Zenthe Ferencet sokszor Taki bácsinak nézték a Szomszédok idején

Szomszédok
Vágólapra másolva!
Idén lesz 20 éve, hogy véget ért a Szomszédok, a magyar televíziózás egyik nagy klasszikusa. Ma már sokakat megmosolyogtat, a tempó nem épp 2019-es, a sok dialógus banálisnak hat, és nagyon retró, ennek ellenére mégis valamilyen szinten az akkori kor lenyomata, és sok ismert színész bukkant fel benne, jóformán a fél szakma megjelent kisebb-nagyobb szerepben. A teleregényre korabeli interjúrészletekkel emlékezünk, az első rész ki más, mint Taki bácsi, Zenthe Ferenc körül forog.
Vágólapra másolva!

A mai fiataloknak nem mond semmit a Szomszédok: a ruhák, frizurák ódivatúak, a dinamika döcögős, a párbeszédek néha mesterkéltek, de egy időben a fél ország ezt a sorozatot nézte, igaz, nem is volt más. 1987. május 7-én indult (az ezt megelőző februárban készült a próbaszám), és akkor még nem volt Nielsen, de a Tömegkommunikációs Kutatóintézet igen: annak adatai szerint 65 százalékos volt a nézettségi és 70 körüli a tetszési index.

Tíz évvel később már egy-egy adást több mint hatmillióan néztek a mérések szerint, és a tetszési index 80-90 százalék között mozgott. A többit tudjuk, megjelentek a kereskedelmi tévék, szélesedett, bővült a kínálat, és 1999-ben bezárultak a panellakások ajtói.

A műfaj itthon újnak számított, ebbe a furcsa kísérletbe tizenhárom alapszereplővel fogtak bele: Palócz László és Csűrös Karola később csatlakoztak Forrás: M3

Az ötletet az akkor Magyar Televízió egyik fiatal dramaturgja, Bernát László hozta haza egy külföldi útjáról, még 1986-ban. Horváth Ádámot csak akkor kérték fel a rendezésre, amikor már elkészültek az első forgatókönyvek, Szabó György, Polgár András és Miskolczi Miklós tollából. A tervezett sorozatnak bonyolult szervezési problémái is voltak, lakásokat kellett bérelni, helyszíneket kellett keresni, ezeket lefoglalni, állandó szereplőgárdát kellett kiválasztani, és így tovább – azaz beindult a munka.

Az első részben Kudlik Júliát nézik a szereplők, amint bejelenti, hogy új sorozat indul Forrás: M3

„Az előzetes költségszámítások bebizonyították, hogy jóval kevesebbe kerül, ha eredeti helyszíneken forgatunk, mint ha műteremben építenénk fel a lakásokat, üzleteket. Ezért megvásároltuk Gazdagréten egy ház első emeletét, négy lakást, valamint az alagsori raktárakat. Ezekben a valódi lakásokban élnek a szomszédok. Mindössze kis csalással: a kozmetikai szalon nem igazi, az egyik nagyobb helyiségben rendeztük be. Egyébként a sorozatban látható ABC áruház, gyógyszertár, orvosi rendelő, sőt az iskola is eredeti, gazdagréti házunk közelében található" – mesélte Horváth Ádám.

Akit mindenki szeretett

Zenthe természetesen nem ismeretlenként került a Szomszédokba, a tévézők már jól ismerhették A Tenkes kapitányából, a Princ, a katonából, a Tüskevárból. A legendás Szabó családban is hallható volt: első karaktere vízbe fúlt, de a rádióhallgatók annyira felpaprikázódtak ezen, hogy egy másik figura hangjaként visszatérhetett Zenthe a hangjátékba.

Forrás: MTV

„A hatvanas években megtörtént, hogy egyidejűleg két sorozat is ment a tévében, amelyekben főszerepem volt. A sorozatok többszörösen kibővítik a színész életét. Mégsem érezném teljesnek az életemet, ha csak sorozatokban játszhatnék. Hiszen akkor hogyan tehette volna fel filmszínészi pályámra a koronát a Jób lázadása?" – tette fel a kérdést.

Forrás: MTV

„Egy aktív nyugdíjas színész, amilyen én vagyok, keresve sem találhat magának lelkesítőbb elfoglaltságot, mint hogy a munkájával egy országnak példát mutasson: egy aktív nyugdíjast nem lehet leírni. Ráadásul engem ez az elfoglaltság személyesen keresett meg" - emlékezett a Szomszédok kezdetére egy 1982-es interjúban.

Egy folyosón jött a felkérés

„Jött szembe velem Horváth Ádám a folyosón, s megkérdezte, nem volna-e kedvem hozzá. Volt. Azt senki sem mondhatja el rólam, hogy világéletemben egy Oblomov lettem volna, de ritkán éreztem nagyobb kedvet szerephez, mint hogy öregedő éveimben magam adjak életkedvet, életmodellt, ha úgy tetszik: életet embertársaim öregedő éveinek. Takács Istvánnal azonnal megbarátkoztam, hiszen nagyjából olyan, mint én" – mesélte Taki bácsi karakteréről.

Forrás: MTV

„A szerzők az egyéniségünkre írják a szerepeket, mi pedig saját magunkat alakítjuk, hiszen magánemberként is gyakran zsörtölődünk, hasonlóan kisebb-nagyobb problémákkal küszködünk. Mégis azt akarjuk példázni: az emberekbe vetett hittel, optimizmussal át lehet hidalni a gondokat, nehézségeket" – mondta a Kurírnak 1994-ben.

Kicserélték a kényelmetlen bútort

Zenthe szerette a stábot, mert hallgattak rá. Ha volt beleszólnivalójuk, meghallgatták, de közvetve is érvényesült a szavuk bizonyos esetekben. Felidézett egy sztorit: történt, hogy Komlós Juci, aki Lenkét, hűséges feleségét játszotta a teleregényben, panaszkodott Horváth Ádám rendezőnek, hogy Takácsék lakásában kényelmetlenek a fotelek. Nem tud bennük ülni, megfájdul a dereka. A sorozat atyja nyomban közölte, hogy semmi gond, cserélik. De hogyan lehet egyik napról a másikra kicserélni Takácsék lakberendezését, hogy ne tűnjön fel a nézőknek?

25 éve, egy panelban Forrás: MTV

Horváth megtalálta a megoldást: „Csinálunk itt a házban egy nagy csőrepedést. Elázik minden a lakásokban. Tönkremennek egyes bútorok. A nézők így még örülni is fognak, hogy milyen szép új fotelek kerültek a Takács-lakásba, Jucikának pedig többé nem fog ültében megfájdulni a háta" – közölte, és így írta át alaposan a sztori egy részét Komlós Juci fájós háta.

„De mi azért általában remekül érezzük magunkat a forgatásokon. Horváth Ádám jól összefogja a munkát. Olyannyira, hogy én ezt nem is érzem munkának! Ha nem volna ilyen jókedvű és összetartó a mi kis közösségünk, hogyan tudhatnám én, mint Takács István, a közösségi élet hitében, akarásában megerősíteni, buzdítani a nézőket?" – mondta 1987-ben.

Teázgatás a panelban Forrás: M3

A Szomszédok sikerei csúcsán sem érdekelte a népszerűség, az, hogy mindenki felismerte az utcán: „Őszintén szólva nem nagyon érzékelem, hiszen vagy színházban próbálok, játszom, vagy a kamerák előtt állok, utána pedig sietek haza a családomhoz, a barátaimhoz. Otthonülő ember vagyok, és akkor érzem a legjobban magam, ha be tudom csukni végre a mostani, kavargó világ elől a lakásom ablakát, ajtaját" – mesélte később.

Taki bácsi taxiját rendelték

„A Szomszédok családi történet, hozzám nőtt Takács bácsi. Ez a zsörtölődő, mégis jóságos nagypapa éppen úgy én vagyok, mint ahogyan a hős kapitány voltam. Tudja, aki odacsap, hol sanyargatni lát... Az emberek talán ezért nem szólítottak soha a nevemen. Azt hiszik, valós személyként létezik az a figura, amit megformázok. Nemrég az egyik taxis társaságtól azt kérték telefonon, Takit küldjék értük, ha lehet. Nem tréfáltak. Jucikával, Annával meg a többiekkel együtt beköltöztünk az otthonokba" – mondta 1994-ben.

Taki bácsi majdnem élőben rádiózott

Általában öt napig tartott egy rész forgatása, a vágás és az egyéb utómunka. „Hétfőn készülünk el mindezzel, és aznap még bele tudunk venni egy-két friss anyagot. Csütörtökön pedig már adásba is kerül. De előfordult – igaz, csak egy kivételes alkalommal –, hogy Zenthe Ferenc csütörtökön az aznapi szöuli olimpiai eredményt hallgatta, majdnem egy időben a rádióadással. Ilyen bravúrokat persze nem tudunk rendszeresen beiktatni" – ezt már Horváth Ádám rendező-író mesélte.

Forrás: MTV

Néha az élet írta a sztorit: egyszer egy környéken garázdálkodó, azaz kitalált szatírról beszéltek a sorozatban, és azon a héten hétfőtől csütörtökig Budapesten is, vidéken is felbukkant egy valódi szatír. „Mintha csak megjósoltuk volna. Az pedig szomorú valóság: betörtek Zenthe Feriékhez! Mármint az ő számukra bérelt lakásba, és elloptak egy színes televíziót. Természetes, hogy a sorozatba is beiktattuk a betörést" – emlékezett Horváth Ádám.

Mi ment a szünetekben?

Palócz László, alias Sümegi úr, Liszt-díjas, Érdemes Művész, az Operaház örökös tagja elmondta egyszer, hogy A Szomszédok stábjában is téma volt a futball. „A forgatások szüneteiben Taki bácsival, azaz Zenthe Ferivel folytatunk nagy focivitákat" – mondta egykor.

Trokán Péter nemrég az Origónak mesélt arról, mennyire vontatott tud lenni egy forgatás. „A Szomszédok forgatása jut eszembe, ahol Zenthe Feri is ledőlt néha. Akkoriban nekem nem volt olyan fontos lepihenni, de Feri bácsi, amint kis szünet volt, már ment is be a lakásába szunyókálni. Ha tíz perc szünet volt, abból szundított nyolcat. Kérdeztem is, hogy a bánatba csinálja, és erre azt mondta, hogy már annyit forgatott, hogy kifejlődött erre egy rutin, nem akarja kizsigereltetni magát."

Jött egy fax, és vége lett

Zenthe végül keserűen vette tudomásul, hogy vége: „A Szomszédokat a Magyar Televízióban mindannyian nagy kedvvel csináltuk annak idején, a nézők is szerették; aztán egyszer csak jött a fax, hogy vége. Nem untunk rá egy tucat év után sem - sem mi, a szereplők, sem az ország. A lakótelep, ahol forgattunk Horváth Ádámmal, az is népszerű lett. Senki nem mondta 1999-ben, miért kell abbahagynunk. Hát ez egy ilyen világ... leradírozták" – ezt már 2005-ben mesélte.

Zenthe Ferenc egy évvel később, 2006-ban hunyt el, főbb szerepeiről itt talál képgalériát. Pár napja, április 24-én lett volna 99 éves.

Forrás: Film, Színház, Muzsika (1987), Kurír (1994), Vasárnapi Hírek (2005), Új Tükör (1989), Vasárnapi hírek (1994), Labdarúgás (1987)