Ismert verekedős jelenetek, ahol tényleg megsérültek a színészek

Rocky IV Boxe
Rocky IV 1985 real Sylvester Stallone Sylvester Stallone Dolph Lundgren. COLLECTION CHRISTOPHEL © United Artists / MGM
Vágólapra másolva!
A filmek és sorozatok verekedős jelenetei általában jól meg vannak koreografálva, valójában természetesen ritkán esik bárkinek baja – tudunk azonban olyan képsorokról is, amelyeknek a felvétele kimondottan balul sült el. Steven Seagal nem fogta vissza magát, ha le kellett keverni egy pofont, Sylvester Stallone négy napra kórházba került egy másik ütés miatt, Linda Hamilton seprűnyéllel támadt, de még James Bondnak sem ment minden simán.
Vágólapra másolva!

Megfájdult a térde, seprűnyéllel állt bosszút

A Terminátor 2. – Az ítélet napja egyik emlékezetes jelenete volt, amikor Sarah Connor (Linda Hamilton) megszökött az elmegyógyintézetből, és egy seprűnyéllel verte fejbe a Ken Gibbel által játszott ápolót. Az akció az alábbi videón nagyjából 0.40-től látható, és azért tűnik valódinak, mert valódi is volt:

Hamilton valóban teljes erőből támadt a kollégájára, aminek egy korábbi verekedős jelenet volt az oka. Gibbelnek egy gumibottal kellett volna hasba vágnia a színésznőt, de annyira félt, hogy fájdalmat okoz neki, hogy állandóan elrontotta a felvételt, a kamerán keresztül is erőtlennek tűnt az ütés – Hamiltonnak viszont minden alkalommal a földre kellett zuhannia, amitől végül úgy megfájdult a térde, hogy elhatározta: az első lehetőségnél bosszút áll.

Lassított felvételnél nem lehet tettetni

Sylvester Stallone és Dolph Lundgren a Rocky IV-ben Forrás: Collection Christophel/© United Artists / MGM/United Artists / Mgm

Sylvester Stallone egyszer úgy nyilatkozott, hogy négy napra kórházba került, miután a Rocky IV forgatásán megkérte Dolph Landgrent, hogy üsse meg rendesen. A színész aztán a Creed: Apollo fia főszereplőjét, Michael B. Jordant is meggyőzte, hogy a hasonló bokszfilmeknél mindenképp szükség van a valódi ütésekre – máskülönben nem működnének az amúgy hatásos lassított jelenetek.

Steven Seagal sem fogta vissza magát

A Száguldó erőd-ben egy gonosz figurát játszó Everett McGill a Twisted: Tales of the Wacky Side of Life című könyvben mesélt a Steven Seagallal közös munkáról, ami nem csak az ő elmondása alapján nem tűnt leányálomnak.

Steven Seagal fojtogatta is Everett McGillt a Száguldó erődben Forrás: Collection Christophel/© Regency Enterprises / Seagal Nasso Productions/Regency Enterprises / Seagal Nas

Seagal ugyanis nem volt hajlandó visszafogni magát a harcjeleneteknél: latba vetette valódi harcművészeti tudását, és úgy vélte, az ütéseknek valódinak kell lenniük ahhoz, hogy a látvány hiteles legyen. McGill csak az után játszhatta el a szerepét, hogy gyakorlatilag megengedte, hogy Seagal péppé verje – ő viszont nem üthetett vissza rendesen, mivel a főszereplőt nehéz lett volna helyettesíteni, ha valami baj érte volna.

Még James Bond is megsérült

A 007 Spectre: A Fantom visszatér-ben volt egy jelenet, amikor Daniel Craig figurája, vagyis maga James Bond egy vonaton került összetűzésbe a Dave Bautista által játszott verőemberrel. A korábban pankrátorként ismert Bautista tisztességgel dobálta ide-oda a főszereplőt, mígnem az megcsúszott, elesett, és a térdénél levált egy porc – két hétre le is állt a forgatás.

Craig egyébként a való életben sem egy puhány alak – másnál valószínűleg tovább tartott volna a felépülés is –, egy másik jelenetben bosszút is állt: úgy behúzott Bautistának, hogy annak elkezdett vérezni az orra.

Lapozzon, a következő oldalon folytatjuk, van még pár véres sztorink!