Minden háborúból hosszú az út hazáig

on set of The Long Road Home at U.S. Military post, Fort Hood, Killeen, Texas. (Photo: National Geographic/Van Redin)
on set of The Long Road Home at U.S. Military post, Fort Hood, Killeen, Texas. (Photo: National Geographic/Van Redin)
Vágólapra másolva!
2004-ben járunk egy csendesen induló vasárnapon, pár amerikai békefenntartó rutinból járőrözik Bagdad egyik városrészében. Viccelődnek, nézelődnek, nem számítanak semmi konfliktusra, amikor hirtelen lázadók egy csapata lőni kezdi őket. Vajon hazajutnak mind? Hamarosan itt a National Geographic új, valós eseményeken alapuló sorozata, a Hosszú út hazáig, mi már láttuk az első két részt.
Vágólapra másolva!

A National Geographic mostanában rákapott a dramatizált történetekre, a Mars-ban a dokumentumbetétek, szakértők nyilatkozatai mellett már a színészek által előadott jelenetek is komoly szerepet kaptak, a Géniusz pedig már teljes egészében ebben a formában mesélte el Albert Einstein élettörténetét.

A csatorna most Martha Raddatz bestsellerét vette elő, amely az amerikai katonai évkönyvekben csak fekete vasárnapként emlegetett napot dolgozta fel. A Hosszú út hazáig (Long Road Home) egy szakasznyi békefenntartóról szól, akik Bagdad egyik külvárosában csapdába estek 2004. április 4-én, nem is élték mind túl az összecsapásokat.

Emberarcú katonák, átélhető ütközetek

A NatGeo láthatóan arra törekedett, hogy bemutassa a háború emberi oldalát, a sisakok, gázmaszkok, védőszemüvegek mögött is felismerhetővé tegye az egyes embereket.

Ezeknek a srácoknak a helyében bármelyikünk lehetne,

hiszen többségük épp csak átesett a katonai kiképzésen, és egy nyugalmas békemisszióra számított a lezárulni látszó iraki háborúban.

Aguero vezeti a csapatot Forrás: National Geographic
A katonák többsége először vesz részt ütközetben Forrás: National Geographic

Sebesültet, pláne halottat aligha látott ezelőtt bármelyikük is, most pedig mindkettőből kapnak bőven – már az első két részben meghal az egyik bajtársuk, és sejthetjük, hogy nem ő lesz az egyetlen.

Az első epizódban a vezetői tűzkeresztségen áteső Shane Aguero főhadnagy (E.J. Bonilla) karaktere kerül a fókuszba, a másodikban pedig Gary Volesky alezredesé (Michael Kelly), aki csupán néhány órával a harcok kirobbanása előtt vette át a helyi amerikai csapatok irányítását.

Otthon várnak a feleségek, gyerekek

Ez a szerkezet a későbbiekben is megmarad, minden epizód más-más figurára koncentrál a szakasz tagjai vagy a megmentésükre indulók közül, az ő szemszögükből járja körül ugyanazt a napot, az amerikai hadsereg fekete vasárnapját.

Hangsúlyos a családi szál, itt Aguero búcsúzkodik a nejétől Forrás: National Geographic
Volesky még otthon, egy családi ebéden Forrás: National Geographic

Annak érdekében, hogy a kiválasztott karaktereket jobban megismerjük, a sorozat felvillantja a múltjukat is, bemutatva azokat, akiket otthon hagytak. A Hosszú út hazáig ugyanis

legalább annyira szól az otthon maradt családtagokról, szülőkről, feleségekről, gyerekekről, mint a bajba került katonákról,

éreztetve, hogy nemcsak az elesettek családja hoz egy háborúban óriási áldozatot, de azok is, akik egy teljesen megváltozott férjet vagy apát kapnak vissza.

A harcmezőt megjárt öreg jól kioktatja a zöldfülűt

Azzal együtt, hogy a katonákat tényleg sikerül emberközelbe hozni – tudunk velük azonosulni egy-egy helyzetben –, a sorozat nehezen kerüli ki a háborús alkotásokra jellemző kliséket.

Már maguk a figurák is valamennyire sablonosak, legalábbis sokszor látottak, annak ellenére, hogy egytől egyig valós személyekről mintázták azokat: van itt óvatos, megfontolt vezető, mellette a harcmezőt sokszor megjárt öreg, aki jól leteremti a zöldfülű bakát, amikor az a háború nagyszerűségéről beszél;

van itt poéngyáros, aki humorral próbál túlélni, amíg más agresszióval reagál a történésekre;

és van itt olyan is, aki a sógorával, imádott felesége kisöccsével érkezett, csakis rá próbál meg vigyázni a háborús terepen.

Sokféle katonát megismerhetünk Forrás: National Geographic

Persze a tábori kórház véres képeiről, a katonák egymás közötti élcelődéséről, a rejtett tulajdonságok vészhelyzetben történő előtöréséről főleg inkább második világháborús, esetleg a vietnami háborút idéző alkotások juthatnak eszünkbe, de valószínűleg csak azért, mert

az iraki háború időben még túl közel van ahhoz, hogy sokszor feldolgozták volna.

Ehhez a folyamathoz értelemszerűen nagyban hozzájárul a Hosszú út hazáig, kérdés, hogy a választott szerkezet mennyire tudja fenntartani a nézők érdeklődését nyolc részen keresztül, hisz hiába ismerünk meg újabb és újabb karaktereket közelebbről, alapvetően ugyanazokat az eseményeket láthatjuk újra meg újra, csak más-más szemszögből.

A Hosszú út hazáig november 5-én 21 órakor egyszerre debütál a National Geographic és a Fox magyar műsorán. Az Origo a sorozat több szereplőjével és alkotójával is készített interjút, ezeket később közöljük.