Alapítvány: már csak nyomokban tartalmazza a könyvet

Vágólapra másolva!
Az Alapítvány első évada sokakat meglepett, mivel Asimov könyve valóban nem egy akciódús háborús sci-fi, mégis a készítők bátran nyúltak hozzá. Igaz, a könyv rajongói sokszor húzták a szájukat egy-egy fordulat kapcsán.
Vágólapra másolva!

Igen, én is néha. De voltak olyan megoldások amelyek összességében nagyon sokat tettek az élményhez.

Ezek közül a császári család és a klónokból álló dinasztia ötletes volt és a fő császárt játszó Lee Pace egyszerűen villogott a szerepben.

Mondjuk végre nem valami elmaszkírozott tündét vagy űrlényt játszott. A már-már veteránnak mondható brit színész Jared Harris pedig kiváló választás volt Hari Seldon szerepére.

A második évad éppen ezért nagyon várós volt.

Jared Harris kiváló választás volt Hari Seldon szerepére. Forrás: Getty Images via AFP/2019 Getty Images/Roy Rochlin

Előre szólok, a második évad már csak nyomokban tartalmazza a könyvet de az Asimov univerzum sokkal részletesebb kifejtését látjuk benne.

Könyvek szintjén ez az Alapítvány és a birodalom és Második alapítvány határán mozog, felvezetve az Alapítvány könyvek egyik legnagyobb gonoszát, az Öszvért - aki tulajdonképpen egy nagyon gonosz Uri Geller, de majd a harmadik évadban megtudjuk.

Forrás: Origo

Az első és második évad között eltelt több mint 100 év, az Alapítvány pedig a birodalom visszavonulása után a peremvidék ura lett. Mert a tudományt egyfajta szektává tette, és mindenhol terjeszti vörösbe öltözött papjai segítségével.

A hírek azonban eljutnak a császárig és a pókerarcú robotjukig Demerzelhez.

Pedig a császári udvar mással van elfoglalva: a klónozásnak véget akarnak vetni és házasságot akar kötni egy fontos királyság leszármazottjával. Ez viszont komoly feszültséget szül a többi klón között akik nem értenek egyet ezzel és maga a robottanácsadó sem.

Az Alapítvány ellen végül elindul a birodalom legtehetségesebb tábornoka, aki egyszer már szembeszegült az uralkodó parancsával.

Az első évadban megszokott több szálon futó történet ezúttal még jobban elkülönült hiszen az első évadban anyaként és lányaként bemutatott szereplők végül találkoznak és az ő száluk érdekes utazássá válik, melyben megjelenik egy titokzatos lény és maga Hari Seldon is.

Ez a szál tulajdonképpen egy külön sorozat lesz a sorozatban, amely tényleg elválik a fő cselekményszáltól. Az első évadban is roppant érdekes robotszereplő erre az évadra gyakorlatilag főszereplővé válik.

Mindent megtudunk a múltjáról és arról, hogy miért szolgálja a császári házat és milyen kapcsolat köti őt össze a Cleon császárokkal. Szereplését talán az teszi hiteltelenné, hogy egyre többször érzelmeket villant fel, amely valljuk be egy robottól elég szokatlan.

Mégis borzasztóan jól áll neki például a féltékenység, és tudjuk, hogy az ifjú feleségnek sokkal rosszabbal kell majd megküzdenie mint egy fárasztó anyós.

A sorozat lassan vezeti fel a birodalom és az Alapítvány nyílt konfliktusát, de annál elementárisabb erővel robban ki.

Igaz, előtte kapunk azért egy komoly LMBTQ-leckét hiszen a tábornok meleg kapcsolatban él.

Hogy ennek mi köze bármihez? Semmi, de ehhez már hozzászoktunk. A drámai végkifejlet végül nem maradhat el, ami kiváló felvezetés lesz a harmadik évadhoz, mivel a második évadból sok-sok elvarratlan szál maradt, amik a könyvben még említés szintjén se voltak.

Ebből kiemelkedik a második alapítvány felvezetése, amely érdekes fordulatokat hozhat még. Ami viszont megint hibátlan lett az a látvány, és most végre űrcsatát is kapunk.

De az évad megint a karaktereivel köti le a figyelmet, úgyhogy érdemes megnézni Apple TV kínálatában.

Az Alapítvány univerzum építése, azt kell mondanom jól halad - könyvhűség ide vagy oda.