Mindenkit érintő változás jöhet annak, aki mozifilmet, tévét vagy streaminget néz

Horizontal
Hollywood writers and their supporters walk the picket line outside Universal Studios Hollywood in Los Angeles, California, June 30, 2023. Hollywood's summer of discontent could dramatically escalate this weekend, with actors ready to join writers in a massive "double strike" that would bring nearly all US film and television productions to a halt. The Screen Actors Guild (SAG-AFTRA) is locked in last-minute negotiations with the likes of Netflix and Disney, with the deadline fast approaching at midnight Friday (0700 GMT Saturday). (Photo by Robyn Beck / AFP)
Vágólapra másolva!
Az amerikai tévés-filmes írók már 65 napja sztrájkolnak, hamarosan követhetik őket a színészek is – arra, hogy az írók és a színészek egyszerre beszüntessék a munkát, nem volt példa 62 éve. Ha ez megtörténik, minden film- és sorozatnéző megérzi majd. Kik nyernek, kik veszítenek egy ilyen sztrájkkal, meddig tarthat és meddig nem kapunk új évadot kedvenc sorozatainkból?
Vágólapra másolva!

Mint írtuk, egyre valószínűbb, hogy a színészek szakszervezete csatlakozik az írók sztrájkjához. 1960 óta ez lenne az első alkalom, hogy Hollywood filmes-tévés színészei és írói egyszerre sztrájkolnak.

Hollywood hamarosan leállhat Forrás: AFP/Robyn Beck

Nincs megegyezés az amerikai színészek szakszervezete (Screen Actors Guild - American Federation of Television and Radio Artists - SAG-AFTRA) és a filmstúdiókat, a televíziós csatornákat és a streamingszolgáltatókat tömörítő szövetség vezetői között. A felek bő egy hónapja tárgyalnak, az előző szerződés június 30-án éjfélkor járt le. Az újabb dátum július közepe, ha addig sem jutnak megegyezésre, akkor sztrájk lesz. Erről itt írtunk hosszabban, itt pedig arról olvashat, mit jelent pontosan az írók munkabeszüntetése.

Milyen hatása lesz az amerikai színészek sztrájkjának?

Olyan világsztárok, mint Meryl Streep, Jennifer Lawrence, Julia Louis-Dreyfus, Rami Malek, Pedro Pascal (Mandalorian, Narcos) és Charlize Theron is támogatja a színészsztrájkot, ha nem lesz megegyezés. A szakszervezet 65 000 tagja voksolt, ezek 98 százaléka benne lenne.

Ők még az írók, de utánuk jöhetnek a színészek is Forrás: AFP/Robyn Beck

A fogyasztónak ez persze nem jó: mivel a hollywoodi írók már hosszabb ideje sztrájkolnak, sok produkciót eleve úgyis leállítottak. Vannak azonban olyan sorozatok és filmek, amelyeket még az írók sztrájkja előtt megírtak, megvannak a forgatókönyvek - de logikusan

nem lehet majd színészek nélkül leforgatni.

Minden olyan amerikai film, sorozat, amely július közepe után forgatott volna, most kivár - lehet, hogy sok száz filmet, sorozatot kell átütemezni, rengeteg szervezéssel. Óhatatlanul is lesznek olyanok, amelyeket végleg leállítanak, a stáb pedig szétszéled, a tévéző - streamingelőfizető - pedig soha nem tudja meg, hogyan ért volna véget a kedvenc sorozata.

Mikor érezzük meg a színészsztrájk hatásait?

Rövid távon még nem lesz látványos a változás, mert sok filmet, sorozatot már leforgattak, és már "dobozban vannak", de a közönség így is változásokat tapasztalhat, például az Emmy-díjátadó is elmaradhat. Az éves rajongói dzsembori, a Comic-Con International, amelyet július 20-23-ra terveztek San Diegóba, szintén lehet, hogy elmarad.

Hányan vannak?

160 ezer amerikai színész áll készen arra, hogy július közepén beszüntesse a munkát, ha nem érik el a céljaikat: köztük vannak statiszták, de világsztárok is. Egy ilyen sztrájk azt is jelentené, hogy a színészek nem népszerűsítenék többé a projektjeiket (például a világ egyik legnagyobb filmes-sorozatos-képregényes Comic-Conon), ami értelemszerűen rossz a filmeknek, a sorozatoknak, tévés talkshow-knak, hiszen rendes marketing nélkül nagyobb a bukás esélye.

Forrás: Getty Images via AFP/2023 Getty Images/Michael M. Santiago

A színészek sztrájkja - ha tényleg bekövetkezik - valószínűleg még évekig hatással lesz a film- és tévéműsor-választásunkra, mivel a produkciók leállnak, a tervezett projektek pedig felhalmozódnak.

Meddig tarthat a sztrájk, kinek jó és kinek rossz ez? Lapozzon, kiderül!