Hamarosan kiderül, melyik zenekar kapja a Petőfi Zenei Díjat

Halott Pénz
Halott Pénz
Vágólapra másolva!
Idén is Zamárdiban, a STRAND Fesztivál nyitónapján, augusztus 20-án rendezik meg a IV. Petőfi Zenei Díj átadóját, ahol nagyszabású, 120 perces élő show keretében díjazzák a hazai könnyűzenei élet legnépszerűbb előadóit. A látványos gálát az M2 Petőfi TV, a Petőfi Rádió és a petofilive.hu is élőben közvetíti. 
Vágólapra másolva!

Idén is több kategóriában választják meg a legjobbakat, díjat kap többek közt Az év zenekara, Az év férfi előadója, Az év női előadója, Az év videoklipje és Az év akusztikus koncertje. Cikksorozatunkban bemutatjuk az idei jelölteket, ezúttal Az év zenekarának jelöltjeiről írunk részletesen.

Bagossy Brothers Company

A zenekar 2013 májusában alakult Gyergyószentmiklóson, több éve együtt zenélő tagokból. Nevét a Bagossy testvérpár – Bagossy Norbert (gitár/ének) és Bagossy László (basszusgitár/vokál) – családneve ihlette, hozzájuk csatlakoztak zenésztársaik, Bartis Szilárd (dobok), Tatár Attila (gitárok, vokál) és Kozma Zsombor (hegedű, harmonika, billentyűk).

Forrás:Bagossy Brothers Company

Az indie/alternatív/folk hangzásvilág az előző évek tapasztalatai alapján kialakult és újragondolt zenei irányvonal eredménye. Első EP-jük 2013 decemberében készült el, "Ha rólad szólna" címmel. 2014 végén, a Cseh Tamás Program nyerteseként rögzítették első nagylemezük anyagát. A 2015 márciusában megjelent első nagylemezük, az "Elviszlek", az első héten Deezer romániai és magyarországi toplistájának élén debütált. 2016 tavaszán a zenekar újabb anyaggal jelentkezett a "Vakít a kék" című EP formájában, a NagySzínPad tehetségmutatóban, pedig a döntőig jutott.
A 2016-os esztendőben állandó szereplői voltak a legfontosabb magyar- és erdélyi fesztiváloknak, zenei rendezvényeknek.

2017 márciusában jelent meg a zenekar második nagylemeze "A Nap felé" címmel. 2017-ben a zenekart jelölték a Fonogram Díjra (az év felfedezettje kategóriában) és a Petőfi Zenei Díjra (az év felfedezettje és az év dala kategóriában). 2018-ban szintén jelölték a bandát a Petőfi Zenei Díj év zenekarának díjára.

Follow the Flow

Az egyik legfelkapottabb hazai zenekar, a Follow The Flow 2017-ben nyerte el végleges formáját, amikor Szakács Gergő is csatlakozott Fura Cséhez és BLR-hez. Nem tudja senki című slágerükkel azonnal berobbantak a köztudatba, folyamatosan rekordokat döntögetve több tízmilliós nézettségével a YouTube-on, miközben a legtöbb slágerlistát is könnyűszerrel letarolta a népszerű dal. Azóta is gőzerővel írják jobbnál jobb nótáikat, a Maradok távol is a rádiók kedvenceként pörög hétről hétre, miközben klipje is halmozza a milliós nézettséget, csakúgy, mint a líraibb hangulatú Anyám mondta vagy a vagány, odaszúrós Érdekemberek és az új Porszem.

Forrás: Alex Rako

A hazai zenei szakma sem ment el szó nélkül a jelenség mellett, hiszen a 2018-as Petőfi Zenei Díj – Év felfedezettje díjat ők vitték haza. Emellett a MAHASZ-slágerlistákon is rendre jeleskednek már jó ideje: a Nem tudja senki hónapokat töltött a magyar rádiós, a stream és a single listák első helyén, és azóta is bérelt pozíciója van a toplisták dobogóján. Emellett novemberben őket választotta a közönség, hogy Magyarországot képviselje Bilbaóban az MTV EMA díjátadó gáláján. 2019 elején pedig Fonogram-díjra jelölték őket, az Év hazai modern pop-rock albuma vagy felvétele, illetve az Év Felfedezettje kategóriákban is.

Eközben az élő fronton is szépen ível felfelé a srácok csillaga: december elsején az Akvárium Klub KisHallját töltötték meg, vidéki turnéjuk állomásain is sorra telt ház előtt játszanak. Márciusi Akvárium NagyHall-béli duplakoncertjükre pedig rekordidő alatt, mindössze néhány órával a bejelentés után minden jegy elkelt. Első Budapest Parkjukat szinte csordultig megtöltötték.

Halott Pénz

A zenekar az elmúlt években folyamatos listás helyezésekkel és több száz koncerttel bizonyította, hogy napjainkra az ország legnépszerűbb zenekaraként tartják számon. 2013 őszén teljesen élőben szólalt meg az albumbemutató az A38-on, a zeneipar érdeklődését pedig az MR2 Akusztikban, az Elevenben és az első Nagyszínpad versenyben való szereplés jelezte.

Forrás: all rights reserved - Zsolt Furesz/@ Furesz Zsolt Photography - Www.Kepben.Hu

Az első lemez elnyerte a legjobb rap vagy hip-hop kiadványnak járó Fonogram-díjat, többek közt olyan felvételeknek hála, mint az Ugyanúgy hallasz, a Farkasok dala, vagy a Minden szobába kell álom. Ezt az elismerést egy évvel később a Valami van a levegőben című dal kapcsán két kategóriában is átvehette a zenekar. A zsűri az év rap vagy hip-hop felvételének, míg a Petőfi Rádió hallgatói az év dalának választották, a Halott Pénz eddigi egyik legnagyobb sikerét, ami jelenleg 30 millió megtekintés felett jár a YouTube-on.

A Halott Pénz elsőként játszhatott három egymás utáni napon telt ház előtt az Akvárium Klub nagytermében 2015-ben és zsinórban hét alkalommal sikerült teljesen megtölteniük a főváros legnagyobb szabadtéri szórakozóhelyét a Budapest Parkot, ami alkalmanként, több, mint 10 000 embert jelent.

Az említett hazai, és külföldi (London, Pozsony, Erdély, Szerbia) koncertek közben készült, és jelent meg végül 2016 áprilisában a legutóbbi Halott Pénz-album, Ülni.Örülni.Megőrülni. címmel. Ezen szerepel a Darabokra törted a szívem, amely vezette a hazai rádiós játszási listát, több mint 30 millió megtekintést jegyez a YouTube-on, az első Petőfi Zenei Díj átadásán pedig az év dalának választották. Fellépése után a Halott Pénz a Volt Fesztivál nyitónapjáról még további három díjjal távozhatott, az év együttesének, az év videoklipjének és az év albumborítójáért járó szobrocskákkal.

Utóbbi kategóriában a Wellhelloval közösen jegyzett Emlékszem Sopronban diadalmaskodott, ami a Volt Fesztivál történetének első himnusza, és a dal sikere nyomán mindkét zenekar polgármesteri elismerő oklevelet vehetett át Sopron városának népszerűsítéséért.

2017 nyarán többek közt olyan hazai fesztiválok headlinereiként lép színpadra a zenekar, mint a Fishing On Orfű, a Volt Fesztivál, a Balaton Sound, a Campus- vagy a Strand Fesztivál. A 2018-as évet a zenekar egy 3 állomásos, teltházas aréna turnéval kezdte. Egy 10 napos erdélyi turné után a nyarat többek között olyan fesztiválok nagyszínpadain töltötték, mint a VOLT, Balaton Sound, Campus, EFOTT, Sziget, SZIN és a Strand. A Budapest Parkot már hetedik alkalommal töltötték még teljesen, és évközben olyan dalok jelentek meg, mint a Valami Amerika 3-ban is elhangzó Mindenre ráveszel és a közönségkedvenc Hajtól szívig. A szeptembert egy különleges buszos turnéval zárták, Egerben, Veszprémben és Budapesten is egy busz tetején adtak koncertet. Az évzáró pécsi sportcsarnok fellépés előtt pedig még a Londonban és Bécsben élő rajongóikat is meglepték egy klubkoncerttel.

Margaret Island

A Lábas Viki, Törőcsik Kristóf és Füstös Bálint alapította Margaret Island az egyik legsikeresebb pályakezdő zenekar a hazai könnyűzenei palettán. Mindössze hároméves fennállásukat követően születésnapjukat Budapest legnagyobb szabadtéri koncerthelyszínén, a Budapest Parkban ünnepelték meg, több mint négyezer rajongóval együtt.

Forrás: Budapest Park

A fiatal csapat népszerűsége töretlenül ível felfelé: 'Eső' című daluk 2016-os berobbanását követően mára a legnagyobb hazai fesztiváloknak, vidéki kluboknak és rádiós toplistáknak is állandó színfoltjává váltak.

Az elmúlt évek igen mozgalmasak voltak a zenekar életében: 'Egyszer volt' című aranylemezüket követően kiadták második albumukat 'Bakancslista' címmel, többször zenéltek külföldön, JumoDaddy-vel és Felcser Mátéval közreműködésben ők írták az EFOTT himnuszt, 'Veled minden' című daluk heteken át vezette a Petőfi rádió toplistáját.

Vad Fruttik

Az alternatív rock jeles magyar képviselője, a Vad Fruttik 1996-ban alakult Várpalotán. 2006-ban jelent meg első nagylemezük és ugyanebben az évben első klipjük a Nekem senkim sincsen című dalból.

Forrás: MartonNagyPhoto

2006-ban Herter Tamás, Józsa Zoltán és Kaszás Gábor kivált a zenekarból, az ő helyükre érkezett meg a Hock testvérpár, Attila és Zoltán. Fesztiválok rendszeres fellépői, dalaikat mai napi játssza a Petőfi Rádió. Három év kihagyás után 2018-ban jelent meg legutóbbi nagylemezük, a Szabad vagy.

Élőben a Petőfi TV-n!

A Petőfi Zenei Díj gálát az M2 Petőfi TV és a petofilive.hu élőben közvetíti, illetve a gálát megelőző időszakban rengeteg érdekességet, izgalmas kulisszatitkot láthatnak a nézők a Facebook és az Instagram-oldalakon.