Közel a finálé: az első elődöntővel folytatódik A Dal 2020

Elhunyt Horváth Charlie felesége, az énekes még aznap színpadra lépett - önszántából tv bulvár
Horváth "Charlie".
Vágólapra másolva!
Véget értek A Dal 2020 élőválogatói, az adásokból továbbjutó tizennyolc dal két elődöntőben verseng egymással. Az első elődöntő február 22-én, este fél nyolckor kezdődik a Duna TV-n és a Duna Worldön. Nem marad sztárvendég nélkül a tévéző ezúttal sem, Horváth Charlie érkezik.
Vágólapra másolva!

Az elődöntők különlegessége, hogy A Dal történetében először a versenydalok akusztikus változatban csendülnek fel a stúdióban szombat este. A két elődöntőből nyolc versenyző kerül a március 7-ei döntőbe, amelynek győztese 75 millió forint összértékű nyereménnyel építheti tovább zenei karrierjét.

A Dal 2020 harmadik élő adása Forrás: MédiaKlikk/Duna TV

A Dal 2020-ban fontos újítás, hogy az adásban látható összes versenyző előadása után adhatják le a nézők a szavazataikat, aminek összesítése után a legkevesebb pontot gyűjtő dal azonnal kiesik a versenyből. A szombati adásban az is kiderül, hogy kinek ítéli a zsűri „A Dal 2020 Felfedezettje" különdíjat, amelynek nyertese a Petőfi Zenei Díj ezen kategóriájának díját is megkapja.

A február 22-i első elődöntőben az alábbi előadók dalai versenyeznek:

Fatal Error – Néma
HolyChicks – Pillangóhatás
Horus x Marcus ft. Fekete Bori – Tiszavirág
NÁGI – Freedom-Felszállok a gépre
Nagy Bogi – Maradok
Rácz Gergő, Orsovai Reni – Mostantól
Takács Nikolas – Csendbeszéd
Tortuga – Mámor tér 3.
Varga Szabolcs – Pillanat

Charlie a sztárvendég

A Liszt Ferenc-díjas, világjáró énekes a főnyereményről elmondta, hogy a karrierje kezdetekor ilyen lehetőségről még álmodni se lehetett. „Akkor csak Táncdalfesztivál volt, mi viszont beatzenét játszottunk, ezért hosszú utam volt, 15 évnyi külföldi kitérővel" – mondta Charlie, aki szerint A Dal elődöntőjéig eljutó zenészek mind tehetségesek, de nagyon kell szeretniük, amit csinálnak.

Horváth Charlie Forrás: MTI/Kovács Tamás

„Ha nem is közönség előtt, de próbálgassanak különböző stílusokat énekelni és rá fognak jönni, hogy mi az, ami fekszik nekik. Ez fontos, mert a sikerhez vezető úton általában hosszú időt kell eltölteni, és emellett még sok más dologra, például a médiára vagy a közönség szeretetére is szükségük lesz" – tette hozzá a több mint ötven éve a pályán lévő, kétszeres platinalemezes zenész.

Másképp szól majd

A Tortuga zenekar tagjai elmondták, hogy szerintük jó, hogy nem ugyanazt a dalt játsszák el ugyanúgy, mindazonáltal nagy nehézséget okozott nekik, a hatodik verzió került be. Az eredeti dal lendülete közelebb áll hozzájuk, de úgy vélik, hogy az a közönség, amely nem lelkesedik a rockos hangzásért, sokkal jobban befogadja majd ezt az áthangszerelt nótát.

Rácz Gergő és Orsovai Reni elmondták, hogy jó dolog újat belevinni egy szerzeménybe. Előbbi szerint az akusztikus verzióban több a személyes, intimebb pillanat, jobban befelé koncentrálnak. „Különleges, hogy zongorázgatok benne, de az eredetit is nagyon szeretem" – mondta a dalról Orsovai Reni.

Apáti Bence az Origónak nyilatkozott: "Volt olyan, amit többször hallottam a rádióban, és nagyon erősnek gondoltam, de kiderült, hogy a srácok élőben nem tudták jól előadni. Olyanra is volt példa, hogy nem éreztem erősnek felvételről egy produkciót, de élőben, hangszerekkel, mozgással, elkapott az érzés. Lehet tudni az elmúlt évek szavazási statisztikáit nézegetve, hogy a rockzenét kedvelők sokkal aktívabbak. Közben azt sem szabad elfelejteni, hogy

akik többszázezres követői táborral rendelkeznek valamelyik közösségi platformon. Ők bizonyára jobban tudják majd aktiválni a szavazóikat. Hogy műfaji kategóriák mennyire számítanak, nem tudom. A jó dal, az jó dal. Hozzám a hardcore, a rock zene közelebb áll, de közben elkap egy-egy lassabb szám is." A teljes interjút itt olvashatja.

Forrás: MTVA_Kaszner Nikolett

Pély Barna az Origónak elmondta, hogy szerinte mindegy, hogy gyors vagy lassú egy dal. "Tudunk példát mondani mindenféle tempójú slágerre. Az a lényeg, hogy eljusson a közönségéhez. Meglátjuk, hogy ebben az esetben a nézők melyik dalt választják majd Magyarország slágerének 2020-ban. A tét nem kisebb, mint a 75 millió forint összértékű nyeremény, amellyel a győztes zenei karrierjét építheti tovább. Megtisztelő, hogy ebben a döntésben az én szavam és szakértelmem is számít."

Forrás: MédiaKlikk/Duna TV

A zsűriről is elmondta a véleményét. "Azt gondolom, hogy mi négyen nagyon különböző személyiségek vagyunk. Egy közös van bennünk, hogy

Mindhárom zsűritagot személyesen csak most ismertem meg. Lilla kedves, és minden produkcióban a jót emeli ki. Bence laza, és részleteiben látja az egészet. Feró meg a Nagy Feró, egy igazi jelenség, aki minden döntését az épp aktuális érzéseire alapozza. Szerintem ez a különbözőség tesz minket jó csapattá" - mesélte. Az interjút itt olvashatja.

Lehet szavazni a honlapon

Az adás után elindult A Dal Akusztik online szavazás is. A www.adal.hu oldalon az Akusztik menüpont alatt lehet szavazni a 30 versenydal akusztikus változatára március 4-én éjfélig. A győztest a műsor döntőjében jelentik be.

A Dal adásai után, 21.45-től exkluzív, színfalak mögötti információkkal várja a nézőket A Dal Kulissza. A műsorban az előadók és a zsűri is számtalan érdekességgel szolgál majd a produkciókról, izgalmas kulisszatitkokat osztanak meg a műsorvezetőkkel, Forró Bencével és Lolával.

Érdemes követni A Dal 2020 honlapját, valamint Facebook-, Instagram- és YouTube-oldalát is, ahol már az adások előtt megismerkedhetünk az indulókkal. Az oldalakon extra tartalmak, videók és cikkek is elérhetőek a műsorról.

A Dal 2020 – szombatonként 19.35-től a Duna Televízió és a Duna World műsorán. A Dal Kulissza – Minden, amit tudni akartál A Dalról – A Dal 2020 adása után 21.45-től a Duna Televízió és a Duna World képernyőjén.