Ezer éve megerőszakolta, bosszúból kiharapta a fél arcát

Vágólapra másolva!
Különleges hangulatú, norvég sorozat érkezett az HBO Góra.
Vágólapra másolva!

A sztori szerint különös fényvillanásokat látnak a napjainkban élő emberek tengerek, öblök vize fölött, majd a mélyből felbukkan egy rakás idegen, prüszkölve, fulladozva, kapálózva. Régiesen beszélnek, nem is érteni, mit mondanak, és a ruhájuk alapján is olyan, mintha egy színjátszókör tagjai pottyantak volna be a vízbe, és csak átverésről lenne szó.

HBO

A norvég HBO terméke az Időbevándorlók, a Beforeigners sorozat 6 részes első évaddal jött, alkotója Anne Bjørnstad és Eilif Skodvin, a Lilyhammer szerzőpárosa. Nicolai Cleve Broch (Felmentő ítélet, Max Manus) és Krista Kosonen (Szárnyas fejvadász 2049) alakítja a két főhőst, Lars Haalandot és Alfhildrét. Egyelőre két epizód látható magyar felirattal: sajátos hangulatú sorozatról van szó.

Gyorsan ugrunk az időben

A sztori gyorsan halad (a bevezető után hét évet ugrunk), pedig még elnéztük volna az első pár furcsa jelenés utáni zűrös, izgatott napokat. Hamar kiderül, hogy százával, ezrével érkeznek emberek több turnusban más korból, azaz időutazók. Egy részük őskori figura, mulatságos és rémisztő, amint egy szőrökbe bugyolált, koszos ember fenn ücsörög egy fán, ellenséges tekintettel, miközben nézi a modern város lüktető életét, az elhaladó kocsikat.

Egy sereg ember a 19. századból jött, ők keménykalapban, okuláréval, láncos zsebórával jönnek-mennek, régies viseletben keresik a helyüket, és szekérrel indulnak útnak a modern autók között. A harmadik, szintén népes társaság ezer évvel ezelőttről érkezett, óskandináv, részben viking eredetű – nos, nekik sem könnyű a helyzetük.

Ilyen alakokkal kell megküzdeni HBO

Lars Haaland egy magánéleti problémákkal terhelt, addikt, kiégett rendőrtiszt (ilyen figurát azért láttunk már száz filmben és sorozatban), a volt viking harcosnőt, Alfhildr Enginsdottirt kapja partneréül a rendőrség integrációs programja keretében. A nő azt füllenti, hogy parasztasszony volt anno, ehhez képest igencsak impulzív, harcias, csodálatosan verekszik. Egy helyen megpillant a múltból egy fickót, aki bő ezer évvel korábban megerőszakolta, nos, őt követi a férfivécébe, és bosszút áll, jól elveri és még az arca egy részét is kiharapja.

Sci-fi inkább, mint krimi

A sorozat krimi, dráma ugyan, hiszen két részen át egy halott nő ügyében nyomoznak, de inkább sci-fik híveinek ajánlott. Aki szerette a Sliders-t és a Hegylakó című szériát, ennek is örülni fog, mert meglehetősen mozgalmas egy olyan város, amelyen négy idősíkból érkezett emberek osztoznak, miközben mind másképp értelmezi a rendet.

A múlban is járkálunk HBO

Ahogy Duncan MacLeod is a saját módján intézte el a 20. században az ellenfelét (konkrétan levágta fejét), úgy Alfhildr Enginsdottir sem rest igazságot szolgáltatni, nem épp szabályos körülmények közepette, feledvén a rendőrtiszti főiskolán tanultakat. És ahogy a Sliders szereplőinek is folyamatosan alkalmazkodniuk kellett a nem ismert világhoz, úgy a távoli múltból érkezetteknek is ezt kell tenniük. Ez pedig néha humorforrás: a viking nő egyszer kiszáll a kocsiból, összeszed egy maréknyi mohát, és begyömöszöli a nadrágjába. Megrökönyödött, 21. századi partnere döbbenetére csak annyit mond, hogy megjött a havibaj.

HBO

Krista Kosonen alakítja a tűzrőlpattant, energikus Alfhildr Enginsdottirt, a viking nőt, kicsit olyan a karaktere, mint a Dexterben volt Debra Morgané. A kiégett zsaru, aki óhatatlanul összejön majd a harcostárssal, Nicolai Cleve Broch – lehet jó színész, de Lars Haaland egyelőre haloványabb figura, mint a partner.

A férfi hőhős HBO

Alakul tehát, van lehetőség ebben a történetben, és külön jó, hogy pár vicces helyzettel enyhítik sztorit, így nem egy skandináv sötét drámát kapunk. Az első eset megoldódni látszott két rész után, de még visszatérünk a másik négy epizódra.