Novemberre tervezik az első emberi klónt

Vágólapra másolva!
Severino Antinori olasz embriológus bejelentése szerint kétszáz önkéntes pár már készen áll az emberi klónozási kísérletekre.
Vágólapra másolva!

A dr. Severino Antinori (középen) vezette tudóscsoport célja, hogy segítsen az olyan embereknek, akiknek semmilyen más módon nem lehet saját genetikai állományukat hordozó gyermekük. A klónozási technológiát azoknál a pároknál használnák, ahol a nőnek megvannak az egészséges petesejtjei, a férfi viszont nem termel spermiumokat, s nem akarják idegenek ivarsejtjeit felhasználni.

Az eljárás lényegi része hasonló az első emlősklón, Dolly bárány esetében alkalmazott ún. nukleáris transzfer ("maganyag-átviteli") technológiához. A tervek szerint az anya petesejtjének sejtmagját - ezáltal teljes genetikai állományát - eltávolítják, s a helyébe az apa egyik testi sejtjéből kinyert sejtmagot, illetve a benne lévő genetikai állományt juttatják be. Az ilyen módon előkészített sejtet aztán az anya méhébe ültetik.

Antinori a napokban bejelentette, hogy a sikeres egérkísérleteket követően szeretné megkezdeni a módszer alkalmazását emberekkel is. A kutató közlése szerint 200, különböző országokból általa kiválasztott önkéntes pár már készen áll az eljárás megkezdésére.

Antinori egy idén márciusban megrendezett konferencián nem árulta el, hogyan választ a jelentkezők közül, de kizárta az egyedül élő asszonyokat és az olyan párokat, akiknek már meghalt egy gyermekük. Nem nyilatkozott arról sem, hol és mikor szeretné megkezdeni a klónozást, csak annyit mondott, hogy egy földközi-tengeri országból kapott meghívást egy klinika megalapítására, s gyakorlatilag kimeríthetetlen, magánszemélyektől származó pénzforrás áll a rendelkezésükre.

A BBC szerint Antinori e hét vége felé, egy Washingtonban megrendezésre kerülő találkozón adhat részletes információkat terveiről.

Amerikai és japán tudósok arra figyelmeztetik az olasz szakembert, hogy "szörnyek létrehozását" kockáztatja. Antinori szerint azonban a félelmek alaptalanok, s már ez év novemberében szeretne nekilátni tervei megvalósításának.

A klónozással szemben azonban egyre erőteljesebben tiltakoznak az orvosok, a kutatók, az életvédő csoportok és a közvélemény is. Az Egyesült Államok képviselőháza a múlt héten tiltott meg mindenféle emberi klónozást.

Kié lesz a gyerek?
Mivel ivaros folyamat nem játszódna le (éppen ez a klónozás lényege), a két szülő genetikai anyaga nem keveredik. A gyermek tehát genetikai szempontból az apával lesz teljesen azonos, vagyis az apa klónjáról van szó. Ezért például minden esetben fiúgyermek születne. Az anyai hatások egyrészt a magjától megfosztott petesejt sejtplazmájából, másrészt a méhen belüli fejlődés, az anya-magzat kapcsolatok során érhetik az utódot. Ezek szerepe és mértéke azonban egyelőre kevéssé ismert a tudósok számára.

Az olasz kutató egyébként nagy tapasztalatokkal rendelkezik a mesterséges megtermékenyítési technológiák terén, amelyeket a klónozás során is kamatoztatni remél. Antinori római magánklinikája 1994-ban hívta fel magára először a világ figyelmét, amikor sikerült egy 62 éves asszony megtermékenyítése. Az ember klónozásának tervét 1998-ban jelentették be először.

A becslések szerint az első klónozási eljárások minimum 50 000 amerikai dollárba kerülnének, de a remények szerint ezt idővel sikerül 20 000 dollár, vagyis egy lombikbébi-program költsége alá szorítaniuk.

A klónozással kapcsolatos alapvető információkról, a biológiai és etikai kockázatokról részletesen olvashat az [origo] Klón-dossziéjában.

A klónozás még a jövőben is nagy hibaszázalékkal dolgozik: Ripley, a 8. számú klón elpusztítani készül egyik korábbi, félresikerült változatát - jelenet az Alien-sorozat 4. részéből (Alien Resurrection, 1997.)

S. T.

A BBC cikke (angolul)