30 új magyar szerzeménnyel indul A Dal

Apáti Bence Nagy Feró Pélyi Barna Vincze Lilla A DAL 2020
Vágólapra másolva!
Egy rekordot máris megdöntött A Dal 2020, hiszen minden eddiginél több, 559 nevezés érkezett a pályázati felhívására. Ezekből választottak ki harmincat, és a részben megújult zsűri ezekről mond véleményt az élő show-ban. Hat szombaton keresztül lesz látható A Dal 2020, a Duna TV-n.
Vágólapra másolva!

A műsorkészítők jó döntést hoztak azzal, hogy az eurovíziós indulás helyett közvetlenül a magyar dalokat, tehetségeket, értékteremtő produkciókat támogatják - mondta korábban a Petőfi Rádióban Medveczky Balázs, a Duna Televízió csatornaigazgatója.

A szakmai zsűri feladata nem volt egyszerű, hiszen a beérkezett 559 dalból kellett kiválasztaniuk a legjobb 30-at, amelyek bekerültek a televíziós műsorsorozatba. A nevezett dalok széles műfaji skálán mozognak, és vannak teljesen új előadók a már jól ismert szerzők mellett.

Vincze Lilla visszatér Fotó: Csudai Sándor - Origo

A Dal 2020 nyertesét a Duna Televízió számos megjelenéssel támogatja: a győztes felléphet a legnevesebb hazai fesztiválok színpadain, kiemelt promóciót kap a Petőfi Rádióban, zenei produkció fejlesztésére fordítható támogatásban is részesül, egyben megkapja a Petőfi Zenei Díj Az év dala elismerését.

A műsorban több különdíjat adnak át: A Dal 2020 legjobb dalszövegírója, A Dal 2020 felfedezettje és A Dal 2020 legjobb akusztikus felvétele elismerés birtokosa a Petőfi Zenei Díj ezen kategóriájának díját is elnyeri.

A szakmai zsűri

- Vincze Lilla: EMeRTon-díjas énekesnő, szövegíró, a Napoleon Boulevard frontembere, a 2018-as Eurovíziós Dalfesztivál egyik magyar zsűritagja.
- Apáti Bence: magyar balettművész, publicista, a Budapesti Operettszínház balettigazgatója.
- Nagy Feró: énekes, dalszövegíró, a Beatrice és az Ős-Bikini frontembere.
- Pély Barna: Artisjus-díjas énekes, a United együttes frontembere, a Megasztár első 3 évadának zsűritagja.

A 2020-as zsűri Forrás: MTVA - Kaszner Nikolett

Azért is érdemes nézni az első show-t, mert Vincze Lilla, Apáti Bence, Nagy Feró és Pély Barna közösen lép színpadra. „A többi zsűritaggal együtt egy meglepetéssel készülünk" – árulta el sejtelmesen Apáti Bence balettművész, az Operettszínház balettigazgatója, aki hozzátette: „Egészen pici gyermekkoromból emlékszem, hogy bármikor kirándulni mentünk a szüleimmel,

Ezért most többször emlékeztetnem kellett magamat arra, hogy Feróval és a többiekkel kollégaként állunk a színpadon" - tette hozzá.

A műsorvezetők

A kilencedik évadban a műsor házigazdái Rókusfalvy Lili és Freddie lettek. Lili 2007 óta a Jazzy Rádió szerkesztő-műsorvezetője, illetve a Duna és az M2 Petőfi TV műsorvezetője, míg Freddie 2016-ban megnyerte A Dalt, és az Eurovíziós Dalfesztivál döntőjébe bejutva a 19. helyen végzett 108 ponttal.

Freddie Fotó: Csudai Sándor - Origo

2017-ben, 2018-ban és 2019-ban Rátonyi Krisztával közösen ő volt a magyar kommentátora az Eurovíziós Dalfesztiválnak. Ezúttal a műsorvezetők munkáját A Dal Kulissza című műsorban Lola és Forró Bence segíti.

Sztárok is jönnek

Wolf Kati az Origónak nyilatkozott A Dal előtt. "Úgy éreztem, hogy most megint van egy olyan dalom, amit meg kellene mérettetni. 2014-ben is azért jelentkeztem a műsorba, mert annyira jónak éreztem a dalt, hogy mindenképp meg akartam versenyeztetni.

úgyhogy egész más jellegű dalok érkeztek be, mint a korábbi években. A Próbáld még-nek én vagyok az egyik zeneszerzője, és nagy örömömre játssza a rádió egy ideje. Ezt azért fontos kiemelni, mert nem volt korábban olyan dalom a rádióban, aminek a szerzője is én voltam. Ez nagyon izgalmas, és olyan büszke is vagyok rá, mint a saját gyerekeimre, hiszen valahol ez is az" - mesélte. Az interjút itt olvashatja.

Wolf Kati az indulók közt Fotó: Csudai Sándor - Origo

Pál Dénes pedig elárulta, szeretett volna olyan számot készíteni, amely édesapaként a számára legfontosabb érzéseket foglalja össze. "Másfél éves a kislányom, és bár attól még távol állunk, hogy valóban önálló legyen, de egyre inkább az, egyedül igyekszik felfedezni az őt körülvevő világot, és nekünk hagynunk kell, hiszen ha néha el is esik, abból is tapasztal és tanul. A Készen állsz című dal éppen erről szól.

a sikerek és jó élmények mellett kap pofonokat is az életben, de ezektől kap majd szárnyakat is. Próbálunk szülőként így viselkedni az anyukájával együtt, de persze nagyon nehéz nem túlfélteni. Most már jobban értjük a saját szüleinket is" - mondta az énekes, aki az első adásban áll majd színpadra.

Kezdés szombat este 19.35-kor. Az előzményekről a cikk alatt olvashat.