Klónozás: náci téboly

Vágólapra másolva!
Az olasz orvosi kamara beidézte Antinorit nagy port kavaró bejelentésével kapcsolatban. A Vatikán egyik bíborosa Hitlerhez hasonlítja az olasz szakembert.
Vágólapra másolva!

Az olasz orvosi kamara jelezte, hogy megvonhatják Antinoritól az orvosi praxis engedélyét, ha csakugyan végrehajtja a kísérletet, amelynek helyszínéül egy nemzetközi vizeken tartózkodó hajót jelölt meg az olasz orvos. A kamara már beidézte meghallgatásra Antinorit nagy port kavaró bejelentésével kapcsolatban.

A Vatikán egyszerűen képtelenségnek nevezte az emberklónozást, és sok tudós is elítélő hangnemben szólalt meg. Jack Scarisbrick professzor, az abortuszellenes Life csoport elnöke szerint az emberi élet méltóságán aluli az, hogy emberi lényeket gyártsanak laboratóriumban szakemberek. Véleménye szerint a gyermektelen párok örökbe fogadással is megoldhatják gondjukat.

A novemberre tervezett kísérletek elleni legsúlyosabb ellenérv az állatklónozással foglalkozó szakértők részéről hangzott el, akik kétségüket fejezték ki azzal kapcsolatban, hogy az emberklónozás sikerülni fog. Az Edinburgh-i Roslin intézet, ahol Dollyt megalkották, hangsúlyozta, hogy kísérleteik 98 százalékában sikertelenek voltak.

Antinori azonban közölte: a vallásos ellenérveket nem fogadja el, nem igaz, hogy isten szerepébe akar lépni, a klónozás szerinte nem vallási kérdés. A rendellenességekre és az óriási kockázati arányra vonatkozó tudományos ellenérveket pedig ezzel utasította el a mindenre elszánt olasz professzor: "Minden szükséges technika a rendelkezésünkre áll, és sohasem engedjük meg, hogy egészségtelen csecsemő szülessen".

Joseph Ratzinger bíboros, a Szentszék hittani kongregációjának prefektusa kedden élesen bírálta Severino Antinori orvosprofesszor tervezett emberklónozási kísérleteit, azzal vádolva az olasz nőgyógyászt, hogy "Hitlert akarja utánozni". Nyilatkozatában, amelyet több olasz napilap is közölt, a bíboros úgy vélekedett, hogy a "gyermekek fénymásolása - a meddőség gyógyításán túl - náci téboly". A főprelátus hozzátette, hogy "bizonyos értelemben Hitler megelőzött némely modern fejlesztéseket, mint például a klónozás vagy az emberi embriókon végzett orvosi kísérletek".

Az AFP francia hírügynökség szerint Ratzinger bíboros ellentmondást nem tűrő hangon elítélte a tudomány "vadhajtásait". - "Rettenetes, hogy egyes hatalmak, amelyek az előző évszázad derekán megbuktatták a nácizmust, manapság vitatható és embertelen gyakorlatokhoz folyamodnak a tudomány területén" - jelentette ki.

Mint arról részletesen olvashattak rovatunkban, Antinori professzor arra készül, hogy - a világon elsőként - klónozott emberi egyedeket hozzon létre, 200 önkéntesen vállalkozó asszony közreműködésével. Az olasz nőgyógyász 1994-ben szerzett világhírnevet, amikor segítségével egy 62 éves asszony egészséges gyermeket hozott a világra.

A témához kapcsolódó legfrissebb információk, további linkekkel:

Már folyamatban van az ember klónozása
2001. augusztus 8. A BBC információi szerint a Clonaid nevű amerikai cég kedden bejelentette: már végrehajtották az emberi klónozás első lépéseit, amelynek eredményeképpen korai embriók fejlődtek ki. Washingtonban kedden vezető szakemberek hallgatták meg Antinorit és Zavoszt az ember klónozásáról, akik kitartanak tervük mellett. részletek...