Finn, cseh, ukrán, szerb ellenfeleket kaptunk az Eurovíziós Dalfesztiválra

AWS stage diving Eurovízió
Vágólapra másolva!
Május 14-én elődöntőzik a magyar induló.
Vágólapra másolva!

Kiderült, hogy az idei Eurovíziós Dalfesztiválon hogyan állnak össze az elődöntők. Mint mindig, ezúttal is vannak kiemeltek, a Big Five: Spanyolország, Franciaország, az Egyesült Királyság, Olaszország és Németország nem bukhat el a finálé előtt, mert eleve ott kezd. Ugyancsak automatikus résztvevő a nagydöntőben Izrael, amely tavaly nyert, ezért idén rendező.

A magyar indulót az első elődöntőbe tették (még nem tudni, ki nyeri A Dal 2019-et, lehet szólista, lehet zenekar, pár hét múlva kiderül). Az ellenfelek közt vannak a csehek, az ukránok, a finnek, a szlovénok, a szerbek, a lengyelek. Ott van még Portugália, Belgium, Görögország, nem könnyű tehát a csoport, íme:

Forrás: eurovision.tv

Május 14-én lesz az első elődöntő, ha az sikerrel vesszük, akkor 16-án hátradőlve nézhetjük a második elődöntőt, majd izgulhatunk május 18-án a magyar produkcióért.

AWS: stage diving próba az Eurovízión Forrás: MTVA/Eurovision

Legutóbb 2009-ben történt meg, hogy nem jutott tovább a magyar előadó, akkor Ádok Zoli egy eurodance-számmal hullott el idő előtt. Ez, és a 2008-as Csézy-fiaskó (azaz két kudarc sorozatban) visszavetette a magyarok lelkesedését, annyira, hogy 2010-ben nem is indult magyar popsztár ezen a versenyen.

Azóta viszont elég jól megy, sorozatban nyolcszor ment tovább olyan énekes vagy zenekar, aki a közmédia válogatóján nyert. ByeAlex a tizedik lett (ami nagy szó, közel 50 indulóból), majd Pápai Joci 8. helye, de főleg Kállay-Saunders András 5. helye volt szép teljesítmény. Legutóbb metálegyüttessel próbáltuk meggyőzni az európai tévézőket: a Viszlát nyár végül a 21. lett, de legalább a döntőbe került.