Csodálatos Trónok harca-rész volt, kár, hogy alig láttuk

Vágólapra másolva!
Meglehetősen sötét volt képileg Deres ostroma, aki laptopon nézte egy világos szobában, nem sok mindent látott.
Vágólapra másolva!

Nem kétséges, hogy egy ideje a legfelkapottabb sorozat a világon a Trónok harca, már-már fanatikus, hisztérikus rajongás övezi, a hívek élőzik a premierepizódokat a közösségi médiában, beöltöznek szereplőnek, és az új részek napján tele van az internet a fantasyről szól hírekkel. Jóformán kikerülhetetlen, hogy belefusson valaki egy spoilerbe, Daenerys bukkan fel a Twitteren, Havas Jonnal tele a Facebook, az Éjkirályról nem is szólva, a sok Trónok harca-kontent mellett alig találjuk meg, mit is posztolt Mari néni. Elképesztő mennyiségű, felhasználó generálta tartalom ömlik az olvasóra, így ez csodálatos ingyenreklám a sorozatnak, az HBO-nak.

Kimaradt majdnem két év, 2018-ban egyetlen epizód sem érkezett, így a fantasy hívei igencsak kiéhezve várták az utolsó évadot, amelyről lehetett tudni, hogy mindössze hat rész lesz, de azok közt lesz legalább pár hosszabb. A szertartásosan, vallásos áhítattal a képernyők elé telepedő rajongók egy része azonban kissé csalódott az utolsó évad első két részében: jóformán nem történik bennük semmi, de az is csak lassan.

Persze nem szerencsétlen dilettánsok készítik a sorozatot, rendesen fel van építve dramaturgiailag. Arról szól az eleje, hogy összejön a főszereplők zöme, sokan, akik nem is futottak össze soha Westeroson, vagy ha mégis, abban sem volt köszönet. Gyűlnek a főbb karakterek Deres várában, miközben jönnek észak felől a jégzombik, elkerülhetetlen a nagy összecsapás, és ehhez kellett kétórányi felvezetés, hogy meglegyen a kellő feszültség.

Kétórás előjátékot kaptunk

Ha csak hat óra van hátra a legmenőbb kultsorozatból, és abból kettő azzal megy el, hogy félhomályban, halkan beszélgetnek, motyognak, vagy csak jelentőségteljesen néznek a szereplők, akkor joggal lehet nyűgös több tévéző. A harmadik részben aztán megkapta mindenki az akciót, szédületes csatába csöppent a néző, katonáik százai, ezrei vonultak fel, csattogtak a kardok, röppentek a nyilak, törtek a pajzsok, egyre véresebbek lettek a lándzsák. De az epizód után már tele is lett a net siránkozással, miszerint az éjszakai csata olyan sötét volt, hogy alig lehetett látni belőle valamit. Laptopon, egy nappali világosságú szobában például nagyjából ennyit:

Azért aki figyelt, sötétben vagy félhomályban nézte, jobb tévén vagy monitoron, az bizonyára élvezte – bár kétségtelen, hogy eleve éjjel játszódott, de ehhez még jött rengeteg füst és hószállingózás. Maradjunk abban, hogy nem a parádés színészi játék, a pazar mimika miatt maradt emlékezetes ez a rész (hiszen azt alig láttuk a sötétben), de van még három rész, és az előzetes alapján világosban is forgatott a stáb, ami szerfelett megnyugtató.

Akárhogy is, mindenképp visszatérünk, mert még nem dőlt el, ki ül a Vastrónra. Azt pedig látni szeretnénk.

Itt az előzetes a 4. részhez. Itt pedig képekben a sokat vitatott, de akcióval teli rész.

Szavazzon!

Látta?