Több érdekesség is kiderült az 59 éve indult Deltáról

Delta tévéműsor
Vágólapra másolva!
Ki ne emlékezne a Delta című műsor legendás főcímére, amelynek hallatán megjelennek az ember szeme előtt az ikonikussá vált képsorok, köztük a deltaszárnyú repülőgép, vagy a hóviharban szánt húzó ember? Hogy ki is volt ő valójában, azt Juhász Árpád geológus, a műsor korábbi főszerkesztője mesélte el sok más érdekességgel együtt a Duna Almárium című műsorában - áll az MTVA közleményében. 
Vágólapra másolva!

59 évvel ezelőtt, 1964. január 31-én láthatták a Magyar Televízióban a Delta című műsor első adását. A tudományos híradó főszerkesztője 1986-tól egy évtizeden át Juhász Árpád geológus volt, aki az Almáriumban emlékezett vissza az ismeretterjesztő műsor legendás alakjaira, szerkesztőire, rendezőire. A Delta első műsorvezetőjét, Lénárd Juditot Kudlik Júlia váltotta, akinek neve a nézők számára egyet jelentett a műsorral.

Delta MTV

„A Delta célja az volt, hogy beszámoljon a hazai és külföldi tudományos érdekességekről, megmutassa a technika legújabb vívmányait. A vasárnap délutánonként látható műsor négymilliós csúcsnézettséget is elért. Az, hogy ma ennyi ember nézzen hazánkban egy tudományos, ismeretterjesztő műsort ebben az idősávban, szinte elképzelhetetlen" – mondta Juhász Árpád, aki hozzátette, a címadást az is befolyásolhatta, hogy ez volt a Magyar Televízió negyedik tudományos műsora, a Delta pedig a görög ábécé negyedik betűje. Ezen kívül sokan a főcímben látható jellegzetes deltaszárnyú bombázóra is asszociáltak.

Az egykori főszerkesztő azt is felfedte, ki volt a szánhúzó ember az emlékezetes főcímben: „Ő Tendzing Norgaj nepáli serpa, aki Edmund Hillary új-zélandi hegymászóval 1953-ban elsőként mászta meg a Föld legmagasabb hegycsúcsát, a Mount Everestet."

További érdekességek a legendás Deltáról az Almáriumból tudhatók meg erre a linkre kattintva.