Melanomát találtak Mádai Viviennél

Mádai Vivien / Instagram
Vágólapra másolva!
Mádai Vivien műsorvezető a 30. születésnapján, egy Instagram-posztban mesélt először arról, hogy pár hónapja melanomával diagnosztizálták, ami a bőrrák egy veszélyes fajtája.
Vágólapra másolva!

„Azzal nem számoltam, hogy 30 éves korom előtt pár hónappal melanomával is diagnosztizálnak.

Szándékosan nem írom le a rák szót, mert egyszerűen nem megy.

Amikor kiderült, annyira távolinak és megfoghatatlannak tűnt, hogy fel sem fogtam tulajdonképpen mi is ez. Pedig pontosan jól tudtam a jelentését, kialakulásának okát, és túlélési esélyeit. A melanóma fő rizikófaktor nem az elsődleges daganat, hanem a belőle igen agresszíven terjedő áttétek. Éveken át növekszik a testünkön, majd hónapok alatt végez velünk” – kezdte a bejegyzést.

Megnyugtatott mindenkit, hogy szerencsére időben észrevették, hogy valami baj van. „Minden egy anyajeggyel kezdődött, és ért is véget. Előre megyek a történetben... Mert szerencsém volt, őrült nagy szerencsém. Több vizsgálat és pár hét álmatlan éjszaka után kiderült, hogy időben vették észre,

még nem adott áttétet, így két műtéttel és további ellenőrzésekkel megúsztam.

Teljesen őszintén? Nem csodálkozom. Voltam annyira felelőtlen, hogy fiatalabb koromban megfelelő fényvédelem nélkül napoztam, eszetlenül szoláriumoztam, és tettem meg mindent az idáig vezető útért. És meg is lett az eredménye.”

A poszttal a rendszeres szűrővizsgálat szükségességére szeretné felhívni a figyelmet. „Ugrálhatnék most virágfal előtt 30-as számokat formázó arany lufikkal, de ehelyett most inkább arra kérlek Titeket, hogy ha van lehetőségetek – márpedig van – menjetek el egy kontrollra, nézessétek meg a bőrötöket, váljon ez egy rendszeresen rutinná. Felelelős felnőttnek tartom magam, persze az örök gyermeki lelkesedésemmel, de ennek köszönhetem, hogy ez a betegség időben kiderült, orvosolva lett” – írta.