Világsztárokkal készül az új Virtuózok-évad

Thomas Gottschalk, Stjepan Hauser csellista, Plácido Domingo
Thomas Gottschalk, Stjepan Hauser csellista, Plácido Domingo
Vágólapra másolva!
Sajtótájékoztatón mutatta be az MTVA a 2021-es Virtuózok évadot, az eseményen részt vett - többek között - Plácido Domingo világhírű operaénekes és Thomas Gottschalk német médiaszemélyiség is. Előbbi elmondta, hogy fantasztikus tehetségekkel találkozott a műsor során, és biztos abban, hogy mindenki nyertes, aki arra a színpadra áll, utóbbi pedig örül, hogy ilyen műsor létezik, mert sok országban egyszerűen nincs klasszikus zene a televíziókban, ami hiba. 
Vágólapra másolva!

A Virtuózok magyar fejlesztésű komolyzenei tehetségkutató műsor, 2014-es indulása óta milliók kedvencévé vált. Már a kezdetekkor a magyar közszolgálati televízió egyik legnézettebb műsora lett, 2020-ra pedig átlépte a határokat és a visegrádi négyek országaiban, valamint Szerbiában is bemutatták. A nemzetközi sorozat 2021-ben a visegrádi négyek országai és Horvátország tehetségeit kutatja, és a következő három évben több európai országba is eljut majd.

Középen Papp Dániel Fotó: Hirling Bálint - Origo

Papp Dániel, az MTVA vezérigazgatója a sajtóeseményt köszönettel nyitotta, majd elmondta, hogy 2014-ben kezdődött a Virtuózok, amelyre büszke a közmédia. Ez misszió, közszolgálati feladat, a kultúra pedig értékteremtő eszköz – hangsúlyozta. Ez a már 2. évad, amikor nemzetközi vizekre evez a produkció, Szerbia után idén Horvátországgal mutatjuk meg, milyen zenei értékek lakoznak ezekben az országokban. Papp Dániel elmondta, hogy a V4+ első évadját a partnerországok közszolgálati televízión keresztül 6,8 millió tévéző követte, 66 millió emberhez jutott el a nemzetközi műsor.

Plácido Domingo kezet fog Dr. Kásler Miklós miniszterrel Fotó: Hirling Bálint - Origo

Dr. Kásler Miklós miniszter úgy vélte, hogy amit nem lehetett elmondani, azt az ember a zenével fejezte ki az évszázadok során. A zene a magyarság történetében sok gyökérből táplálkozott – jegyezte meg. Köszönetet mondott a közmédiának a versenysorozatért, mert a műsor megmutatja a magyar lélek rezdüléseit, miközben célja a tehetségek felfedezése, gondozása, az életpályán történő elindulás segítése. A tehetségek protezsálása az egyik legnemesebb emberi cselekedett – tette hozzá.

Thomas Gottschalk, Stjepan Hauser csellista, Plácido Domingo Fotó: Hirling Bálint - Origo

Thomas Gottschalk szintén részt vesz a műsorban, a német tévés legenda is ott volt az MTVA székházban. Megjegyezte, hogy Domingóval nagyon régóta ismerik egymást, és örült, hogy van ilyen műsor, mert szerinte a klasszikus zene - szórakoztatás. Pár Beethoven-mű már nem is rock, hanem heavy metal - vélekedett. Gottschalk elmondta, hogy örül, hogy gyerekek sok időt töltenek azzal, hogy hangszereken tanulnak, és annak is, hogy a magyar köztelevízió olyat tesz, ami más országokban nincs. A német tévéből kiszorult a klasszikus zene – jegyezte meg. „Örülök, hogy itt lehetek, hogy a műsor része lehetek" – mondta, majd kicsit odaszúrt az influenszerek világának, azoknak, akik több időt töltenek a sminkben, mint a színpadon.

Fotó: Hirling Bálint - Origo

HAUSER horvát csellista is mondott pár szót, szerinte ezt a fajta műsort igényli most a világ. A klasszikus zenét hozzáférhetővé kell tenni, és reméljük, hogy ez a műsor egyre nagyobbra nő - mondta. Az influenszerek már nem ismerik a legendákat, edukálnunk kell őket - vélte.

Plácido Domingo Fotó: Hirling Bálint - Origo

Plácido Domingo spanyol operaénekes-tenor, karmester és operaigazgató, a „Három Tenor" egyike szintén a Kundigunda utcában van a napokban, a műsor felvételein. Ő fantasztikus tehetségekkel találkozott a műsor története során, és biztos abban, hogy mindenki nyertes, aki arra a színpadra áll. Kivételes tehetségeket fedeztek fel, és a karrierjüket követik majd - mondta. Csodálatos misszió ez, sokan fogják nézni a műsort, és nagyon büszke, hogy részese lehet – tette hozzá. Szerinte nagy szükségünk van a klasszikus zenére a televízióban is.

Pellar Mariann, a műsor kiötlője Fotó: Hirling Bálint - Origo

Peller Mariann, a műsor kitalálója, alapítója – aki nem azonos a tévés műsorvezetővel - Domingo dicséretével kezdte, hiszen a világhírű tenor megígérte a gyerekeknek, hogy itt lesz, és eljött, szembetegsége ellenére. Ez egy mérföldkő, vélte, majd köszönetet mondott a minisztériumnak a támogatásért. A tehetségek nélkül sem ment volna: szupershow-t mindenki tud csinálni, de tehetséges gyerekeket tanárok tudnak nevelni, akik fantasztikus munkát végeznek – jegyezte meg. A legjobb zenetanár díját már kiosztották 2021-re, Perényi Eszter hegedűművész kapta.

A műsorfolyam november 19-én kezdődik és öt héten keresztül lesz képernyőn.