Egy tudományos konferencia belülről

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Nem mindennapi megtiszteltetés egy újságíró számára, ha közvetlen közelről szemlélve, résztvevőként élheti át egy tudományos konferencia eseményeit, főleg olyan progresszív és izgalmas kutatási terület esetében, mint a genetikailag módosított állatok klónozása. A Gödöllői Mezőgazdasági Biotechnológia Kutatóközpont (MBK) meghívásának köszönhetően az [origo] Tudomány rovatának szerkesztője ebben a kivételes helyzetben találhatta magát, s jóleső izgalommal vetette bele magát a kétnapos rendezvény forgatagába.

Dr. Bősze Zsuzsanna, az MBK Állatbiológiai Intézetének igazgatója nagyszerű munkát végzett: a konferencia igen jól szervezetten és nagyon oldott hangulatban zajlott, ahol a szakterület vezető kutatói - valóban komolyan véve a szervezők kérését - részletesen beszámoltak a munkájukat kísérő problémákról is. Ez különösen annak fényében volt tanulságos, hogy jelenleg a klónozás szóról a legtöbb embernek az emberi szervezet teljes "legyártása" jut az eszébe. A két nap előadásait hallgatva egy külső szemlélő számára is nyilvánvalóvá vált: bár az állati klónozás területe rohamléptekkel fejlődik, jelenleg még olyan komolyak a biológiai és technikai jellegű problémák is - hogy az etikai, jogi, szociológiai stb. vonatkozásokról most ne is beszéljünk -, hogy normális ember egyelőre nem foglalkozhat az emberi klónozás gondolatával sem.

Budapest két napra valóban a "klónozás fővárosává" vált, mivel a rovatunkban egy héttel ezelőtt megjelent beharangozó cikk nyomán minden jelentősebb TV, rádió és újság megkereste valamilyen formában a konferencia szervezőit. Ez önmagában nagyon örvendetes, hiszen - mint azt a konferencia bioetikai szekcióján is hangsúlyozták - nagyon fontos lenne, hogy a közvélemény megismerje s ezáltal talán jobban elfogadja a kutatási terület eredményeit. A szervezők és a konferencián előadó kutatók készségesen nyilatkoztak a sajtónak. A következőkben a legfontosabb eredményeket és problémákat szeretném Önök elé tárni az előadások és az azokat követő beszélgetések főbb gondolatait kiemelve.