Egyre több a migrénes beteg<br/>

Vágólapra másolva!
Féloldali, lüktető fájdalmak a homlok körül, a szem mögött: mintha ököllel nyomnák össze az ember agyát. Látászavar, villanások, sötét foltok.
Vágólapra másolva!

Sean McHone festménye.Fokozódó rosszullét, émelygés, hányás, gyengeség. Az ember beszéde néha teljesen összezavarodik, kerüli a fényt, érzékeny a hangokra. Egy-egy migrénes roham órákig vagy akár több napig is eltarthat. Igazán megbízható gyógyszert eddig még senki sem talált, pedig szükség lenne rá - egy legújabb amerikai kutatás szerint ugyanis rohamosan növekszik a migrénes betegek száma.
Rochester, Minnesota: A Mayo Clinic kutatói közzétették felmérésük eredményét. Úgy tapasztalták, a fiatal nőknél a legmagasabb a migrénes esetek előfordulásának aránya. A szokásos évi hatszáz új eset helyett a nyolcvanas évek végére már évente ezer 20-29 éves korú nőnél diagnosztizálták a betegséget. Összesen 56 százalékkal nőtt a migrénes nők száma, és a férfieseteké is megugrott, de csak 34 százalékkal.
„Sok oka lehet ennek a tendenciának" - mondta Dr. Walter Rocca, a klinika egyik orvosa. - „A nyolcvanas évek során jelentősen átalakultak a társadalmi viszonyok, egyre több stressz nehezedett a nőkre is. A stressz pedig, mint tudjuk, a migrén egyik legfőbb kiváltó oka."

A világ női népességének 18 százaléka szenved migrénes fejfájásoktól, a férfiaknál ez az arány jóval kisebb, csak 6 százalék. A női betegek nagy része esetében a migrénes rohamok egybeesnek a menstruációs időszakkal. Ennek ellenére nem sikerült még kideríteni, milyen szerepet játszanak a hormonális folyamatok a rohamok kialakulásában. Mint ahogy sokáig az is fejtörést okozott az orvosoknak, mi okozza egyáltalán a kínzó fájdalmakat. Talán az agyba futó erek abnormális lüktetése? Máig sem tudjuk pontosan.
A migrénes betegek viszont pontosan tudják, hogy nagyon nehéz a rohamot elkerülni. A közvetlen kiváltó ok sokféle lehet. Az időjárás hirtelen megváltozása, frontok, kialvatlanság, különböző ételek fogyasztása, túlzott kiéhezés vagy éppen a túlzott jóllakottság. A fájdalmak hirtelen jönnek, órákig eltartanak, majd hirtelen múlnak el.

Az amerikai kutatás most egyértelműen rámutatott arra, hogy a legfontosabb tényező mégis az lehet, mekkora stressz éri az embert. A nyolcvanas évek folyamán egyre növekedett a csonka családok száma, így mind több felelősség és gond szakadt az elvált családanyák nyakába. Emellett folyamatosan nőtt a női munkaerő létszáma is, sőt az amerikai tudósok még annak is utánajártak, hogy a vizsgált időszak alatt egyre több nő kezdett el diétázni és fogyókúrázni.

Egy korábbi amerikai felmérés még érdekesebb eredményt mutat. A kutatók összevetették a különböző statisztikákat, és arra jutottak, hogy azokban a családokban, ahol a háztartás összbevétele meghaladja az évi 45 000 dollárt, a nőknek csak 16,3 százaléka szenved migréntől. Ahol az összbevétel 20 000 és 30 000 dollár közé esik, ott már 17,9 százalék ez az arány, az évi 10 000 dollárnál kevesebb pénzből fenntartott családok esetében pedig 20,8 százalék!
Új, megbízható diagnosztikai módszerekre, hatékony gyógyszerekre van tehát szükség: ahogy a huszadik század végén, a huszonegyedik század elején is egyre több stresszhatás éri majd az embereket, ezért várhatóan a migrénes betegek száma folyamatosan növekedni fog.

Münz Márton

Ajánló: