Várkonyi Andrea: Szeretném, ha 2020 egy nyugodt évem lenne

Várkonyi Andrea
Vágólapra másolva!
Szombat este érkezik a Life TV-re új műsora, a Férfi titkok Várkonyi Andinál, vasárnap este pedig folytatódik ősszel megismert talkshow-ja, a Női titkok. A viszontagságos közelmúltról, az állandó médiafigyelemről, új szerelméről, a sajtóhoz való viszonyáról, a vendégek kiválasztásáról kérdeztük Várkonyi Andreát, aki sok intim titkot is megoszt a műsorában - de mint kiderült, semmit nem mond véletlenül.
Vágólapra másolva!

Egy időre eltűnt a médiából, de saját műsorral tért vissza tavaly, egy év szünet után Hogyan került a Life TV-hez?

Egy év telt el a TV2-es felmondásom óta, amikor elfogadtam a Life TV megkeresését. A korábbi felmondás saját döntés volt, és már akkor is tudtam, hogy nem akarok a tévézésnek végleg hátat fordítani, de

Szerencsére a többi munkám miatt nem is voltam rákényszerítve, hisz dolgozom pszichológusként, oktatóként, kommunikációs tréningeket tartok vagy szakmai beszélgetéseket moderálok. Ezért eldöntöttem, hogy csak akkor akarok újra tévézni, ha olyan lehetőséget kapok, amit szívvel-lélekkel tudok csinálni, és megfelelő, igényes a műsor mögött álló szakembergárda, a háttér is. Itt minden feltétel összejött, nagyon szeretek ennek a csapatnak a tagja lenni.

Forrás: Life TV

A Női titkok gyakori vendégei barátnői a magánéletben?

Nagyon jóban vagyunk egymással, de a műsorokon kívül nem járunk össze. Többnyire médiakörökből ismertük egymást korábbról, de van, akit ott ismertem meg a felvételen.

Általában extrovertált nők érkeznek, Dér Heni, Hódi Pamela sokat volt vendég.

Nem mindig nagyszájú csajok a vendégek... Néha nagybeszédűek, de vannak csöndesebbek is. Igazából nem ez a szempont, amikor meghívunk valakit: én azokat szeretem meghívni, akik őszinték tudnak lenni, és nem szerepelni akarnak. Itt nem közhelyeket kell mondani... olyan műsor is van, de ez nem az.

Forrás: Life TV

Hogy zajlik a vendégek kiválasztása? Összeáll egy lista előre?

Van egy alaplista, igen, de nem kőbevésett. Folyamatosan változik, bővül. Rugalmasak vagyunk. Most szombaton indul a Férfi titkok Várkonyi Andinál, itt is már előre összeállítottunk egy névsort azokról, akiket szeretnénk meghívni. Az első adásban például Harsányi Levente, Németh Kristóf, Szabó András Csuti lesz a vendégem, Fésűs Nelly mellett, és a megcsalásról fogunk beszélgetni. Aztán a következő héten bővül a csapat Vastag Csabával és Szebeni Istvánnal, akkor majd az lesz a témánk, milyen az ideális nő.

Magánéleti titkokat meséltet el, de önnek is ki kell adnia ilyenkor magát. Ezzel nincs problémája?

Mindig pontosan tudom, mit beszélek, milyen intim dolgot árulok el: nem mondok semmit véletlenül. Mivel azt szeretném, hogy ilyen témákról őszintén beszéljenek a vendégeim,

Akkor borulna az egész dinamika, az őszinteségükre sem számíthatnék. Nincs tehát ebben kényszerűség, olyan dolgot, magánéleti eseményt soha nem mondok el adásban, amit nem akarok.

Forrás: Lite TV

Volt olyan vendég, akit akart, de nem tudott megszerezni a műsor számára?

Nem volt ilyen, sőt, inkább az a jellemző, hogy nagyon sokan szeretnének eljönni hozzánk, mert látják a korábbi adásokból, hogy itt meg tudják mutatni olyan oldalukat, amelyet más fórumokon nem. Mindenki örömmel jön és ez nagyon jó visszajelzés.

Volt, hogy a szerkesztők akartak valakit, de megvétózta?

Persze, előfordul, de azért nem sokszor, nem gyakori. Bizonyos okokból, vagy elvi kérdések miatt, vagy személyes ellentétek miatt előfordult. Van, akivel érzi az ember, hogy nem tudna együttműködni, mert például az én értékrendemhez nem passzol. De a szerkesztők nem is erőltetik, mert helyette tudok mondani rögtön öt másik nevet. Tehát abszolút van vétójogom, nem is tudnám elképzelni, hogy ott feszengjük, mert nyilvánvalóan a minőség rovására menne.

Várkonyi Andrea Forrás: Life TV

Nem minden magyar celeb és sztár híres végtelen rugalmasságáról. Volt olyan vendég, aki kikötötte, hogy kikkel nem hajlandó találkozni a műsorban?

Elő szokott fordulni, de ez minden műsornál megtörténik, nem csak nálunk. Ha engem elhívnak bármilyen műsorba szerepelni, nekem is az az első kérdésem, hogy ki a többi résztvevő? Ez teljesen megszokott.

ellentétek két személy között a háttérben, amiről adott esetben nem is tudunk. Az ilyen jellegű kéréseket maximálisan tiszteletben tartjuk, mert abból nem lesz műsor, ha nem szólalnak meg vagy feszültség van a levegőben.

18 éves korában kezdett dolgozni a médiában: mi volt a legnagyobb butaság, amit olvasott magáról?

Rengeteg ilyen volt már, de igyekszem gyorsan elfelejteni ezeket. Napi szinten találkozni ilyesmivel, sok a pontatlanság, a nem odafigyelés. A legjobban az „tetszik", amikor a magánéletemről tényszerűen megállapítanak valamit, de senki semmit nem kérdez tőlem. Vagy amikor egy bulvárlap megkérdez egy jóst az én életemről, és ezt le is írja tényként... Még régen, Gáborral egy reggel felébredtünk: azt olvastuk, ott az ágyban fekve, hogy szakítottunk, ez volt a címlapokon. Mit keresünk mi együtt, ha ez így van? – kérdeztük egymástól. De persze csak nevettünk az egészen.

Mennyire tudja kontrollálni egy ismert magyar tévés személyiség, hogy mi jelenik meg róla?

Régebben voltak sajtópereim, időnként vannak helyreigazítási kérelmeim, de nem jellemző. Ha a gyereket érintő, hamis cikk jelenik meg valahol, akkor viszont nem ismerek pardont! Ugyanakkor azt mondhatom, hogy jó a viszonyom a legtöbb újságíróval, egymást tiszteletben tartjuk. Ha pedig valaki leír rólam egy hazugságot, azzal egyszerűen nem beszélek többet. Kevés ilyen újságíró van, a nagy többséggel tényleg rendkívül jó a kapcsolatom.

Mennyire nehéz médiakapcsolatban élni? Nyilván Zsidró Tamással való kapcsolata a lapoknak és az olvasóknak érdekesebb, mintha - nem médiás - civillel lenne párban.

Vannak kimutatások arról, hogy az emberek hány kilométeres körzetükben ismerkednek. A legtöbb ember a saját környezetében szokott párt találni: lehetne a szerelemem ingatlan-közvetítő, banki alkalmazott vagy kutató, csak éppen viszonylag kevés időt töltök ingatlanszakértők és bankárok között... Ahogy mások is, én is abból a közegben ismerkedem, amelyben mozgok... ez bármely szakmára igaz, például rengeteg orvos páros is van, vagy pedagógus párok, hisz ők is a munkahelyükön ismerkednek. A médiafigyelemben az a leggyakoribb jelenség, hogy

Borzasztóan felháborít, amikor ezzel a jelenséggel találkozom, mert persze lehet kulturáltan véleményt alkotni, de ismeretlenként, információ hiányában rosszindulatúan ítélkezni, sajnos nagyon elkeserítő emberi tulajdonság. Ha nagy médiafelhajtás van az ember körül, néha rossz látni a reakciókat, úgyhogy nem is vagyok hajlandó kommenteket olvasni, mert megdöbbent a negatívizmus, a mocskolódás. És a jelenség nem magam miatt, hanem általában keserít el, szörnyű, hogy mennyi rosszindulat szabadul el néha, pontos információ híján. Mintha az emberek versenyeznének abban, hogy ki tud gorombább lenni. Akik viszont nem ilyenek, azoktól rengeteg kedves privát üzenetet kapok.

Zavarja, hogy felismerik a boltban, az utcán? Melegítőben lemegy a boltba?

Nem kisestélyiben járkálok, ismertségtől függetlenül mindig is odafigyeltem a megjelenésemre, ami adott esetben igen, lehet, hogy épp egy melegítő. Smink nélkül is lemegyek, nincs ezzel gondom. Ha pedig felismernek, odajönnek egy fotóra, vagy csak beszélgetni ezt nagyon kedvesen teszik, mindig örülök is és megköszönöm a kedves szavakat.

Zsidró Tamással tényleg Life TV-s felvételen barátkozott jobban össze? Az egyik lap ezt írta.

December óta alkotunk egy párt. Egyelőre nem élünk együtt, de igyekszünk minél több időt együtt tölteni. Az, ahogyan halad előre a kapcsolatunk teljesen normális ritmusban zajlik, és nagyon jó együtt. Erről viszont nem szeretnénk bővebben beszélni, nem azért mert titkos, hanem mert bizonyos kor fölött nem tartom ízlésesnek, hogy színes lufik, hatalmas szívek között tárjuk elő kapcsolatunk részleteit, még így sem, hogy nagyon boldogok vagyunk együtt.

Mi volt a legnehezebb az egyedüllétben?

Új életet kialakítani sosem könnyű, egyedülálló nőként pláne nem az. A háztartást elvezetni egyedül azonban nem okozott nagy gondot, talpraesett típus vagyok, soha nem rémültem meg attól, ha csepegett egy csap, és szekrényt is szerelek.

A lányomnak pedig van egy apukája, aki részt vesz az életében. Ettől függetlenül kellett bizonyos idő, hogy beálljon egy rendszer, és nem mondom, hogy minden pillanatban könnyen ment, de mára már nagyon szépen rendeződött az életünk.

Sokan úgy hiszik, hogy csak a tévézésből él, pedig ma is rendelt.

Mindig olyan típus voltam, aki több lábon áll. Hiszek a sokoldalúságban, ami hozzásegít ahhoz, hogy ne váljon egysíkúvá az életünk. Hiszek a tanulásban, mert minél több mindenhez értünk, annál nagyobb szabadságunk van olyan munkát végezni, amit szeretünk is. Nem azért szereztem három diplomát és nem azért dolgoztam orvosként és most pszichológusként, mert unatkoztam, vagy nem tudtam mit kezdjek az életemmel. Hanem mert érdekeltek ezek a területek, és

Segítő szakmában dolgozni ráadásul csodálatos, ezt hoztam otthonról és boldoggá tesz, hogy egy ideig orvosként most pedig pszichológusként segíthetek másoknak. A tévézés pedig örök szerelem, 18 éves korom óta az életem része.

„Olyan évem volt, amikor sokat erősödtem" – mondta 2019 végén. Milyen lesz 2020?

Az elmúlt két évem sok nehézséggel volt tele, helyt kellett állni, lelkileg erősnek kellett lennem, de kialakult egy egyensúly. Maradjon meg. Tragédiákat, rossz dolgokat 2020-ra már nem szeretnék. Ebben az évben maradjon meg minden, ami így elrendeződött: szeretném, ha nyugalom lenne.