Véget ért minden idők legnézettebb spanyol sorozata, a La casa de papel

Vágólapra másolva!
Eddig 32 tévés díjat zsebelt be és további 36 jelölése volt – de nem is ez az érdekes, hanem a hisztérikus rajongás, ami a szériát körülvette. Az utolsó évad két szakaszban jött: a szeptember elején érkezett dózis lelombozó volt, legfeljebb az akciósorozatok kedvelőinek jelentett nagy élményt, az utolsó öt részre viszont összekapták magukat a kreatívok, és sikerült méltóképp lezárni a kalandok sorát.
Vágólapra másolva!

La casa de papel minden idők legsikeresebb spanyol sorozata, a kreátora Álex Pina, főbb szereplői Úrsula Corberó, Itziar Ituño, Álvaro Morte. 2017-ben egy televíziós fesztiválon mutatták be Burgosban, a spanyol Antena 3 ugyanabban az évben leadta az első részeket. A nemzetközi premier után pedig hatalmas rajongótábora lett a sorozatnak.

Netflix

A hihetetlen népszerűség elsősorban a remek castingnak köszönhető, a 10-12 főszereplő igen karakteres, jó részük szerethető, annak ellenére, hogy önmagát ellenállónak, forradalmárnak vélő bűnöző ("somos la resistencia"). Fél perc alatt mind tökéletesen megkülönböztethető, nincsenek köztük tucatarcok. A rablók a sorozat első évadjában még a spanyol állami pénznyomda ellen indulnak, majd a hatalmas vagyonnal el is tűnnek. Eztán jön a spanyol nemzeti bank elleni támadás, annak elfoglalása, túszejtés és minden más.

Netflix

Vannak, akik szerint épp elég volt az az első nagy rablás, semmi nem indokolta a folyatást, de a világméretű siker, a magas nézettség a profitmaximalizálási vágy összeterelte a társaságot, hogy újabb öngyilkos missziót hajtson végre. Sokan érezhették, főképp a negyedik évadban, hogy van pár fölösleges szál, túl van nyújtva a történet, de igazából 2021 őszén érkezett ötödik évad első etapja volt talán a mélypont, legalábbis kreatív szempontból: ment a csihi-puhi, az adok-kapok, ész nélkül lövöldözött mindenki, robbantás robbantást követett, de a sztori csak lassan poroszkált előre.

Netflix

Az ötödik évad első fele (két adagban adták le a záró szezont) a nézőknek sem nagyon tetszett, az IMDb-n van epizód, amely csak 7 pontot érdemelt, akad, amely 7.2 pontnál áll – az első és második évadban nem volt olyan epizód, ami 8 alá esett volna, viszont akadt, amely 9 pontot kapott a rajongókról. Érezhető volt tehát a bizalomvesztés, sokan nyilván megszokásból nézték azt az öt részt, amely ugyan tele volt akcióval, de hiányzott belőle a La casa de papel korábbi bája, szerethetősége. Ha pedig valaki évek óta néz egy sorozatot, és tudja, hogy tíz epizód van hátra, akkor nehezen hagyja ott, tényleg kíváncsi a végjátékra.

Netflix

Igyekszünk spoiler nélkül írni a fináléról, de egyértelmű, hogy a végére összekapta magát a kreatív stáb, és újra felpörgött a sorozat. Az utolsó öt részre, amely egy adagban érkezett, legalább három fontos karakter már elhullott, a rajongóknak azért kellett drukkolni, hogy életben maradjon pár kedvencük. Fordulatból nem volt hiány, ahogy visszapillantásokból sem, így a múltbéli cselekményekkel feltűnt pár – már halott – karakter. Sőt, a Professzor gyerekkora is előkerült, hogy teljesebb legyen a kép.

Netflix

Az utolsó öt epizód már jobban tetszett a nézőknek, mint az ősz eleji öt rész, sorra jöttek az IMDb-n a 8 fölötti pontszámok, a finálé pedig 8.6-on áll, azaz sikerült kielégítő véget kanyarintani a hosszú történetnek. Simán lehetne utána egy spinoff, amely pár főbb szereplő további életét követi, de egyelőre ilyesmiről nem hallani.

Netflix

Ami biztosan lesz, az egy előzménysorozat, amely a Pedro Alonso által megformált Berlin személyére épül. Ő ugyan meghalt a sztoriban már jóval korábban, de az utolsó két évadban is fel-felbukkant, múltban játszódó cselekményszálakban. Megtudhattuk, hogyan ment tönkre a házassága, hogyan csapott le viking műkincsekre, miképp alakult kapcsolata a fiával. Az előzménysorozatban, 2022-ben vagy 2023-ban pedig újabb kalandjai lesznek, és van rá egy fogadásunk, hogy kisebb szerepben feltűnik majd a Professzor és Palermo is.