Megállították a HIV-fertőzést

Vágólapra másolva!
Amerikai kutatók felfedezték, hogy a HIV-vírus koleszterint igényel a fertőzéshez, mind a sejtbe való bejutás, mind az onnét történő kijutás során. A koleszterin sejthártyából való eltávolításával teljesen blokkolták a vírus terjedését.
Vágólapra másolva!

Koleszterin szükséges ahhoz, hogy az AIDS-et kialakító HIV bejusson a sejtekbe - számoltak be felfedezésükről a Johns Hopkins Egyetem (USA) kutatói az AIDS Research and Human Retroviruses (AIDS-kutatás és emberi retrovírusok) c. szaklap 2001. július 20-ai számában. A koleszterin sejthártyából való kivonását követően teljesen blokkolni lehetett a fertőzés terjedését.

Az érett vírusrészecske kitör a fertőzött sejtből

A felfedezés új lehetőségeket nyújthat a járvány elleni küzdelemben. Bár az erre alapuló vakcina még nincs a láthatáron, azok a baktériumellenes szerek, amelyek képesek eltávolítani a sejthártyákból a koleszterin-molekulákat, addig is fontos szerepet tölthetnek be az AIDS terjedésének fékezésében.

A koleszterin fontos szerepet tölt be a sejtek membránjának felépítésében, így természetesen nem arról van szó, hogy minden sejthártyából ki kell vonni a koleszterint. Elegendő lenne, ha a módszert azokon a területeken alkalmaznák, amelyeken keresztül a vírus szexuális úton az egyik emberről a másikra terjedhet: vagyis a hüvely (és a végbél) esetében. A konkrét megelőzési módszer kenőcsök használatát jelentené.

HIV - a fehérjék elrablója

A kutatók régóta tudják, hogy a HIV számos fehérjét magával ragad a sejtmembránból, amikor a megfertőzött sejtből távozik. E lopott fehérjék segítségével számos különféle sejttípushoz tud hozzákötődni, így nő a fertőzőképessége. Nagyon érdekes azonban, hogy a CD45 jelzésű, a membránban egyébként bőségesen előforduló fehérje nem érdekli a vírust, így kívül esik annak rablási tevékenységén.

James Hildreth, a Johns Hopkins kutatója, közelebbről szemügyre véve a jelenséget azt találta, hogy a sejtmembrán egyes területei - amelyek igen gazdagok koleszterinben - nem tartalmazzák a CD45-öt.

A kutatók ebből arra gondoltak, hogy - mivel a HIV békén hagyja a CD45-öt és a CD45 nincs jelen ezeken a helyeken - a vírus talán éppen e területeket használja a sejtből való kitöréshez. A vizsgálatok során ez bizonyítást is nyert.

Ezt követően az említett membránterületek koleszterinjére koncentráltak, egyrészt mivel a koleszterin számos sejtfolyamatban - például különféle fúziókban - fontos, másrészt pedig tudták, hogy bizonyos más vírusok koleszterint igényelnek a fertőzéshez.

A fertőzés megállítása

A kutatók ciklodextrin nevű molekulák alkalmazásával változtatni kezdték a membrán koleszterinszintjét. A ciklodextrinek olyan poliszacharidok, amelyek gyűrűket alakítanak ki. A gyűrű belseje víztaszító (hidrofób) tulajdonságú, így nagyszerű helyet jelent más hidrofób molekuláknak, például a koleszterinnek.

A ciklodextrinek alkalmazásával olyan sejtvonalakat állítottak elő, amelyek membránja nem tartalmazott koleszterint, majd e sejteket HIV-fertőzésnek tették ki. A kutatók legnagyobb meglepetésére kiderült, hogy a koleszterint nem csak a vírus sejtekből való távozásához, de a belépéshez is nélkülözhetetlen: a sejtek ugyanis ellenálltak a fertőzésnek.

További vizsgálatokból kiderült, hogy a koleszterin eltávolítása csökkenti a HIV belépéséhez szükséges ún. kemokin-receptorok mennyiségét a sejtek felszínén. Hildreth szerint a koleszterin stabilizáló szerepet tölt be a receptoroknál; nélküle elvesztik az alakjukat, instabillá válnak és lebomlanak.

A ciklodextrineket évek óta alkalmazzák az emberi gyógyászatban - a beléjük zárt hidrofób hatóanyagok célba juttatására. Klinikai szempontból biztonságosak, s nem mérgezőek a sejtekre. Az új eredmények alapján a hüvely és a végbél falán lennének alkalmazhatók, akár a közösülés előtt közvetlenül használatos krém formájában, akár több héten át hordható, a hatóanyagot lassan és folyamatosan kieresztő, méhnyakra ültethető eszközként.

S. T.

A témához kapcsolódó oldalak