pontosságot és gyorsaságot, segítségével a méhen belül fejlődő magzat fejlődési rendellenességei egyre korábban válnak felismerhetővé.

A 3D ultrahanggal olyan magzati szervek és testfelszínek is láthatóvá válnak, amelyek a hagyományos ultrahang vizsgálatok során rejtve maradtak az orvos előtt. A leképezést a műszer elektronikusan rögzíti.

A nőgyógyászatban - például a komplex emlő diagnosztikában, az incontinentia műtétek kapcsán, a daganatos betegségeknél - a 3D ultrahang az szervábrázolásokon túl nagy pontosságú méréseket tesz lehetővé.

A mennyiségi és minőségi többlet információk jelentősen növelhetik a kezelések hatékonyságát. Vajda György elmondta még, hogy a XXI. század orvoslásában komoly lehetőség a telemedicina: a vizsgálati adatok képi archiválása megnyitja az utat az internetes hazai és nemzetközi konzultáció, a telekonzílium előtt.

A kongresszuson a méhen belüli magzati állapot érzékeny nyomon követésének lehetőségei, a női meddőség diagnosztikáját segítő vizsgáló eljárások, a nőgyógyászati rosszindulatú elváltozások és endokrinológiai kórképek felismerésének módszerei mellett szó lesz az ultrahang diagnosztika etikai és jogi kérdéseiről is.

A Magyar Szülészeti-Nőgyógyászati Ultrahang Társaság 1992-ben alakult, csaknem ezer tagot számlál. Szakmai kongresszusát kétévenként rendezi meg, a jelenlegi sorrendben a hatodik.

Ajánlat