Vágólapra másolva!
Vajna Tímea mesterséges megtermékenyítés útján próbál anyává válni, az év elején azonban elvetélt – ennek lehetséges okairól és a teherbe esés esélyeiről nyilatkozott két szakértő.
Vágólapra másolva!

Vajna Tímea tavaly vágott bele a mesterséges megtermékenyítés folyamatába, amit az Instagramon is dokumentált: a közösségi oldalon utalt arra, hogy sikeres volt a beültetés, utána viszont már arról számolt be, hogy elvetélt.

Vajna Tímea Forrás: Instagram

"A legtöbb anya már akkor elkezd lelki kötődést kialakítani a magzattal, amikor az megfogan. Az, hogy mekkora traumát okoz a vetélés, attól is függ, hogy hányadik hónapban történik. Ugyanis a terhesség előrehaladott szakaszában már orvosi beavatkozás segítségével kell eltávolítani a magzatot, ami rendkívül megrázó az anyuka számára.

Az is szerepet játszhat, ha a nő valójában nem akarja az anyaságot vagy fél attól, hogy fel kell adnia az egzisztenciális státuszát. Azt gondolom, hogy az sem jó döntés, ha már a terhesség korai szakaszában mindenki tisztában van azzal, hogy babát vár az anyuka, ugyanis ez rendkívül intim élethelyzet, és az elején jobb diszkréten kezelni" – mondta erről a Hot! magazin megkeresésére dr. Rusz Edit pszichológus.

A teherbe eses esélyeiről már dr. Bense Tamás orvosszakértő nyilatkozott a lapnak: "Szerencsére egy jól sikerült endometriózis-műtéten átesett nőnek ugyanolyan esélye van a teherbeesésre, mint annak, aki nem szenvedett a betegségben" – mondta, hozzátéve, hogy ily módon akár 40 feletti nőknek is egészséges babájuk születhet.

Vajna Tímea egyébként legutóbb egy bababoltból rendelt, talán egy újabb beavatkozás is sikeres volt az esetében.