25 éve indult az X-akták

X-Akták The X-Files (1993) David Duchovny, Gillian Anderson
1993-ban kapott egy vendégszerepet a Class Of '96-ben, ez után már jött is az X-akták
Vágólapra másolva!
Pontosan 25 éve, 1993. szeptember 10-én indult az X-akták, azóta több mint 200 epizód és két film készült az FBI természetfeletti ügyekkel foglalkozó részlegéről.
Vágólapra másolva!

1993. szeptember 10-én került képernyőre az X-akták legelső része, a Sebhelyek, amelyben egy tinédzser lányt két titokzatos sebhellyel a hátán találtak meg, Mulder ügynök persze földönkívülieket sejtett a háttérben.

Itt meg is nézheti a sci-fi sorozat legelső adását, a szkeptikus Scully ügynök itt még épp csak bemutatkozott Muldernek:

A sorozat aztán mindkét ügynök alakítójának, David Duchovnynak és Gillian Andersonnak is meghozta a világhírnevet, 2002-ig 202 epizód és egy film készült belőle.

2008-ban egy második filmre is összehozták a színészeket, 2016-ban pedig feltámasztották a szériát, két újabb szezon, tizenhat új epizód készült – arról, hogy lesz-e következő évad, egyelőre nincs biztos infó, Gillian Anderson azonban már kiszállt a sorozatból.

Gillian Anderson és David Duchovny az X-akták egy régi promóképén Forrás: AFP
Az újabb részek egyikében Forrás: Fox

Az X-akták-kal – főleg a feltámasztásakor – rengeteget foglalkoztunk, itt például összeszedtük azt is, hogy mit lehet tudni az esetleges folytatásról.

Az eddigi utolsó epizódról itt talál képeket, Gillian Andersonról pedig itt lapozhat végig egy galériát. Egy régi plakátot itt nézhet meg, a főcímdalról itt talál egy érdekes feldolgozást, a nagy X-Akták-kvízt pedig itt töltheti ki.

Itt tíz világsztárról olvashat, akire jó eséllyel nem emlékszik a sorozatból – mert akkor még nem voltak ismertek –, egy régi David Duchovny-interjúnkért pedig kattintson ide!