Műsorváltozás lesz Tordy Géza halála miatt

Tordy Géza
Tordy Géza
Fotó: Kollányi Péter
Vágólapra másolva!
Tordy Gézára emlékezik a közmédia, a nemzet színészének több filmjét is újranézhetjük a húsvéti hétvégén.
Vágólapra másolva!

Az M5 és a Duna World rendkívüli műsorváltozást jelentett be Tordy Géza halála miatt, de szinte a közmédia valamennyi csatornáján megemlékeznek a Kossuth-díjas és kétszeres Jászai Mari-díjas színművészről, rendezőről, érdemes és kiváló művészről, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagjáról.

Az M5 kulturális csatorna vasárnap 21 órától A kőszívű ember fiai című történelmi filmdrámát vetíti.

A Jókai Mór azonos című regénye alapján Várkonyi Zoltán rendezésében 1965-ben bemutatott, ma már klasszikusnak számító alkotásban az akkor mindössze 26 éves Tordy Géza Baradlay Jenőt, a három fivér legfiatalabbikát alakította. A Duna World egy ugyancsak történelmi drámát, a Klapka légió című, 1983-ban bemutatott filmet tűzi műsorára 22:05-től. Az 1866-ban játszódó drámában Tordy Géza Klapka György tábornok szerepét formálta.

A közmédia kulturális csatornája vasárnap 14:55-től ismét műsorára tűzte a Magyar Művészeti Akadémia portrésorozatának Tordy Gézáról szóló, 2021-ben készült epizódját, hétfő délután pedig az Ez itt a kérdés Tordy Géza 81. születésnapja alkalmából készült exkluzív kiadását vetíti. A Duna World műsorán a nemzet színésze pályájának legmeghatározóbb pillanatairól szóló Hogy Volt? című műsor látható hétfőn 15:55-től.

A Kossuth Rádió szinte valamennyi kulturális műsorában megemlékeznek Tordy Gézáról a következő napokban. Az Irodalmi Újság vasárnap este fél 7-kor kezdődő adásában archív felvételekkel idézik fel a számos rádiójátékban is felejthetetlen alakítást nyújtó színész alakját, de az ő emléke előtt tiszteleg a Kalendárium keddi műsora is.