Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Bemutatták az agysebész-robotot

Vágólapra másolva!
Nem kell többé aggódni a sebész kézremegése miatt az agyműtéteknél - az elsőként bemutatott agysebész-robotnak nincsenek ilyen problémái.
Vágólapra másolva!

"Idegborzoló" távlatokat nyithat az agysebészetben az a robot, amelyet szerdán mutatott be egy brit orvosi cég, Londonban megtartott sajtókonferenciáján. A cég szerint ez az elsőként kifejlesztett olyan robot, amely az agysebészek munkájának igen hatékony támogatására képes.

A PathFinder nevű robot különféle képalkotási eljárásokkal készített felvételek alapján tájékozódik a páciens koponyáján belül. Segítségével az agysebészek igen precízen, a környező szövetek károsodását minimálisra csökkentve hatolhatnak be a megcélzott agyterületre. A sebész megadja a célpontot és a megközelítési útvonal felvételeit a robotnak, amely a behatolás során a saját kamerájával készített képeket állandóan összeveti ezekkel.

A "robottámogatás" potenciális felhasználási lehetőségei között a Parkinson-kór és az epilepszia kezelése éppúgy megtalálható, mint a jövőben tervezett sejtterápiás-eljárások. A klinikai próbákat a nottinghami Queens Medical Centerben hamarosan megkezdik.

Fotók: Reuters

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről