Valeria, 13 parancsolat, Érkezés a sötétségbe és társai

Zone Blanche, Black Spot - Szólít az erdő
Vágólapra másolva!
A tévés kínálat nagy részét még mindig az amerikai sorozatok adják itthon, azonban egyre több igényes produkció készül Európában is. Érdekli egy francia misztikus széria vagy épp egy posztapokaliptikus történet Belgiumból? Netán egy izlandi sorozatgyilkosságról tudna meg többet? Vagy inkább nevetne egy svéd pszichológus képtelen kalandjain, önfeledten szórakozna a spanyol Szex és New York-on? Ajánlunk nyolc izgalmas sorozatot Európából.
Vágólapra másolva!

Black Spot - Szólít az erdő

Az eredetileg Zone Blanche címet viselő, egyelőre kétévados sorozat egy francia kisvárosban játszódik, ahol a történet szerint a gyilkossági ráta sokszorosa az országos átlagnak – amihez nemcsak annak lehet köze, hogy a mobiltelefonok alig működnek a környéken, hanem annak is, hogy a városkát egy misztikus, sokak szerint saját akarattal rendelkező erdő veszi körül. A kis létszámú rendőrség és a kirendelt városi ügyész itt próbálják meg megoldani a borzalmasabbnál borzalmasabb bűnügyeket, miközben van több állandó szál, például a polgármester eltűnt lányát is keresik.

Érkezés a sötétségbe

Idei posztapokaliptikus sorozat Belgiumból, ám lengyel alapanyagból, Jacek Dukaj regényéből. A történet kiindulópontja egy hirtelen jött, különös jelenség, miszerint a felkelő nap sugarai elpusztítanak minden életet a Földön, még a földalatti bunkerekben sincs senki biztonságban – így a brüsszeli reptéren éjszakázó, különböző nemzetiségű utasoknak nincs más választásuk, mint hogy egy géppel a nap előtt járva, folyamatosan nyugatra tartsanak. Természetesen néha le kell szállniuk üzemanyagért, és a géppel is nem kevés technikai probléma akad, világos, hogy nem repülhetnek örökké.

The Valhalla Murders

Egy nyomozót Oslóból a szülőföldjére, Izlandra küldenek, hogy egy helyben dolgozó nővel együtt próbáljon megoldani egy ügyet – ami az ország első sorozatgyilkosságának tűnik. Nem árulunk el nagy titkot, hiszen már az előzetesben is szerepel, hogy a címbeli Valhalla nemcsak a túlvilág egy része a skandináv mitológiában, de egy régi fiúotthon neve is a történetben. Az 1940-es években valóban történtek borzalmas dolgok egy hasonló izlandi intézményben, ezek szolgáltak alapul a szériához – még ha ott gyilkosságra nem is került sor.

Gösta

Hogy valami vidámabb hangulatú produkciót is ajánljunk, itt ez a svéd vígjátéksorozat, amely ráadásul csak félórás epizódokból áll, igen könnyen emészthető. A címszereplő egy gyerekpszichológus, aki egy isten háta mögötti kisvárosban kapja az első állását, így Stockholmból egy faházba költözik az erdő közepére. A férfinak az a legfőbb baja, hogy mindenkivel túlságosan kedves, mindenkinek meg akar felelni, így a legképtelenebb alakoknak – köztük egyszer csak felbukkanó apjának – is igyekszik a kedvére tenni.

Lapozzon, a fele még hátravan, a következő oldalon is ajánlunk négy európai sorozatot!