Mennyi esélye van Pápai Jocinak az Eurovíziós Dalfesztiválon?

Pápai Joci
Vágólapra másolva!
Jövő kedden kezdődik az idei dalverseny, ezúttal is két elődöntő és egy finálé lesz. Megnéztük, ki hogy áll a fogadóirodáknál, amelyek az elmúlt években nem is tévedtek az esélylatolgatásnál.
Vágólapra másolva!

Kedden már színpadra lép Pápai Joci, aki másodjára képviseli Magyarországot a zenés versenyen és amennyiben továbbjut, akkor viszontlátjuk őt a szombati fináléban is. De milyen esélyekkel vág neki a második dalfesztiváljának, és kiket várnak az élre a fogadóirodák?

Természetesen ez is csak játék a számokkal, nem kiszámítható egzakt módon, hogy mely dal mennyire jön majd be a legalább százmilliós nézőseregnek, de nem is lehet elmenni szó nélkül a fogadóirodák előrejelzése mellett. 2016-ban az ukrán Jamala nyert, ezt megtippelték előre, 2017-ben Portugália ünnepelhetett, és Salvador Sobral, illetve az Amar pelos dois győzelme sem hozott sok pénzt, nagy esélyes volt, látták előre, hogy őrült népszerű lesz.

Tavaly Netta győzelmét tartották befutónak, és így is lett, a Toy tetszett leginkább a nézőknek, azaz láthatóan hozzáértő emberek határozzák meg a fogadási esélyeket, nyilván csoportos mérések, közösségi médiás reakciók és más, bejáratott módszerek alapján. (Persze van az önbeteljesítő jóslat is, addig mondjuk, hogy X szuperesélyes, hogy a lapok, tévék, rádiók addig foglalkoznak vele, hogy tényleg meg is nyeri.)

Netta nyert tavaly Forrás: AFP/Francisco Leong

A legutóbbi három show előtt tehát első-második helyre tették a fogadóirodák azt, aki végül befutó lett, azaz jó eséllyel most a favoritok közül kerül ki a győztes, a nagy meglepetés esélye csekély. Most épp a holland Duncan Laurence áll az első helyen az Arcade című dallal, neki 25% esélyt adnak: ha most felteszünk rá egy eurót, akkor 2,75 és 3,4 közötti összeghez jutunk, ha tényleg ő nyer. Nem fizet tehát sokat, ez is jelzi, hogy milyen nagy esélyes. Tipikus eurovíziós-érzelgős dal, itt van:

Az orosz Szergej Lazarev áll momentán a második helyen, dalának címe Scream. Neki most összesítésben 12 százaléknyi esélyt adnak (tehát a holland kétszer olyan nagy esélyes), a legtöbb fogadóirodánál hatszoros pénzt hoz, ha rá tesszük a pénzüket. Íme:

Az olasz Mahmood található a harmadik helyen, 10 százalékos eséllyel, a nóta címe Soldi. A 10 százalék nem tűnik soknak, de ettől még lehet befutó, az olasz előadókat kedvelik az európaiak. Ha felteszünk rá egy eurót, van olyan iroda, mely csak hatot fizet győzelme esetén, de akad, amely 8 euró 50 centet ad. Ez a szerzemény már most 78 millió megtekintésnél jár, mi lesz, ha nyer? Itt nézhető alább:

A listán eztán sorra jön a többi náció, ott toporog a dobogó árnyékában az azeri, a svájci, a svéd, a máltai és az izlandi előadó. A végső győzelemre teljesen esélytelenek közt kis országok találhatóak főképp, ott van San Marino, Lettország, Montenegró, Litvánia, Moldova. Itt már nagyon nagy a szórás, van cég, amely 250 eurót ad, ha egy eurót kockáztatunk, és ezek közül nyer valamelyik. Ha valami bámulatos csoda történne, és nyerne a montenegrói D Mol, akkor szép vagyona lehet a vakmerő fogadónak, ugyanis van iroda, amely ezerszeres pénzt fizet.

De hogy áll Pápai Joci?

A fogadóirodák a középmezőnybe teszik. Mögötte van többek között a finn, az ír, a román, a horvát, az osztrák, a belorusz versenyző és 100-szoros pénzt lehet nyerni akkor, ha rá fogadunk, és Az én apám című nóta nyer. Ha valaki szeret kockáztatni, böngészheti az ajánlatokat, mert van olyan, amely 250-szeres szorzóval adja.

Az irodák korábban már tettek magyar versenyzőt a vert mezőnybe, jó hátra, de

sokszor volt, hogy lényegesen jobban szerepeltek, mint ahogy várták

a Bet365, a William Hill vagy az Unibet emberei. Optimizmusra adhat okot, hogy

az utóbbi nyolc alkalommal a döntőbe jutott a magyar induló az Eurovíziós Dalfesztiválon

(ami nagy szó, kevés országnak sikerült ez a bravúr), de előzetesen többször is volt olyan, hogy nem tippelték a magyar versenyzőt a továbbjutók közé.

A hollandot imádják

Nemcsak fogadni lehet persze a nagy zenés esemény előtt, hanem szavazni is, igaz, ezek a netes voksok nem számítanak majd a tévéshow alatt, csak egyfajta vox populi. Az Eurovisionworld.com oldalon már lehet kattintgatni, az ottani eredmény szerint toronymagas esélyes a holland (21%), majd fej-fej mellett halad az olasz és az orosz induló, 7-7 százalékkal.

Forrás: Pápai Joci

Svájci, svéd, izlandi jön eztán a sorban, azaz a netes szavazók is ugyanúgy látják a helyzetet, mint az irodák – de az is elképzelhető, hogy sokan megnézték a fogadási esélyeket, és anélkül, hogy meghallgatták volna a benevezett 41 dalt, csak nyomtak egy szavazatot, épp az előzőleg látott oddsok alapján.

Pápai Joci már Izraelben Forrás: Pápai Joci

Hogy bejut-e Pápai Joci a fináléba, az kedd este kiderül a Duna TV-n. Mint írtuk, a legutóbbi nyolc alkalommal mindig továbbment a magyar versenyző az elődöntőjéből, így bizakodhatunk.

Pápai Joci két évvel ezelőtt jócskán javított a statisztikán, az Origo című dallal ment ki, és le a kalappal, a nyolcadik hely szép teljesítmény volt

– pedig előzetesen nem várták, hogy ott lesz a top 10-ben, bő negyvenfős mezőnyben.

--------------------------

A fogadási oddsokat május 8-án, éjfél előtt néztük meg, a cikk az akkori állapot alapján készült. Hogy a magyarok miképp vitézkedtek az évtizedek során az Eurovíziós Dalfesztiválon, arról itt olvashat hosszabban.