Wendy Williams, Bruce Willis - több sztár is ezzel a rettegett betegséggel küzd: mi az a progresszív afázia?

Vágólapra másolva!
Wendy Williams volt amerikai televíziós műsorvezetőnél progresszív afáziát és frontotemporális demenciát diagnosztizáltak. Az amerikai tévésztár, aki híres talkshow-t vezetett, évek óta küzd egészségügyi problémákkal. Bruce Willisnek is ezzel a betegséggel kellett szembenéznie. De mi az afázia pontosan?
Vágólapra másolva!

Wendy Williamsnél progresszív afáziát és frontotemporális demenciát diagnosztizáltak - derült ki a napokban. "Az elmúlt évek során időnként kérdések merültek fel Wendy információ-feldolgozási képességével kapcsolatban. Sokan találgatták, milyen állapotban lehet Wendy, különösen akkor, amikor nem találta a szavakat. Időnként kiszámíthatatlanul viselkedett" - írták az orvosai.  

Wendy Williams
Wendy Williamsnél progresszív afáziát és frontotemporális demenciát diagnosztizáltak
Fotó: AFP

A The Wendy Williams Show korábbi műsorvezetője a közlemény szerint tavaly kapta meg a diagnózist. Gondozói csapata jelezte, hogy azért döntöttek úgy, hogy megosztják a hírt, hogy felhívják a figyelmet az afáziára és a frontotemporális demenciára. "Sajnos sok afáziával és frontotemporális demenciával küzdő személynek kell szembenéznie a megbélyegzéssel és a félreértésekkel, különösen akkor, amikor viselkedésbeli változásokat kezdenek mutatni, de még nem kaptak diagnózist" - írták.

Az 59 éves médiaszemélyiség a  napokban a nyilvánosság elé lépett: "A velem megosztott üzenetek megérintettek, emlékeztetnek az egység erejére és az együttérzés szükségességére" - mondta. Williams fia viszont a tévésztár életéről most bemutatott dokumentumfilmben azt állítja, hogy édesanyjánál az alkoholizmusa miatt alakult ki a demencia. "Az orvosok szerint annyit ivott, hogy az elkezdett kihatni a gondolkodására és az agyműködésére is" - idézték Kevin Hunter Jr-t a lapok. A műsorban Williams unokahúga is megszólalt, aki úgy véli, hogy a koronavírus-járvány, édesanyja elvesztése és saját válása csak tovább rontott nagynénje állapotán.

Wendy Williams
Wendy Williams ápolói az afáziára és a frontotemporális demenciára hívják fel a figyelmet
Fotó: Getty Images via AFP

A The Wendy Williams Show házigazdája 2017-ben már egyszer nagy ijedtséget okozott: akkor halloween alkalmából a New York-i Szabadság-szobornak öltözve köszöntötte a nézőket, ám kisvártatva elájult, reklámszünettel kellett megszakítani az élő adást. Williams a visszakapcsolása után esküdözött, hogy nem halloweeni ijesztgetésről volt szó, egyszerűen túl melege lett a jelmezben.

Később már lehetett sejteni, hogy Williams nincs jól, bevonult egy New York-i pszichiátriai intézetbe - ez nem nem volt meglepő lépés az ismerősei szerint, hiszen akkor már egy ideje mentális problémákkal küzdött. Akkor még a koronavírust is elkapta, ami természetesen a munkájára, a talkshow-ra is kihatással volt. 

Bruce Willis afáziával és  frontotemporális demenciával küzd

A színésznél még 2022-ben diagnosztizáltak afáziát, ezért bejelentette, hogy visszavonul a színészettől. Ez a betegség ugyanis gyógyíthatatlan, az érintettek beszédközpontja pedig sérül. 2023 februárjában frontotemporális demenciát állapítottak meg nála, ami tovább súlyosbította az állapotát.

"Egészségügyi panaszai vannak, és nemrég afáziát diagnosztizáltak nála, ami befolyásolja kognitív képességeit... A betegség miatt Bruce felhagy karrierjével, amely olyan sokat jelentett neki" - írta akkor Rumer Willis, a színész lánya.

Bruce Willis
A súlyos beteg Bruce Willis és a lánya
Fotó: Emma Heming Willis / Instagram

Bruce Willis felesége, Emma Heming Willis könyvet ír férje betegségéről. "Sok ember az orvosi rendelőben szembesül először ezzel a betegséggel. Fontosnak tartom, hogy ezek az információk a hozzátartozókhoz is eljussanak. 

Mostanra már én is megértettem, mi mindennel jár ez a betegség. 

A tudás számomra hatalom, és létfontosságú volt, hogy támogató közösséget építsek fel magam körül. Ez visszahozta a stabilitást az életembe, és egyfajta kontrollt adott, ami korábban teljesen elveszett, amikor a frontotemporális demencia diagnózis először jelent meg a családunk életében"- közölte.

Nemrég Bruce Willis felesége egy romantikus fotót osztott meg a közösségi oldalán, melyen férjével Bruce Willis-szel látható. A felvétel még akkor készült, mikor a férfi egészséges volt, és boldogan csókolják egymást.

Mi az afázia?  

Az afázia kifejezés Bruce Willis visszavonulása kapcsán vált igazán ismertté. Az afázia egy idegrendszeri eredetű kommunikációs probléma, amely az ún. domináns, általában a bal oldali agyfélteke működészavara. A beszédzavarral együtt sérülhet a beszéd, az írás, olvasás és számolás képessége is. 

Hogyan alakul ki az afázia?

Leggyakrabban stroke kapcsán következik be, általában féloldali végtaggyengeség és érzészavar kísérőjelenségeként. A háttérben traumás agykárosodás, daganatos betegség, vagy progresszív demencia is állhat. Az afáziát meg kell különböztetni a dizartriától, a mássalhangzók megformálásának zavarától, ekkor a beszéd elkent, nehezen vehetők ki a szavak, de a mondanivaló tartalmilag adekvát. Ebben az esetben a gége, a nyelv és a lágyszájpad izmainak mozgatásáért felelős agyidegek működése zavart. Az átmeneti afázia nem jár az intellektus hanyatlásával.

Az afázia jelentősen rontja az életminőséget

Az afázia tartós kezelésében a beszédterapeuták, logopédusok játszanak döntő szerepet. A cél a megromlott képességek visszaállítása, illetve ha ez nem lehetséges, alternatív kommunikációs csatornák megerősítése. Ezek a terápiák egyénileg, csoportosan és újabban online is elérhetők, de minden formánál nagyon fontos a szakértő irányítás. A kezelés sikerét erősen befolyásolja a páciens elszántsága és kitartása. Enyhébb esetekben, megfelelő hozzáállással és gyakorlással akár a teljes felépülés is elérhető, más esetekben, például, 

ha demencia áll a háttérben, legfeljebb csak lassítható a folyamat.

 Mindazonáltal minden esetben érdemes dolgozni az állapot javításán, hiszen az afázia jelentősen rontja az életminőséget, korlátozza a társasági életet, szorongásos zavar és depresszió is kialakulhat. Minél előbb megszületik a diagnózis és megkezdődik a szakemberek által irányított kezelés, annál jobbak az esélyek a javulásra, a romlás lassítására. Erről bővebben itt írtunk. Az afáziáról itt olvashat többet.