Illat alapján is párosítottak – mesélt a Házasság első látásra szakértője

Házasság első látásra
A Házasság első látásra női szereplői
Fotó: TV2
Vágólapra másolva!
Hétfő este indul a TV2-n a Házasság első látásra, amelyben hat nő és hat férfi vállalkozott arra, hogy látatlanban, rögtön az első találkozáskor anyakönyvvezető elé áll valakivel. A párjukat három pszichológus szakértő választotta ki számukra, akik a műsorban is szerepelnek – közülük Sarkadi Bálint nyilatkozott most az Origónak.
Vágólapra másolva!

Sarkadi Bálint klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta és szexológus tanácsadó. A Házasság első látásra című műsort érdekes kísérletnek látja, amely során a szereplők komoly jellemfejlődésen eshetnek át, szerinte a házasságuk is működhet hosszú távon.

Sarkadi Bálint
Sarkadi Bálint a Házasság első látásra sajtóbemutatóján
Fotó: TV2 / TV2

„Optimista vagyok, bízom benne, hogy pozitív végkifejlete lesz a történetnek – bár ez így is különleges szituáció. Ez egy nem mindennapi kísérlet, de épp ezért benne van a fejlődés lehetősége is: 

ha a szereplők képesek megugrani az új helyzeteket, azzal nemcsak a személyiségük fejlődhet, de akár az új párkapcsolatuk, vagyis a házasságuk is működhet.

Persze annak is megvan a rizikója, hogy inkább negatív irányba megy a történet: valakinek nem sikerül megküzdeni a saját elakadásaival, azért a kapcsolat sem tud működni a kísérlet végén” – magyarázta az Origónak Sarkadi.

Hárman készítették elő a házasságokat

A másik két szakértővel, Tóth Melinda és Gaál Viktor pszichológusokkal természetesen mindent megtettek azért, hogy a megfelelő párt válasszák ki a jelentkezők számára – még ha nem is mindenben értettek egyet. „Nem mondanám, hogy vitás helyzetig elmentünk, de voltak persze ellentétek, olykor más nézőpontból láttuk a dolgokat – de azt gondolom, ezeket mindig tudtuk orvosolni, és a végén eljutottunk egy konszenzuson alapuló döntéshez. Persze volt olyan, akit a kiválasztás során az egyik szakértő jobban kedvelt, mint a másik, de mindig próbáltunk egyezményes megoldásra jutni a folyamat során” – mondta Sarkadi.

Gaál Viktor, Tóth Melinda, Sarkadi Bálint pszichológus szakértők, Házasság első látásra
A műsor pszichológus szakértői
Fotó: TV2 / TV2

De vajon mennyire lehet megállapítani két emberről, akik még sosem találkoztak, hogy szexuálisan is vonzódnak-e egymáshoz? Sarkadinak szexológus tanácsadóként erre is megvolt a válasza: „Ez egy nehéz része a dolognak. 

Hogy két ember mennyire fog szexuális habitus terén összeilleni, azt ránézésre valóban nehéz megmondani, de annak érdekében, hogy a párba állított személyek minél jobban passzoljanak, nagyon sok személyiségtesztet felvettünk velük, rengeteget interjúztunk.

Próbáltuk feltérképezni a múltbéli kapcsolataikat és a személyiségüket, és ennek mentén összepárosítani őket.”

Házasság első látásra
A Házasság első látásra női szereplői
Fotó: TV2 / TV2
Házasság első látásra
A Házasság első látásra férfi szereplői
Fotó: TV2 / TV2

A szakemberek igyekeztek minél kreatívabbak lenni, elvégeztettek például a jelentkezőkkel egy úgynevezett fehérpóló-tesztet is. Mindenki bőrének van egy egyedi illata, ezért megkérték a szereplőket, hogy kizárólag illatanyagmentes kozmetikumokat használjanak tisztálkodáshoz, és utána mellőzve mindenféle testápolót, parfümöt, egy teljes éjszakán át viseljék a pólót. Reggel mindenki kapott egy zsacskót, amiben hermetikusan le kellett zárni a ruhadarabot. Ezután 

mindenkivel vakon megszagoltatták az ellenkező neműek trikóját, hogy vajon kinek melyik szimpatikus,

így kiderült, hogy ki kinek a feromonjával kompatibilis.

Hónapokig keresték a párokat

Hosszú hónapok munkája volt egyébként, mire kiválogatták a megfelelő szereplőket, akikkel még a műsor ideje alatt is tartják a kapcsolatot: „Már a folyamat legeleje óta benne vagyunk a történetben: nagyon sok emberrel készültek interjúk és castingfelvételek, mi pedig pszichológiai szempontból segítettünk kiválogatni azokat, akik alkalmasak lehetnek arra, hogy részt vegyenek ebben a kísérletben”.

„Folyamatosan részt fogunk venni a történetben, az is benne lesz a műsorban, hogy ez az egész kiválasztási folyamat, illetve a párosítás hogyan történt. Utána 

végigkísérjük az egész folyamaton a szereplőket, próbáljuk őket támogatni, illetve segíteni őket abban, hogy önmaguk tudjanak lenni, és hogy a párkapcsolatukat is jól tudják működtetni.

Illetve, ha vannak nehézségeik, abban is próbáljuk őket segíteni, a problémákat megoldani – szóval kapnak egyféle pszichológiai támogatást, hogy segítsük a kapcsolatuk fejlődését” – zárta Sarkadi Bálint.

A műsorban tizenkét szereplő indul el az úton, az azonban csak az adásokból derül ki, hogy ki kivel kerül párba, illetve, hogy kik mondják ki az igent a ceremónián. A résztvevőket itt mutattuk be, a Házasság első látásra hétfőn 19.55-kor indul a TV2-n.