David Attenborough-nak egyetlen szabálya van, azt is megszegte a stáb

2018.11.07. 09:39

David Attenborough sok évtizedes aranyszabályát új sorozata, a Dynasties forgatásán megszegte a stáb: megmentett a biztos haláltól egy pingvincsaládot.

November 11-én mutatja be a BBC David Attenborough új sorozatát, a Dynasties-t – amelynek első előzetesét itt nézheti meg –, az egyik executive producer, Michael Gunton ennek kapcsán mesélte el, miként szegték meg a forgatáson a legendás természetfilmes aranyszabályát, miszerint a stáb soha nem avatkozhat be a természet rendjébe.

A történet lényege, hogy a sorozat munkálatai során az Antarktiszon megmentettek egy pingvincsaládot – pár újszülöttet és az anyjukat – a biztos haláltól, amit maga Attenborough valószínűleg nem tett volna meg: szerinte ugyanis a halál az élet része, amit meg kell mutatni a természetfilmekben is.

David AttenboroughForrás: AFP/2010 Getty Images/Frederic J. Brown

Pár éve így mesélt az Origónak arról, hogy miként tudja lefilmezni nyugodt szívvel, amint egy oroszlán széttép egy gazellát: „Ha valahogy sikerül is elkergetnem az oroszlánt, az pár kilométerrel arrébb úgyis talál magának egy másik gazellát. Ráadásul, ha csak azután kergetem el, hogy a gazellát megsebesítette, ugyanúgy talál másik állatot, miközben az én gazellám esetleg belehal a sérüléseibe – ez esetben máris megdupláztam az áldozatok számát. Nem lehet másként csinálni, egyszerűen el kell fogadni, hogy a gyilkolás, a halál a természet része.”

Más kérdés, hogy a négy évig forgatott Dynasties-ban állandó „szereplőkkel” dolgoztak, a szériában egy oroszlán, egy afrikai vadkutya, egy csimpánz, egy tigris és egy császárpingvin családját ismerhetjük meg – és persze nem jött volna jól, ha valamelyik kiesik a műsorból.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK