Palik László: Nem fogok házhoz menni a pofonért

TV2 Fuss család, fuss, Palik László
Vágólapra másolva!
Palik László a sikeres Exatlon Hungary után újabb műsort kapott a TV2-n, a Fuss család, fuss! műsorvezetőjeként láthatják október 7-től minden hétköznap este a nézők. Az új nagyszabású sport-realitytben 4 fős családok küzdenek majd izgalmas pályákon a tízmilliós fődíjért, Palik pedig több évtizedes sportriporteri és sportkommentátori múltjával profin vezényli le a versenyköröket. Bízik benne, hogy sikeres lesz az új műsor fogadtatása, és az Origónak azt is elárulta, hogy feleségével, Marsi Anikóval, és két tinédzser fiukkal vállalnának-e hasonló felkérést. A műsorvezetővel, aki egyben a Fuss család, fuss! főszerkesztője is, a sajtóvetítésen beszélgettünk.
Vágólapra másolva!

Hogy látja, mennyire jön át a képernyőn a verseny ideje alatt, a helyszínen érzett izgalom, feszültség?

Megpróbáltuk ezt a műsort úgy elkészíteni, hogy a néző pontosan azt lássa, és pontosan azt élje át, ami velünk a forgatáson valóban megtörtént. Ez nem egy manipulált reality show, nem egy mesterkélt dolog, a családok és az edzők pont úgy viselkednek a hétköznapokon, mint mikor forog a kamera. Erre mi a munkatársaimmal betegesen vigyáztunk és vigyázunk, nem akarjuk az életet hajlítani. Pontosan ezt szerettük volna megmutatni a nézőknek, amiket mi láttunk.

TV2 Fuss család, fuss, Palik László Forrás: TV2

Előfordult, hogy egy verseny alatt valamelyik családért drukkolt, esetleg titkon jobban szorított nekik, mint a másiknak?

Több mint harminc éve tevékenykedem ebben a szakmában, és van egy alapszabály, miszerint az embernek mindenfajta szimpátiáját félre kell tenni. Abban a pillanatban, ha hagynám magamban ezt a kérdést akár csendben is eldönteni, az nem lenne korrekt a nézővel szemben.

lehet, hogy másnak szurkol. Sportkommentátorként vagy akár műsorvezetőként erre nekünk nincs lehetőség. Ha ezt az aranyszabályt megszegem észrevétlenül, csakis magamban, akkor is lebukok, és a néző ezért büntet teljes joggal, hisz befolyásolni szeretném, amit ő lát, vagy ő érez. Ez nem a mi dolgunk, mi csak kísérők vagyunk.

Forrás: TV2

Magában a formátumban mi az, ami leginkább szimpatikus?

Imádom minden elemét, ezt őszintén bevallom. Abszolút különlegessé teszi, hogy itt családok vívnak egymással. Ugyanis ebbe a műsorba nem kell belemelegedni. Minden reality formátumnak, amit eddig láttam, vagy aminek közreműködtem a készítésében, kellett egy bemelegítési idő, míg az emberek megismerkednek egymással, összeszoknak, beindul a dinamika. Ide családok érkeznek meg, és harcolnak egymással folyamatos küzdelemben, így ilyesmire nincs szükség.

A családtagok közvetlenek egymással, nem fogalmaznak semmit túl a beszélgetéseikben, sok aspektus hamar felszínre kerül. Például a versenyben résztvevő családoknak bukósisakokat kell viselniük biztonsági okokból, plusz mikrofon is van rajtuk, így

Ahogy futnak a pályán, befutnak a célba – akár nyernek, akár veszítenek – minden mondatuk őszinte, ezekben a szituációkban nincs idő szépen fogalmazni, sport közben nem lehet szerepet játszani. Voltak olyan futamok, ahol többet kellett kisípolni, mint amit nem.

Forrás: TV2

A versenyzőket azonban nem csak a pályákon, hanem pihenés és felkészülés közben is láthatják a nézők. Velük voltak a kamerák 24 órában?

Igen, a verseny mellett az életükbe is teljes betekintést kapnak a nézők, próbáltuk a 24 óra minden fontos mozzanatát bemutatni. A küzdelmeket, örömöket, vitákat, mindent megmutatunk.

Fotó: Polyák Attila - Origo

Vállalna hasonló műsort a családjával? Mit gondol, mennyire lennének sikeresek a versenyben?

Sport részről valószínűleg miattam nyírnának ki bennünket. A két fiam vadorzó lenne vélhetően, naponta sportolnak, amióta az eszüket tudják. Feleségem, Marsi Anikó, és én is sportolok rendszeresen.

Azt gondolom, nem fogok házhoz menni a pofonért. Mi továbbra is napi szinten sportolunk, de maradunk a műsorkészítői oldalon.