Kiderült, mi vár a színészre: defibrillátorral ütik ki Lukács Sándor szívét

Lukács Sándor,  Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar színész, költő, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, portré, portréfotózás, 2023. 07. 31.
Vágólapra másolva!
A Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész fáradékonyságra panaszkodva ment be a kórházba, ahonnan már ki sem engedték. Kiderült, szívritmuszavarral küzd, így műtét várhat rá, ha szervezete nem reagál jól a jelenlegi kezelésre - írta a Blikk.
Vágólapra másolva!

Lukács Sándort egyelőre nem műtötték meg, és csak jó néhány nap múlva derül ki, hogy hogyan reagál a gyógyszerekre, amit jelenleg kap - írta a Blikk.

A színész a lapnak azt mondta, vérhígító és értágító gyógyszereket kap, de Merkely Béla professzor szerint még egy hét kell ahhoz, hogy kiderüljön, miként reagál a kezelésre.

"Imádkozom, hogy elkerüljem a műtétet, mert a másik megoldás, amit Merkely doktor úr javasolt, mégiscsak kevésbé drasztikus beavatkozás. Ha jól reagál a szervezetem a gyógyszerekre, egy úgynevezett kiütéssel helyre lehet állítani a szívritmuszavaromat. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy

egy defibrillátorral kiütik a szívem, ami szintén nem hangzik túl jól, de még mindig kevésbé félelmetes eljárás, mint a műtét

– mondta Lukács Sándor.

Altatásban végzik el a beavatkozást

A szívritmuszavar mellett csökken a szív teljesítménye, romlik a vérkeringés és fennáll a vérrög, illetve az infarktus kialakulásának veszélye. A helytelen sinus-ritmust jó eséllyel helyre lehet állítani elektromos úton, amelyet az altatásban végzett beavatkozásban jártas orvos irányít, folyamatos EKG-ellenőrzés mellett. Az áramütés fájdalmát az alvó beteg nem érzi, ébredéséig a légzését oxigén adagolásával segítik.