Vizsgálja az RTL Klub műsorát a médiahatóság

Fontos szereplő távozik a Survivor játékából RTL Klub
Vágólapra másolva!
Megvizsgálja a médiahatóság, hogy a Sztárbox című műsor mindenben megfelel-e a törvény előírásainak és a hatósági ajánlásoknak – írja a Mandiner. Az RTL Klub műsorában a celebek mellett már baloldali politikai aktivisták is ringbe szálltak.
Vágólapra másolva!

Nem érkezett eddig lakossági bejelentés az RTL Sztárbox című show-műsorával kapcsolatban a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságoz (NMHH), ugyanakkor hatósági ellenőrzés keretében megvizsgálják az érintett műsorszámot – tájékoztatta a Mandinert a médiahatóság.

Megkeresésükre azt közölték, hogy az NMHH a gyermekvédelmi rendelkezések érvényesülését ellenőrző rendszeres hivatalból indított célvizsgálatok mellett állampolgári bejelentések alapján is végez hatósági ellenőrzéseket. Ha a hatóság a hatáskörébe tartozó jogsértést tapasztal, minden esetben eljárást indít.

Káromkodás, politika és szexizmus a műsorban

Október végén – 18 év szünet után – ismét elővette az RTL Klub a Sztárbox című műsorát.

Az élő show-ban celebek, hírességek és ezúttal baloldali politikai aktivisták is ringbe szállnak.

Az eddig lement adásokban elhangzottakkal kapcsolatban több kritika is érte a műsort. A káromkodás, a szexuális utalások és a többi, ebben a műfajban általános kritikák mellett a legnagyobb megdöbbenést az keltette, hogy

két, eredeti szakmájában kevésbé ismert színész is szerepel, akik inkább politikai szerepükkel váltak ismertté.

Molnár Áron Fotó: Polyák Attila - Origo

Molnár Áron noÁr a műsor egyik főszereplője, politikai aktivista Facebook-bejegyzésében a férfiak szexuális felsőbbrendűségének kihangsúlyozását vetette a műsorvezetők szemére. Mint fogalmazott:

Az RTL Klubon futó műsor több szereplőjének is volt/van közéleti-politikai kötődése. Molnár Áron noÁr például rendszeres résztvevője a hazai ellenzéki tüntetéseknek, megmozdulásoknak, valamint a noÁr-mozgalom fő aktivistájaként célja a „rendszer" lebontása. Ráadásul

Molnár Áron noÁr a győzelmét Iványi Gábornak, a baloldalon politikai szerepet is vállaló lelkésznek ajánlotta.

Nagy Ervin többek között Rákay Philippel és a Megafonnal is összetűzésbe került már a hazai nyilvánosságban, valamint az ellenzéki oldal kapcsán korábban bejelentette: Márki-Zay Péter szekerét fogja tolni.

Sáfrány Emese és Dobos Evelin Forrás: Sáfrány Emese/Instagram

Miért indított vizsgálatot az NMHH?

A Médiatanács egyik legfontosabb feladatának tekinti a műsorszámok korhatári kategóriákba sorolási kötelezettsége és az ehhez kapcsolódó közzétételi szabályok betartásának számonkérését, és az előírásokat megsértő médiaszolgáltatók szankcionálását – emelte ki az NMHH.

Hozzátették: a törvény szerint csak a médiaszolgáltató tartozik felelősséggel a törvényben foglaltak betartásáért, a hatóság egy műsorgyártó vagy egy műsorszámban szereplő személy felelősségét nem vizsgálhatja. Tehát a korhatár besorolását is ellenőrzi a hatóság. Ha csak a 12 éven aluliak számára nem ajánlott Sztárbox műsorában elhangzottak nem felelnek meg az alkalmazott korhatár-besorolásnak, az RTL Klub ellen hatósági eljárás indulhat.