Biológiai fegyverek - The New York Times

Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államok az elmúlt évek során oly mértékben valósított meg titkos kutatási programokat biológiai fegyverekkel, hogy ez már súrolja az ezek globális tilalmáról szóló nemzetközi szerződés határát - írta keddi számában a The New York Times.
Vágólapra másolva!

Az 1972-es szerződés tiltja az aláíró államoknak, hogy betegséget terjesztő fegyvereket fejlesszenek ki, illetve ilyen fegyverekre szert tegyenek. Engedélyezi viszont azt, hogy oltóanyagokkal, illetve más védekezési eljárásokkal folytassanak kísérleteket. A szóban forgó amerikai kutatási programok - kormánytisztviselők megfogalmazása szerint - olyan lépéseket utánoztak, amelyeket feltételezhetően megtennének a biológiai fegyverarzenál megteremtésére törekvő államok, illetve terroristák. Az ilyen "imitáció" - így az amerikai illetékesek - azt célozta, hogy jobban megértsék az esetleges fenyegetettség mibenlétét.

A The New York Times értesülése szerint az eddigi titkosan kezelt - és a nemzetközi szerződés fényében vitatható jogi megítélés alá eső - kutatási programok Bill Clinton elnök hivatali ideje alatt kezdődtek, és George Bush kormányzata ki akarja terjeszteni a kutatásokat.

A lap szerint kormányzati tisztviselők már korábban elmondták: a Pentagon olyan kórokozóval folytat genetikai kísérleteket, amely az eddig ismertnél hatékonyabban képes terjeszteni a lépfenét. Egy másik program keretében a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) a rendelkezésére álló adatok alapján elkészítette és ki is próbálta egy korábbi, még szovjet fejlesztésű "biológiai bomba" modelljét. A Pentagon a nevadai sivatagban levő kísérleti telepén biológiai fegyverek előállítására képes üzemet épített, kizárólag a kereskedelemben hozzáférhető anyagokból.