Eurovízió: máris kiesett Belgium, Svájc, Horvátország

Eurovision 2018 first semi-final rehearsal stage festival music eurovision song contest show
5492674 07.05.2018 Singer Eleni Foureira of Cyprus during a rehearsal of the Eurovision 2018 first semi-final in Lisbon. Vladimir Astapkovich / Sputnik
Vágólapra másolva!
Május 8-án lezajlott az idei Eurovíziós Dalfesztivál első elődöntője. A magyar esélyes, vagyis az AWS zenekar csak május 10-én, a második elődöntőben szerepel, így értük még nem kellett izgulnunk: a 19 fellépőből ma 10 jutott tovább.
Vágólapra másolva!

Az idei, 63. Eurovíziós Dalfesztivál első elődöntőjében 19 ország versenyzett egymással, közülük 10 produkció jutott tovább.

A versenyt Rátonyi Kriszta és Fehérvári Gábor Alfréd közvetítette a Duna TV-n, helyben a műsor vezetését négy csinos nőre bízták. Elmondták a szavazás menetét, de ez minket annyiban nem érintett, hogy a magyarok csak csütörtökön voksolhatnak, hiszen az AWS is akkor fog fellépni.

Az azerbajdzsáni Aisel nyitotta meg az estet Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Jörg Carstensen

A versenyprodukciók sorát az azerbajdzsáni Aisel nyitotta egy tipikus eurovíziós slágerrel, majd az angyali hangú, érzelmes Ari Ólafsson jött Izlandról, pofonegyszerű koreográfiával, de annál jobban beleélve magát a dalba. Rohantunk tovább Freddie nagy kedvence, Albánia felé, neki nagyon bejött a srác hangja:

A belga produkció után a csehektől érkezett Mikolas Josef jóval egyedibb dallal rukkolt elő, a hülyéskedős, bulizós vonalat képviselte, jól is állt neki a színpad. A litván énekesnő már ismét inkább az érzelmekre helyezte a hangsúlyt, utána viszont jött az izraeli Netta, aki a fogadóirodák nagy esélyese.

Jöttek a nagy esélyesek

A hölgy nem egy mai szépségideál, de talán ettől is különleges, a hivatalos videója már a show előtt több mint 19 millió megtekintését ért el.

Következett Fehéroroszország és egy újabb érzelmes produkció rengeteg rózsaszirommal, majd az észt operaénekesnő, Elina Nechayeva állt színpadra, akit a fogadóirodák szintén esélyesnek tartanak a végső győzelemre:

A bolgárok, a macedónok, majd a horvátok is megmutatták magukat, utánuk pedig az osztrák Cesár Sampson adta elő a dalát, ő korábban producerként szerzett már helyezést az Eurovízión, előadóként azonban most láthattuk először.

A görög versenyzőtől görög nyelvű számot hallottunk, utána a versenydalát korábban 34 nyelven is előadó Saara Aalto érkezett Finnországból, ezúttal angolul énekelt.

No Monsters here, just a huge vocal performance from and @saaraaalto! #ESC2018 #AllAboard

Eurovision Song Contest (@eurovision) által megosztott bejegyzés,

Freddie az örmény produkciót is szerette, "némi Caramelt" is felfedezett Sevak Khanagyanban, a svájci testvérpár pedig Rátonyi Krisztát érintette meg a háttértörténetével, iskolai zaklatásról szóló dalával. Szerelmes táncosfiúkkal jöttek még az írek, majd a versenyprodukciók sorát az igen extravagáns Eleni Foureira zárta Ciprusról.

Eleni Foureira a színpadon Forrás: Sputnik/Vladimir Astapkovich

Elkezdődött a szavazás, felelevenítették a produkciókat, majd az előző évi győztesről, Salvador Sobralról is lement egy összeállítás, a műsorvezetők pedig bohóckodtak még egy sort a színpadon, Portugáliáról és az elmúlt Eurovíziós Dalfesztiválokról is láthattunk egy humoros(nak szánt) ismertetőt. Kaptunk egy kis ízelítőt három produkcióból a biztos döntősök közül, erről és az eredményekről a következő oldalon olvashat!

Jött az eredményhirdetés, a továbbjutókért lapozzon a következő oldalra!