Pokorny Lia: Békítő vagyok, de robbanni is tudok

Pokorny Lia
Vágólapra másolva!
Egy hirtelen pozitív gesztussal ki lehet billenteni a haragvó feleket – véli a színésznő, aki az Ízig-vérigben egy olyan nőt alakít, aki besokall a nagyvárosi pörgéstől, vidékre költözik, és ott találja magát egy konfliktusban, egy szétesett pár két tagja között. A Beugró sztárja elmesélte, mennyire lehet improvizálni egy magyar sorozatban, és azt is elárulta, miért nem nagyon megy celebes műsorokba.
Vágólapra másolva!

Milyen a sorozatbeli karaktere?

Egy kicsit hóbortos, de van egy különös bölcsessége, amivel megpróbálja a párt segíteni. Kicsit kivonult a társadalomból, megpróbálja megteremteni a saját világát, amelyben békében, nyugalomban lehet élni. Szeretné így élni az életét, és látni a maga körül lévőket, amint megtalálják ők is a harmóniát. Olyan ember, amilyen én nagyon szeretnék lenni minden pillanatban, aki nem veszti el soha a nyugalmát.

Forrás: Viasat3, Sághy Tímea

És hogy áll ezzel a való életben?

Nekem a harmóniát akkor is meg kell teremtenem, ha körülöttem káosz van: de a harmonizáló szerep nem erőtlenség! Fontosnak tartom, hogy legyen tartásom, amire lehet támaszkodni, hogy érezzék a körülöttem lévők, hogy meg lehet bízni bennem. Hogy érezzék az emberek, hogy

Én közösségben szeretek dolgozni, ez nekem nagyon fontos, a szélsőséget pedig megpróbálom középre behúzni. Ha megérzem valahogy a feszültséget, harmonizálni kezdem a környezetem. Békíteni igyekszem a feleket, kompromisszumot keresek.

Mindig ilyen?

Persze én is tudok robbanni, ha az egyik oldal nem figyel a másikra. Ha finom eszközökkel nem tudom megteremteni a békét, akkor a gyengébb mellé állok.

Forrás: Saghyfoto

Lehetne atlantiszi fényjáró az Ezo TV-n.

Nem, ennek a harmóniakeresésnek semmi köze a mágiához. Emberszerető vagyok. De nem úgy kell ezt képzelni, hogy ott nyüzsgök állandóan... viszont ott vagyok mindig a háttérben. Hiszem azt, hogy egy hirtelen pozitív gesztussal ki lehet billenteni a haragvó feleket. Kamilla, a karakterem egy bohém, furcsa nő, és pont ilyesmit próbál csinálni.

A színházakban művészlelkek vannak többnyire, nyilván akad sok sértődés.

Elég érzékenyek a színészek, valóban, de épp ezért az embertelenség nem jellemző ebben a közegben. De persze van, hogy átbillenünk valahová, és akkor nyíltan konfrontálódom.

A sorozatban egy pár szétesik, és kérdés, ki mely fél mellé áll. Átélt ilyet a valóságban?

Volt ilyesféle történet, hogy ott maradtunk páran középen, de azért a felek nem vesztek össze ennyire szélsőségesen, mint a sorozatban. Senki nem kényszeríthet senkit arra, hogy miatta neki is konfrontálódnia kelljen. Fontos, hogy adja ki mindenki a saját dühét, nekünk pedig meg kell érteni őket. Ha konfliktus van, akkor fel kell ismerni benne a felelősségünket. Ha mindig átadjuk a felelősséget, akkor áldozatok leszünk... El kell gondolkodni ilyenkor: benne voltam a konfliktusban? Mivel voltam benne? Keressük meg, mondjuk ki az okokat.

Forrás: Saghyfoto

A karaktere a fővárosból vidékre költözik, ott találja meg a békét. Ön mennyire városi lány?

Ha Budapesten vagyok huzamosan, akkor falura vágyok. Nagy túrázó vagyok... Ha meg falun vagyok, és feltöltődöm, akkor meg fel akarok pörögni. Nem akarok állandóan nyüzsögni, de Budapestre köt a munkám, és a sok minden, ami ezzel jár. Sokszor gondoltam arra, milyen lenne kiköltözni, de nem tudok napi négy órát utazni. Etyeken, ahol forgatunk, gyönyörű házak vannak, de egy óra az út Pestre. És ott a gyerek is...

Ő is színész akar lenni?

Sok minden érdekli. A biológia, a zene, a színészet, az operatőri munka... most még érik benne sok minden.

Volt casting erre a sorozatra vagy egyből hívták?

Főszerepekre volt csak. Herendi Gáborral már dolgoztam, ismert, ő hívott.

Mit gondol a magyar sorozatipar felfutásáról? Aranykornak tűnik sok szűk év után.

Csodálatos! Jó forgatókönyvírók, csodálatos színészek, remek rendezők vannak. Szükség van a minőségi tévés munkákra, a nézők meg láthatóan szeretik.

Forrás: Saghyfoto

Mennyire lehetett eltérni a szövegkönyvtől? Mint a Beugró régi szereplője, szeretett volna improvizálni?

Vannak néha javaslataink, és mindig gyorsan egyeztetik az írókkal, hogy a későbbi részekhez passzoljanak. Inkább az a jellemző, hogy elhagyunk egy-két mondatot, mert ezeket néha jól el lehet játszani.

Sztáros-celebes műsorban ritkán látjuk, miért?

Jól főzők, szeretek is, de inkább csak tátott szájjal nézem azokat, akik tévében főznek. Más celebműsorokba azért nem szoktam elmenni, mert ebben elég szigorú vagyok önmagammal. Szeretném, hogy a produkciónak, amiben feltűnök, köze legyen a szakmámhoz. Ha a szakmámat jól csinálom, akkor inkább maradok ezen a területen. Ha nem lenne semmi, amit jól csinálnék, akkor biztos megragadnám a lehetőséget, hogy valami mással kerüljek képernyőre.

--------------------------

Az interjú 2018 őszén, egy forgatáson készült. A sorozat a Viasat3-on fut hétfő esténként.