X-akták: 30 év után visszatértek az űrlények

x-akták
Még a 12. évad is jöhet, abban azonban Anderson már nem lesz benne, kiszállt a 11. után
Vágólapra másolva!
30 éve indult a tévétörténet egyik legismertebb sci-fi sorozata, az itthon is igen népszerű X-akták. Milyen világsztárok tűntek fel a sorozatban, miért lett hamar népszerű a széria? Mulder és Scully a valóságban is jártak egymással? Alább kiderül, a végén pedig egy kvízt is kitölthet, hogy kiderüljön, mennyire emlékszik a sorozatra, amely most teljes egészében felkerült a Disney +-ra. 
Vágólapra másolva!

Az első X-akták epizódot 1993. szeptember 10-én sugározta a Fox csatorna az Egyesült Államokban és Kanadában, majd a BBC Two az Egyesült Királyságban. Az epizódot a sorozat készítője, Chris Carter írta és Robert Mandel rendezte. Csak az USA-ban 12 millió néző látta a premiert, a (későbbi) rajongók és a kritikusok is jól fogadták. Innen indult világhódító útjára, itthon is kevés olyan – negyven év fölötti – tévéző van, akinek ne lenne valamilyen emléke a szériáról - ha más nem, "Az igazság odaát van" mondást biztos hallotta.

Az X-akták két főszereplője pár évvel ezelőtt

Mulder és Scully karakterének megalkotásakor Carter úgy döntött, hogy a sztereotípiákra fittyet hány, a férfi karaktert hívőnek, a nőt pedig szkeptikusnak állítja be – utóbbi szerep hagyományosan a férfiaké volt. David Duchovny a számára nagy ismertséget hozó sci-fi előtt játszott a Twin Peaksben, A látogatóban és a Vörös cipellőkben, ráadásul Chris Carter – aki ismerte a Twin Peaksből – annyira bízott benne, hogy megengedte, hogy beleszóljon, ki legyen a női főszereplő.

1993-ban startolt a sorozat, hamar rákaptak a nézők Forrás: AFP

Carter volt az egyetlen, aki a szereplőválogatás után igazán ragaszkodott Gillian Andersonhoz, ugyanis neki nem volt elég tapasztalata. A döntéshozók ezenkívül markánsabb, önállóbb személyiséget akartak és szexibb, érettebb nőt - ráadásul semmiképpen sem szőkét, ugyanis Gillian Anderson eredeti hajszíne barnásszőke. Az álmodozó Mulder ügynököt a földre visszarángató orvosnőt egyáltalán nem ilyennek képzelték el. Chris Carter látta meg benne a későbbi Scully ügynököt: szigorú kosztümökben, félhosszú, vörös hajjal.

A fiatal Scully

Itt egy reklám a sorozat korai időszakából. A tonight szóból hiányzik egy betű... de ki vitte el?

Az X-akták ügyesen keverte a thrillert, a sci-fit, a horrort, és a nyomozgatós "hét szörnye"-epizódok pedig lehetővé tették, hogy az is élvezzen egy-egy epizódot, aki kihagyott előtte több részt és nincs nagyon tisztában a fő történettel. Ennek megfelelően a sorozat sorsát maximálisan meghatározó amerikai nézettség biztatóan alakult: az első évadban 11 millióan nézték, két évre rá 15 millióan követték, a negyedik-ötödik évad pedig közel 20 millió amerikai nézőt ültetett le hetente a készülék elé.

fox

2002 elején aztán bejelentették, hogy kilenc év után véget ér az X-akták (a kilencedik évadra a nézettség beesett 10 millió alá). A sorozat sokat vesztett népszerűségéből a David Duchovny által megformált Fox Mulder távozása után, ám a producerek még egy szériát leforgattak, amelyben Gillian Anderson mellé a Terminator 2-ből ismert Robert Patricket szerződtették. Ám amikor a színésznő is bejelentette távozási szándékát, megpecsételődött a sorozat sorsa.

fox

Anderson akkoriban többször kijelentette, hogy 2002 májusában, szerződése lejártával távozik a sorozatból, mert filmszerepeire, illetve rendezői karrierjére kíván koncentrálni. Persze Scully nélkül a Fox illetékesei sem akarták folytatni a sorozatot, és Carter is egyetértett azzal, hogy addig fejezzék be a szériát, amíg "még élet van benne".

A sci-fi később feltámadt, tisztességes nézettség mellett, de újabb két rövid évad (hat plusz tíz epizód) után búcsúzott 2018-ban. Itt nézhet képeket az utolsó részből.

Milyen világsztárok fordultak meg a sorozatban? Összejött a valóságban a két főszereplő? Tényleg készül a folytatás? Kiderül, lapozzon!