Egy tévésorozatot okolnak a tinik öngyilkossági hullámáért

13 Reasons Why, 13 okom volt
Vágólapra másolva!
Egy friss tanulmány szerint megnőtt az öngyilkosságok száma az amerikai tinédzserek körében az után, hogy bemutatták a Tizenhárom okom volt című sorozatot.
Vágólapra másolva!

Az amerikai nemzeti egészségügyi intézet (NIH) kutatása megállapította, hogy 2017 áprilisában nőtt a 10 és 17 év közötti amerikai fiúk által elkövetett öngyilkosságok száma, amiért a tanulmány a 2017. március végén bemutatott 13 Reasons Why-t is okolta.

A magyarul Tizenhárom okom volt címet kapott sorozat a kritikusai szerint mitizálja, mintegy pozitív színben tünteti fel az öngyilkosságot, de Brian Yorkey showrunner és a produkciónál szakértőként alkalmazott pszichiáter, Rebecca Hedrick szerint erről szó sincs.

Szerintük a széria csupán segíthet megérteni, hogy egy fiatal miért választja az öngyilkosságot, de semmiképp nem sarkallja a nézőket arra, hogy ők is ezt az utat válasszák.

Yorkey és Hedrick azzal is védekezett, hogy a történetben egy lány lett öngyilkos, így, ha a sorozat hatott is volna az öngyilkosságok számának növekedésére, valószínűleg nem a fiúk körében fejtette volna ki a hatását.

Ha ön vagy valaki a környezetében krízishelyzetben van, hívja mobilról is a 116-123-as ingyenes lelki elsősegély-számot!