10 dolog, amit biztos nem tudott a Mézga családról

Mézga család
Vágólapra másolva!
A Macskafogó mellett talán a legkedveltebb magyar rajzfilm volt, három különböző hangulatú évad készült belőle, és sokan szeretettel emlékeznek a jól eltalált karakterekre, a sokat sopánkodó, terebélyes Paulára, a pocakos kispolgár Gézára, a nyávogó hangú, vihogó Krisztára, az okostojás Aladárra, a morózus agglegény szomszédra, Márisra, és persze Blökire, Maffiára. Összeszedtünk pár nem köztudott tényt a több országban vetített magyar rajzfilmről.
Vágólapra másolva!

1. A Pannónia Filmstúdió a Magyar Televíziótól is kapott fix megbízatást, de francia pénz is volt a sorozatban. A megállapodás első darabja a Mézga család első szériája volt 1968-1970-ben, de a finanszírozás azonban csak az első négy rész elkészítéséhez volt elegendő. Ekkor jött a képbe La Fontaine-meséket átdolgozó Georges De La Grandiére, ő Pesten járt, megnézte a kész anyagot, és annyira megtetszett neki az ötletes, több műfajt keverő családi sorozat, hogy biztosította a gyártót a franciaországi forgalmazásról, majd előleggel pótolta a gyártáshoz szükséges összeget.

Már az első évad is nagy siker volt MTV

2. 1967-68-ban indult meg egy nagyszabású fejlesztési folyamat - emlékezett Bacsó Zoltán operatőr. Akkor kezdtek dolgozni a Mézga-sorozat első évadján: a sorozatok arra nagyon jók voltak, hogy az ember olyan manuális gyakorlatot szerzett, ami később elengedhetetlen volt. „A Mézgánál például 120 méter is lejött egy nap alatt a gépről, három műszakban dolgoztunk” – emlékezett.

3. Az első széria talán legjobb része, amikor időgéppel visszamennek a szereplők a múltba, és egy középkori, feudális világban találják magukat. Nepp József rendezőnek is ez volt a kedvence, már a vetítés előtt. „Az Időkibővitő című talán az, amely legjobban sikerült. Arról szól, hogy a család kirándul, egy várromnál régi pénzt találnak, az érméket jó pénzért eladják Máris szomszédnak. Az üzleten felbuzdulva, időkibővítő-gépet kérnek Öcsitől, és ezzel visszamennek a XIII. századig. Szokás szerint ebből is nagy baj keveredik” – mondta róla.

Paula jajveszékel az Időkibővítő című, időutazós epizódban MTV

4. Az első két szériában Némethy Attila adta Aladár hangját, Lükének csúfolták néha a suliban. „Annyiban hasonlítok Aladárra, hogy nálunk én vagyok a család technikai szakembere. Én csinálom meg a biztosítékot, igaz, hogy én is csapom ki. Különben azt hiszem, nem hasonlítok a Mézga fiúra:

Mégis tudomásul kell vennem, hogy az iskolában egy ideig mindenki csak Lükének becéz vagy legjobb esetben Aladárnak szólít. Kibírom. Csak aztán az Aladár névnapot is ünnepeljék meg velem!” – viccelődött 1970-ben.

5. A valódi Hufnágel Pistit Nepp József gyerekkorában ismerte. „Először a családot találtuk ki, a figurákat, ki milyen legyen. A kamaszlány, az örökké zsörtölődő szomszéd, a pipogya férj, mindannyiunk által ismert figurák. Hufnágel Pistivel együtt jártam óvodába. Azóta nem találkoztunk, de a film után több Hufnágeltől is kaptam levelet” – nyilatkozta a rendező 1988-ban.

Máris szomszéd sokszor kiborult Mézgáék miatt MTV

6. A második széria, amelynek Aladár volt a főhőse, más munkamódszerrel készült, erről Nepp József mesélt. „A második sorozathoz fordított sorrendben kezdtünk. Korábban Mézgáék családtörténete úgy készült, hogy Romhányi József megírta a sztorikat, a dialógusok szövegét, és én azokat tettem át rajzba. Most előbb készül a rajzos forgatókönyv és azt szólaltatja, illetve zenésíti meg az író és a zeneszerző.

A további szinkronhangoknál is igyekeztünk jól választani. Lüke Aladárt a közben kamaszodó Némethy Attilához igazítottuk, az egyik részben szereplő királylány pedig Pálos Zsuzsa hangján szólal meg. A műfaj kihasználását jelenti, hogy a ló is beszél. A paripa hangja Alfonzó lesz ... Azt szeretnénk, hogy minden filmtörténet cselekményesebb, izgalmasabb és nem utolsósorban igazán derűs legyen.”

Mézga Aladár különös kalandjai - a második széria főhőse Blöki és Aladár volt MTV

7. Egy évig írta a második évad cselekményét Nepp József és Romhányi József. „Egy epizód hozzávetőlegesen nyolc-tízezer rajzból áll. Ezt elkészíteni — azt hiszem, bizonyítani sem kell — aprólékos, hosszú és igen fárasztó munka. És akkor következik még a filmezés.

s ez a részletek gondosabb kidolgozását is igényli. Éppen ezért hadd említsem meg munkatársaimat is, akiknek nem kis részük lesz abban, ha Mézgáék újabb kalandjait szívesen fogadják a tévénézők. Az új sorozatban sok új szereplő is bemutatkozik, és ezek tervezői Jankovics Marcell, Ternovszky Béla, Gémes József, Bánki Katalin és Vásárhelyi Magda. Az ő kezük alól kerülnek ki az idegen, ismeretlen világ képviselői, az események részesei.”

A Mézga család őrült kalandokat él át a 3. sorozatban MTV

8. A harmadik széria rajzban kidolgozottabb volt. A korábbi részek önállóan élvezhetőek voltak, volt elejük, végük, a Vakáción a Mézga család azonban egy hosszú történetet mesélt el darabokban. „Az előző két sorozat epizódjai önálló történetek voltak. Ezúttal egy folytatásos mesét mondunk el a család nagy és viszontagságos utazásáról. Talán emlékeznek még a nézők Hufnágel Pisti nevére. Belőle nem lett rajzfilmhős, de sokszor emlegette Paula, hogy miért is nem hozzá ment férjhez Mézga Géza helyett. Most egy levélben jelentkezik Ausztráliából Hufnágel Pisti, s meghívja a Mézga családot. Útra is kelnek, de a bonyodalmak már érkezesükkor megkezdődnek: nem csak ők keresik Paula régi udvarlóját, hanem a rendőrség is” – mondta Nepp 1977-ben. A történet írója ekkor Romhányi József volt, az egyenként 26 perces epizódok rendezője Nepp József és Ternovszky Béla. Egy-egy epizódhoz mintegy 7000 rajz készült.

Lapozzon, van még két fontos sztori!