Fogatlan kocsmai verekedőről mintázták Popeye-t

Popeye
Vágólapra másolva!
Frank „Rocky” Fiegel Chesterben, Illinois-ban élt, a gyerekekkel jó fej volt, de a bunyókat is szerette, a folytonos pipázás mellett. Állítólag róla mintázták a híres képregény-, majd rajzfilmfigurát.
Vágólapra másolva!

Az általunk ismert (majd később továbbfejlesztett, külsőleg kissé átalakult) Popeye Elzie Crisler Segar kreálmánya, ő Chesterben, Illinois államban élt, grafikusként ténykedett.

1919 az év, amikor publikálni kezdett a New York's Evening Journalben, a képregénycsík Thimble Theatre néven futott. Tíz év múlva, 1929-ben Popeye új karakterként érkezett meg a képregénybe, és mivel hamar népszerű lett, Thimble Theatre Starring Popeye lett a cím. Onnan aztán számtalan kiadványban szerepelt, de nemcsak képregényekben, hanem rajzfilmsorozatokban és élőszereplős filmben is, 1980-ban Robin Williams alakította a karaktert.

De ki ihlette a bunyós matrózt?

Frank „Rocky” Fiegel 1868-ban született, 1947-ben halt meg, Chesterben, Illinois-ban élt: úgy tudni, az ő karaktere alapján született meg Popeye, a tengerész, akit aztán megkedvelt pár százmillió gyerek a világon. Egy helyi legenda volt, aki az adomák szerint nem ijedt meg attól, ha behemót ellenfeleknek kellett nekiugrani, akkor is benne volt minden bunyóban. Ennek megfelelően igen kevés foga maradt felnőttkorára.

Úgy tudni, hogy Elzie Crisler Segar ismerte Frank „Rocky” Fiegelt, ugyanabban a városban laktak, hallott róla sztorikat, látta a sajátos kinézetű figurát – akinek egyébként a szülei Lengyelországból vándoroltak ki az USA-ba.

Hasonlít, szó se róla

Korábbi cikkek szerint Fiegel akkoriban Chesterben élt, néha alkalmi munkákból, néha csaposként keresett pénzt. Gyakran látták a város más kocsmáiban is, amúgy pedig az anyjával lakott annak haláláig, utána a férfi egyedül élt a házban.

Fiegel sírja

Rocky unokaöccse megosztott egy bájos történetet, a bizonyos Clyde Feegie szerint egyszer elmentek egy kocsmába, ahol két nagydarab férfi erősködött, hogy vagy fizetnek nekik egy italt, vagy bunyó lesz. Ekkor az amúgy nem erős testalkatú Fiegel úgy döntött, ő ugyan nem fizet, úgyhogy nekiment a drabális, nagyobb termetű ellenfélnek, és kiütötte.

Esetleg egy norvég hajós volt?

A grafikus azonban soha nem hozta szóba, kiről mintázta a keménykedő, spenótzabáló tengerészt, úgyhogy nem csoda, hogy a figurát más város is kisajátította. Miután Segar Chicagóban és New Yorkban is élt, elköltözött Santa Monicába, Kaliforniába. Egy helyi forrás szerint

ott ismert meg egy Olsen nevű norvég tengerészt,

aki különös halász- és horgászsztorikkal traktálta, már amennyire érteni lehetett, mert állítólag erős akcentussal beszélte az angolt. Persze az is lehet, hogy mindkét figura hatással volt a szerzőre, belőlük gyúrta össze a karaktert, és ebben nem is lenne semmi meglepő.

A legnagyobbak közt

Popeye azóta persze univerzális figura, képregények százai, rajzfilmek, videojátékok szereplője, de készült vele spenót- és cigarettareklám is. A TV Guide címú televíziós szaklap a 20. helyre tette, amikor összeállította minden idők legnagyszerűbb animációs figurának ötvenes listáját.