Rágalmazási per indult egy felkapott tévésorozat miatt

When They See Us
Vágólapra másolva!
Egy chicagói cég beperelte a When They See Us alkotóját és a produkció mögött álló Netflixet, szerintük a sorozat rossz színben tünteti fel az általuk kitalált kihallgatási technikát.
Vágólapra másolva!

A rendőrségi kihallgatási eljárásban az 1950-es évek óta alkalmazzák a Reid-technikát, az ötletgazda örökségét gondozó cég, a John E. Reid & Associates viszont most egy felkapott sorozat, a When They See Us miatt aggódik.

When They See Us Forrás: Netflix

A cég pert indított a Netflix és a széria alkotója, Ava DuVernay ellen, szerintük ugyanis a produkció rossz színben tünteti fel az egyik jelenetben név szerint is említett technikát.

A Reid-technika egy pszichológiai trükksorozat, aminek során az elkövető jó eséllyel beismeri a bűnösségét, ellenzői szerint viszont – főleg fiatalabb és/vagy labilis gyanúsítottaknál – megvan a veszélye annak, hogy ártatlanok is bevallanak olyasmit, amit nem követtek el.

Márpedig a When They See Us pont erről szól: öt fekete fiú történetét mutatja be, akiket ártatlanul ítéltek el egy 1989-es, nemi erőszakkal járó – és kis híján gyilkossággal végződő – támadásért, csak 2002-ben találták meg a valódi tettest.