10 érdekesség a 10 éve véget ért Lostról

Lost
Vágólapra másolva!
Tíz éve ért véget a Lost, korának egyik legfontosabb, legfelkapottabb sorozata, amely pilotjának készítése 14 millió dollárt vitt el, és mozis élményt okozott a tévéképernyő előtt. Kis túlzással megújította a sorozatgyártást, a Lost iránti rajongást látva szaporodtak meg a hosszú sztorikat elmesélő, misztikus szálakkal operáló szériák. Ez a sorozat hetente szállított újabb rejtélyeket, izgalmas, döbbenetes fordulatokat, a neten pedig hónapokon át találgatták a rajongók, mely mondat miért hangzott el, milyen jelentősége volt egy eseménynek, vagy ki kicsoda valójában. A sztori aztán egyre zavarosabb, zagyvább lett, sok kérdésre soha nem jött válasz, és sokan lemorzsolódtak a végére, de a Lost így is a kétezres évek egyik legfontosabb sorozata lett.
Vágólapra másolva!

1. Michael Keaton lett volna eredetileg Jack, azonban 2004-ben, amikor a sorozat indult, a mozisztárok még nem jártak át gyakran sorozatot forgatni (2020-ra nagyon kevés mozisztár maradt, aki nem forgatott sorozatot). Matthew Fox lett végül az egyik legfontosabb figura, Dr. Jack Shephard, de a Lost neki egyben eltűnést is jelentett, mert a 2010-es finálé óta alig forgatott. Az elmúlt öt évben semmit.

Forrás: ABC

2. Jack karakterét az első évadban megölte volna egy szörny az első forgatókönyv szerint, de a megrendelő ABC aggodalmát fejezte ki, hogy talán mégsem kéne likvidálni az egyik főszereplőt. Állítólag Michael Keaton eddig még a tervezet mellett volt, de mikor kiderült, hogy több évig kellene sorozatot forgatnia, visszalépett.

3. Michael Emerson csak pár részben szerepelt volna, de a producereket lenyűgözte a munkája, így egyre fontosabb lett a karaktere, a hátborzongató Ben Linus állandó szereplő lett.

ABC

4. A repülőgép, az Oceanic Flight 815 járata (Sydneyből ment Los Angelesbe) 2004. szeptember 22-én zuhant le. Azon a napon, amikor a sorozatot bemutatta az USA-ban az ABC.

5. Ha már a premiernél tartunk: a pilot korának legdrágábbja volt, a hírek szerint 14 millió dollárba került az ABC-nek. Ez ma is hatalmas összeg lenne, de 2020-ban már nem ritka, ha egy sorozatrész 10 millió dollárt elvisz.

ABC

6. Yunjin Kim eredetileg Kate szerepére jelentkezett. A producerek meghallgatták, egyből tudták, hogy nem ilyen Kate-et képzeltek el, de nem akarták elveszíteni őt, úgyhogy írtak egy karaktert neki, ráadásul egyből egy férjet is kapott mellé. Sun-Hwa Kwon lett a neve a sorozatban.

7. Egyetlen színész volt a csapatban, akinek nem kellett castingra mennie, Terry O'Quinn meghallgatás nélkül kapott szerződést, ugyanis J.J. Abrams, a sorozat kreátora korábban már dolgozott vele az Aliasban, így pontosan tudta, mit várhat tőle. Ő lett John Locke.

8. Cynthia Watros gyerekeivel Hawaiira költözött a forgatás miatt, de a karakterével egy idő után nem tudtak mit kezdeni az írók (vagy a többieké érdekesebb volt), így megölték őt, azaz Libbyt és Ana Luciát (Michelle Rodriguez) is. Később mindkét színésznőnek volt kellemetlen ügye, ittas vezetése, és ezért azzal vádolták a készítőket, hogy csak a problémák miatt rúgták ki a sorozatból a két színésznőt. Állítólag a rendőrségi ügyek előtt már eldőlt a sorsuk.

ABC

9. Kate egy huszonéves nő volt a sorozatban. Eredetileg egy tízessel idősebb lett volna a karakter, és arról is szó volt, hogy a férje meghal a gép lezuhanásakor. Az első sztori szerint ő vette át a csapat vezetését Jack halála után. Evangeline Lilly ezzel a sorozattal lett igazán sztár, azóta is sokat forgat.

10. Damon Lindelof és Carlton Cuse írók nem adtak hosszú háttérsztorit a karakterek mellé, sok színész nem tudta sokáig, mi a karaktere múltja – csak akkor, amikor jöttek a fontos visszapillantások, múltban játszódó jelenetek. Terry O'Quinn sem tudta, miért kell hónapokon át kerekes székben ülve forgatnia Locke karakterének, vagy nem mondták el neki, vagy nem is tudták még akkor az írók.

A sorozatról sokat írtunk korábban, a cikk alatt olvashat tovább a témában.