Az internet tette tönkre a Trónok harcát?

Trónok harca
Vágólapra másolva!
George R.R. Martin részben csalódott, mert a neten hamar elterjedtek a különféle Trónok harca-teóriák, másfelől nyugodt, mert a sorozat véget ért, és a nyomás is kisebb lett rajta. Vagy csak azt hiszi?
Vágólapra másolva!

A tűz és jég dala (A Song of Ice and Fire) George R. R. Martin amerikai író öt megjelent és további két tervezett regényből álló fantasysorozata. Sokan úgy ismerik, hogy Trónok harca, de ez csak az első könyv címe – illetve az HBO-sorozaté, amelyről csak az nem hallott, aki a Falon túl élt északra, magányosan, egy sziklarepedésben. Az író újabb interjújában tett pár megállapítást, ezekből szemezgetünk.

George R. R. Martin Forrás: AFP/2019 Getty Images/Dimitrios Kambouris

- Úgy véli, az internet nagyobb hatással van a dolgokra, mint korábban bármi. Hogy kik Havas Jon valódi szülei, azt különféle jelekből legfeljebb százból egy olvasó rakta össze, a regényt olvasva, és ha nem lett volna net, akkor százból 99 olvasó felkapta volna a fejét a meglepő csavar miatt. De mivel ezek a teóriák mindenfelé megjelentek, százból 99 már olvasta valahol a weben, és semmiféle érzelmi hatást nem gyakorolt rá a fordulat.

- Az idős mester pont ezért nem olvassa a rajongói oldalakat. „Úgy akarom megírni a folytatást, ahogy mindig is akartam. És amikor majd megjelenik, akkor vagy tetszik az olvasónak, vagy nem."

- Sok évvel ezelőtt a két showrunnernek elmondott sok mindent a tervezett befejezésről. Ezek közül jó párat megvalósítottak a képernyőn, de ugyanakkor mégis más lett a sztori. Úgy érzi, hogy két alternatív valóság van (holott mindkettő csak fantázia – a szerk.), és neki el kell készítenie a sajátját.

Más lesz Sansa sorsa? Forrás: HBO

- Hatalmas nyomásnak volt kitéve az elmúlt években. „De nemcsak be akarom fejezni a regényciklust, hanem a lehető legjobban akarom megírni."

- Már nem kell versenyt futnia a sorozattal, hiszen azt befejezte az HBO. „A versenynek vége, a sorozat véget ért. Írom a könyvet. És kész lesz, ha kész lesz."

Milliók várják

George R. R. Martinra azért haragszanak a rajongók, mert a csodálatosan felépített fantasyuniverzumát nagyjából addig fejlesztgette, míg az HBO el nem kezdte a sorozatot. Míg eleinte kétévente jelent meg egy-egy ezeroldalas folytatás, 2011 nyara óta (nyolc éve!) leállt a regényciklussal, a Sárkányok tánca óta éheznek a hívek újabb regényre.

Sokan attól tartanak, hogy a 70 éves szerző meghal, mielőtt befejezhetné a nagy művet, ugyanakkor pedig azt is el kell fogadni, hogy egy író a saját tempójában dolgozik, szíve joga eldönteni, mikor jön ki a hatodik regénnyel – ami nyilvánvalóan bestseller lesz.