Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Zenekarok, amelyek azután lettek világhírűek, hogy nevet váltottak

The Beatles
Vágólapra másolva!
Az természetes, ha egy fiatal zenekar tagokat és neveket cserél, az sem teljesen ritka, ha elhasznál négy-öt nevet, mire kiköt egy véglegesnél. Tudja, hogyan indult a Depeche Mode, a U2, a The Cure, amelyek a nyolcvanas években már stadionokat töltöttek meg? És ki hozta a The Beatles nevet, milyen próbálkozása volt korábban Lennonéknak?
Vágólapra másolva!

A The Quarrymen (vagy Quarry Men) egy liverpooli, angol zenekar volt, 1956-ban alapította John Lennon, és leginkább azért meg a popzene történetében, mert ebből a formációból lett később minden idők talán legismertebb együttese, a Beatles. Lennon ebben muzsikált pár barátjával, iskolatársával, mindenki a liverpooli Quarry Bank High School növendéke volt akkoriban a bandában. Paul McCartney 1957 októberében érkezett a formációba, majd fél évvel később ő mutatta be George Harrisont Lennonnak. Utóbbi nem volt nagyon lelkes, hiszen akkor Harrison akkor csak 14 éves volt.

The Silver Beatles: Stu Sutcliffe, John Lennon, Paul McCartney, Johnny Hutch és George Harrison 1960-ban, Liverpoolban

A zenekar eztán egyre inkább rock and rollt játszott, a korábbi skiffle helyett, az eredeti bandatagok egy része pedig kilépett. Lennon, McCartney és Harrison eztán különféle néven léptek fel, ilyen volt a Johnny and the Moondogs vagy a Japage 3, de 1959-ben visszatértek a Quarrymen elnevezéshez. Még Los Paranoias néven is üzemeltek egy darabig.

Több teória van

Feljegyzések szerint 1960. május 5-én Silver Beetles volt a nevük, egy alkalomra, majd bő egy héttel később Silver Beats, akkor a Lathom Hallban játszottak, Liverpoolban. Egy héttel később ugyanezen a néven léptek volna fel, de az a koncert elmaradt, majd 1960 júliusától már a Silver Beatlest láthatták a zenekedvelők, tehát megjelent a betűcsere.

Augusztus közepén már Beatles volt a banda neve, állítólag Stuart Sutcliffe és Lennon ötlete volt, de olvasni olyat is, hogy George Harrison és Derek Taylor hozta – utóbbi intézte akkoriban a zenekar sajtóügyeit. Lennon első felesége, Cynthia szerint egyszer alaposan berúgtak a fiúk, akkor akartak valami nevet, amely egyszerű is, és bogárra, rovarra is utal, mint Buddy Holly bandája, a The Crickets. Ezen a bulin születhetett a név, Stuart Sutcliffe gondolta ki egyedül – ez egy általánosan elfogadott teória. A többi pedig történelem, a végeredmény pedig a világ egyik legnagyobb hatású zenekara.

Lapozzon, van még sztori híres együttesek névcseréjéről!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről