Izgalmas cirkuszi előadás-sorozattal találkozhatunk Veszprém terein

Together! cirkuszi sorozat, előadás, óriáskerék, Budapest
Vágólapra másolva!
Rendhagyó, izgalmas és formabontó kortárs cirkuszi előadások bukkannak fel Veszprém különböző közterein szeptember 17-23 között. A Together! cirkuszművészeti sorozat egyediségét az adja, hogy az előadások az adott térre komponálva, a közönség bevonásával jönnek létre, négy ország 25 cirkuszművészének részvételével. A különleges performanszok a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program részeként, a budapesti Inspirál Cirkuszközpont szervezésében válnak valóra.
Vágólapra másolva!

Egy ritkán látható, rendkívül izgalmas kortárs cirkuszi előadás-sorozattal találkozhatunk szeptemberben Veszprém terein.

Négy ország cirkuszművészei alkotnak közösen négy köztéri előadást, négy napon, Veszprém négy különböző közterén.

A program szervezője a budapesti Inspirál Cirkuszközpont csapata, akik kortárs cirkusz, az „újcirkusz" hazai terjesztése terén vállalnak már 20 éve kimagasló szerepet.

Forrás: Together! cirkuszi sorozat

"Annak idején azzal a küldetéssel hívtuk életre az Inspirál Cirkuszközpontot, hogy erős művészeti profil kialakításával igyekezzünk egy nyitott alkotótérrel, inspiráló előadások létrehozásával népszerűsíteni a kortárs cirkuszművészetet" – mondta Gallyas Veronika, a cirkuszközpont vezetője.

Dr. Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter kiemelte:

Az Inspirál Cirkuszközpont artistái talán az egyik legjobb példája annak, hogy egy szakma összetartása újabb közösségeket, újabb kapcsolatokat teremt az Európa Kulturális Fővárosa kezdeményezés negyvenéves történetében."

Forrás: Together! cirkuszi sorozat

A veszprémi előadássorozat nemzetközi csapatában - a hazai művészek mellett – részt vesznek majd a Kijevi Cirkuszakadémia cirkuszművészei, valamint görög artisták a Monokyklo stúdió szervezésében.

A művészeti munkát pedig a francia Albin Warette, a toulousi cirkuszegyetem dráma tanára, színész és színházi rendező vezeti.

– tette hozzá az Inspirál Cirkuszközpont vezetője.

Forrás: Together! cirkuszi sorozat

A VEB2023 keretében már három éve zajló Cirkollektív elnevezésű programsorozat kifejezetten a cirkusz általi közösségi bevonásra koncentrál. Számos rendezvényen tanulhattak zsonglőrködést, akrobatikát Veszprém lakói, a helyi művészeti közösségekkel szoros munka zajlott, hogy a cirkuszművészet és a cirkuszpedagógia eszközeit a leginkább integrálhassák munkájukba. Ők most a Together! performanszaiban és programjaiban is helyet kapnak – tudtuk meg a főszervezőtől.

A szeptember 17-23-között zajló cirkuszünnep keretében lesz majd rendhagyó cirkuszi városnézés artistákkal, valamint faltánc a várfalon és a Függőkertben. Az eseménysorozat izgalmas produkciója a 'Circus Live Museum' lesz és 23-án érkezik a „nagy finálé" a közönség részvételével Veszprém belvárosában.

A cirkuszi mozgás – a légi- és talajakrobatika, egyensúlyozás, zsonglőrködés – nyelvén szólunk, a különböző látványos függesztések, szerkezetek, szerelések és azokon bemutatott produkciók által mutatjuk meg magunkat" – mondta Gallyas Veronika.

A Together! projekt a Creative Europe európia program keretében is finanszírozásával valósul meg.