Informatikus kezdőszett, avagy hogyan éld túl az első pár hónapot

Vágólapra másolva!
Tudni szeretnéd, hogy mire lehet szükséged informatika szakos "gólyaként"? A cikkben bemutatjuk, milyen gépet és operációs rendszert érdemes választanod, hol érheted el legkönnyebben a szakirodalmat, és milyen plusz lehetőséged nyílik, ha az ismereteidet még tovább bővítenéd a szemeszterek során. Kezdődhet a gyorstalpaló?
Vágólapra másolva!

Ugye ismerősek a tv-ben és a közösségi oldalakon unásig sugárzott iskolakezdési hirdetések? Érdekes módon mindig csak a kisiskolásokat szólítják meg, pedig valójában a tanév kezdése az egyetemi gólyáknak is fontos időszak, akik gyakran segítségre várnak. Sokszor elegendő információ hiányában kezdik meg a tanévet anélkül, hogy tudnák milyen eszközökre, szakirodalomra lehet szükségük. Cikkünkben feltérképeztük, hogy milyen eszközöket érdemes beszerezned, bátran nekivághass az új tanévnek!

Forrás: pixabay.com


Így válassz laptopot!
Az informatikai szakra jelentkezők legfontosabb eszköze egy megfelelő laptop. A „melyiket válasszam a programozáshoz?" kérdés legalább olyan triviális, mint a „milyen autót vegyek, ha meg akarok tanulni vezetni?". A tananyag haladása során egyre több ismeretekre teszel majd szert, előfordulhat, hogy pl. valós idejű szimulációt kell futtatnod, esetleg interaktív tervezésbe fogsz bele, amihez ajánlott az erősebb processzor, és a nagy mennyiségű memória. Az egyetem alapvetően semmiféle eszköz megvásárlását nem várja el a hallgatóktól – tulajdonképpen akár saját eszköz nélkül is elvégezhető az egyetem – minden informatikai tanszéken biztosítanak ugyanis szabadon használható számítógépeket. Az azért persze mindenképpen hasznos, ha nemcsak az egyetemhez kötötten tudsz tanulni vagy gyakorolni – a megfelelő gép megvásárlásához azonban nem kell mélyen a zsebedbe nyúlnod, egy középkategóriás laptop kiválasztásával már megbízható eszköz lesz a kezedben.
Tapasztalatunk szerint az operációs rendszerrel kapcsolatban jól jöhet, ha a laptopon nemcsak Windows, hanem valamilyen Linux alapú – mostanában a legnépszerűbb Ubuntu – operációs rendszer is elérhető. Utóbbit az oktatók is preferálják, illetve egyes programok futtatásához is nagy segítség, mert a környezete nagyban megkönnyítheti a munkát. Félreértés ne essék, ezek nem mind iskolai követelmények. Azokon az órákon, ahol a programozás zajlik, ott a gépteremben a megfelelő infrastruktúrával ellátott egyetemi eszközöket van lehetőség használni, viszont a különböző beadandókhoz nagyon jól jöhet, ha minél több programozást segítő alkalmazást a saját gépünkre is tudunk telepíteni. Ilyen pl. a JetBrains, amit a hallgatói jogviszonyod során ingyenesen használhatsz, ehhez mindössze egy évente megújítandó regisztrációra van szükséged, amit itt meg is tehetsz. A szoftver professzionális eszközökkel segíti az átlátható és minőségi forráskód elkészítését, valamint az elkészült szoftverek minél gyorsabb közzétételét.

Forrás: pixabay.com


Fizikai könyvek helyett online olvasás
Ma már nem újdonság a nehéz könyvek helyett gépről, vagy tabletről olvasni a tananyagot. Miért is ne lehetne így a szakmai irodalommal is? Az informatikai képzésekről elmondható, hogy ezeken a szakokon az átlagosnál is gyakorlatiasabb az oktatás, és az a mennyiségű elméleti tudás, ami a tananyaghoz szükséges, mind elhangzik az órák során. Az oktatók minden előadáson elmondják, hogy az adott anyaghoz milyen ajánlott irodalom tartozik, így aztán nincs is egy vagy két olyan konkrét könyv, ami átfogóan mutatná be a programozást, abszolút tantárgyspecifikus, hogy éppen milyen könyv segíthet az adott anyag elsajátításában. Az így említett könyvek beszerzésében is kaphatsz segítséget az ingyenesen elérhető, úgynevezett Digitális Tankönyvtár (DTK) felületét átböngészve. Az Oktatási Hivatal által fejlesztett, folyamatosan bővülő online könyvtár célja, hogy a felsőoktatásban résztvevők tanulását, kutatásait vagy tudományos munkáját támogassa az elérhető szakkönyvekkel.


Tanulmányi ösztöndíj
Tanulmányi ösztöndíjra az első sikeres félév után lehet esélyed, ha államilag támogatott/ magyar állami ösztöndíjas teljes idejű alap-, mesterképzésben, felsőoktatási szakképzésben vagy osztatlan képzésben veszel részt. Jó hír, hogy nem szükséges megpályázni, amennyiben jogosult vagy rá, automatikusan kiíródik a Neptun rendszerbe. Az ösztöndíjak mértéke a felsőoktatási intézményeken belül eltérőek, továbbá az összege függ az államilag támogatott hallgatók számától, felvett kredittől, illetve a hallgatóval azonos csoportban lévő hallgatók teljesítményétől is.
Az egyetemed honlapjáról érdemes mielőbb tájékozódnod az aktuális ösztöndíj lehetőségek, illetve minden egyetem Szervezeti és Működési Szabályzatában a térítési és juttatási szabályzat között találhatod feltüntetve az intézményi ösztöndíjakat, ahonnan tudhatod mire számíthatsz az év során.


Ha felkeltették az érdeklődésedet az egyetemi informatikai képzések és pályaválasztás előtt állsz, akkor látogass el a programozdajovod.hu, illetve a felvi.hu weboldalakra és tudj meg többet ezekről a képzésekről!