25 éves a két legidiótább rajzfilmhős

Beavis és Butt-head
Vágólapra másolva!
1993. március 8-án láthatták az MTV nézői a Beavis és Butt-head első részét, amelyet további 221 epizód, egy nagyfilm, képregény, videojáték, sőt pornóváltozat is követett. A két, idióta módon röhögcsélő tini a videogeneráció ikonjává vált, ma 25 évesek. 
Vágólapra másolva!

Beavis és Butt-head a kilencvenes évek kultikus figurái voltak: két kamasz, akiket a tévé nevelt fel (a szüleiket sose lehetett látni), gyorskaján éltek, és állandóan "zsákolni" (értsd: szexelni) akarnak, ami persze sosem jön össze, hisz pusztán idióta röhögéssel és egy hébébivel nem sok nőt lehet meghódítani.

25 éves lett Beavis és Butt-head Forrás: MTV

A sorozat eredetileg 1993 és 1997 között ment az MTV-n, sikeréhez nyilván az is hozzájárult, hogy az alkotó, Mike Judge minden adásba számos videoklipet is becsempészett, amit a két srác aztán a maga keresetlen modorában kommentált. Ezek a "minikritikák" Judge saját improvizációi voltak (mind Beavisnek, mind Butt-headnek ő adta a hangját), állítólag egyik sem volt előre megírva. Az odamondások mindenesetre olyannyira sikeresek lettek, hogy a zenekarok körében egy idő után már presztízsnek számított, ha Beavis és Butt-head megdicsérte őket.

Úgy tudni, a Nirvana néhai énekese, Kurt Cobain is megtiszteltetésnek vette, amikor a két gyík felmagasztalta a Smells Like Teen Spirit-et, és hasonlóképpen éreztek az Alice in Chains tagjai is. Beavis és Butt-head ugyanis mindketten odavoltak a Seattle-i grunge szcénáért, bár érdekes módon a műfaj talán legmarkánsabb művelőjével, a Pearl Jammel sosem foglalkoztak a műsorban. A fő kedvenc természetesen az AC/DC és a Metallica volt, legalábbis az állandóan hordott pólókból ezt lehet leszűrni.

A srácok bírták a gengszter rapet és a hip-hopot is, sokszor zúztak Snoop Dogg, a Run DMC vagy a Beastie Boys számaira, emellett dicsérő kritikát kapott tőlük például PJ Harvey, Iggy Pop, a Sonic Youth vagy a Red Hot Chili Peppers is.

Az angol zenekarokat viszont rendre leszólták (a fura akcentusuk miatt), csakúgy, mint a homoszexuális előadókat, de nem kímélték a pop-rock történetének régebbi nagyságait sem – bár ez sokszor a tudatlanságukból fakadt. Ozzyra a Black Sabbathban azt hitték, hogy a saját fia (mivel Ozzy egy "öreg fing", nem olyan fiatal, mint a klipben), Paul Simonra pedig úgy utaltak, mint "az öreg csóka Afrikából, aki benne volt a Beatlesben".

Beavis és Butt-head sokat dumáltak filmekről, sorozatokról is, így méltán váltak a videógeneráció szószólóivá, a műsor maga pedig popkulturális ikonná – amiből aztán nagyfilm (Beavis és Butt-head lenyomja Amerikát), videojáték, képregény, sőt még pornóváltozat is készült.

A TV Guide 2006-ban összeállított listáján, amely a legjobb tévés szállóigéket tömöríti, talán Beavisék az egyetlenek, akik egy értelmetlen hangsorral szerepelnek: Beavis és Butt-head jellegzetesen idióta röhögése ugyanis százból 66. lett a sorban.