50 éve nyomoz Columbo: minden sztorira emlékszik?

2018.02.20. 12:59

50 éve, 1968. február 20-án láthattuk először a tévében Columbo hadnagy figuráját, utána azonban több mint három évet kellett várni arra, hogy elinduljon az itthon is kedvelt sorozat. Végül tíz évad készült sok vendégszereplővel, a cikkben lévő képekre kattintva megnézheti galériánkat is!

1968. február 20. fontos dátum volt a tévétörténetben, ekkor jelent meg először a képernyőn a Peter Falk által játszott Columbo hadnagy. Az ominózus adás, a Gyilkosság receptre még egy tévéfilm volt, ebből nőtte ki magát három évvel később a sorozat: 1971 márciusában leadták a (második) pilotot, szeptemberben indult a rendes sugárzás.

A műsor hamar siker lett, Falk már az első évadban nyújtott alakításáért megkapta az Emmy-díjat – aztán pedig még hármat a további szezonokért, plusz egy Golden Globe-ot. Végül tíz évad, 69 epizód készült, 1971 és 1978 között az NBC-n ment a sorozat, 1983-ban az ABC élesztette fel.

Kattintson a képre a galériáért!Forrás: NBC

A széria sikerét valószínűleg az újítás hozta, amit a hagyományos bűnügyi filmekben addig nemigen láthattunk, vagyis a gyilkos szemszöge. A Columbó-ban ugyanis soha nem volt semmiféle rejtély, már az adott epizód elején megtudtuk, hogy ki követte el a rémtettet. A fő feszültségforrás így Columbo és a gyilkos kapcsolata volt: a nyomozó mindig sejtette előre, hogy ki volt az elkövető, aztán addig járt a nyakára ("csak még egy kérdés"), amíg fel nem göngyölítette az ügyet.

Columbo figuráját talán a kisemberség, az ezzel járó esetlenség is szerethetővé tette, védjegyévé vált a ballonkabát, a csonkig szívott szivar, a sosem látott feleség, a rozoga autó és a basset hound kutya, amelynek még rendes neve sem volt.

Kattintson a képre a galériáért!Forrás: AFP/Photo 12

A sorozathoz kezdetben olyan rendezők is készítettek egy-egy epizódot, mint Steven Spielberg vagy a később A bárányok hallgatnak-ot jegyző Jonathan Demme, és a vendégszereplők névsora is igen impozáns volt, Faye Dunaway, Leslie Nielsen, Leonard Nimoy, William Shatner, Johnny Cash vagy épp John Cassavetes is feltűnt a színen.

Utóbbi egyébként Falk nagy barátja volt, a színész mintegy kedvtelésből jelent meg a rendező olyan filmjeiben, mint a Férjek vagy az Egy hatás alatt álló nő. Egy másik kultrendező, Wim Wenders a Berlin felett az ég-ben szánt jelentős szerepet Falknak, akit amúgy sem csak Columbóként jegyzett a szakma, a Murder, Inc.-ért és az Egy maroknyi csodá-ért két Oscar-jelölést is begyűjtött. 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK