Öt érdekesség, amit nem tudott Bear Gryllsről

Bear Grylls
Vágólapra másolva!
Bear Gryllst aligha kell bemutatni bárkinek, tévés túlélőművészként elkövetett túlkapásaival – szarvasürülék evésével, saját vizeletének megivásával – hamar elérte, hogy a nézők megjegyezzék a nevét. Jelenleg is megy tőle a Bear Grylls: A sziget és a Bear Grylls: Sztárok a vadonban, van azonban néhány dolog, amit valószínűleg nem tudott a sztárról. Milyen volt a gyerekkora? Milyen világrekordokat tart? Mindjárt kiderül.
Vágólapra másolva!

Gyerekkorában sokat piszkálták

Edward Michael Gryllst már egyhetes korában elnevezte a nővére Bearnek, a medvékre jellemző erőt azonban csak jóval később szerezte meg. Az iskolatársai sokat piszkálták, ezért kezdett el karatézni: pár haverjával kezdte, de azok sorra lemorzsolódtak, ő viszont

három év alatt megszerezte a fekete övet,

és a nagy-britanniai karateszövetség legfiatalabb olyan tagjává vált, aki elutazhatott Japánba egy képzésre.

Bear Grylls Forrás: Discovery

Ott a világ egyik legkeményebb nagymesterénél, Yahara senseinél tanult, önéletrajzában azt írta, hogy a padlón aludt egy kis kunyhóban, az edzés alatt pedig, ha csak egy kis hiba is volt a testtartásában vagy a mozdulataiban, egyből rásóztak egy bambuszrúddal.

Apja bukott politikus volt

A túlélőművész apja Sir Michael Grylls volt, konzervatív politikus, Margaret Thatcher bizalmasa, aki azonban az 1990-es években botrányba keveredett – ő kötött ugyanis össze bizonyos üzletembereket néhány képviselővel, akik aztán pénzért tettek javaslatokat a parlamentben, az üzletemberek érdekei szerint. Persze a közvetítésért maga Grylls is szép pénzt kapott, politikusként viszont elásta magát, amikor az ügylet kiderült.

Több világrekordot tart(ott)

Grylls 1998-ban, huszonhárom évesen mászta meg a Mount Everestet, ami akkor még rekordnak számított,

a britek közül előtte senki nem jutott fel a csúcsra ilyen fiatalon.

A rekordot azóta többször is megdöntötték, Grylls teljesítményét azonban mindenképp el kell ismerni, főleg, hogy az expedíció előtt alig tizennyolc hónappal ejtőernyős balesetet szenvedett, és három gerinccsigolyáját összezúzta, az is kérdéses volt, hogy egyáltalán lábra tud-e újra állni.

Huszonhárom évesen mászta meg az Everestet Forrás: Discovery

Megdöntötte a beltéri – szimulált – szabadesés rekordját is, miután több mint másfél órát töltött egy e célra épített szélcsatornában. Emellett még legalább két világrekordot felállított: 2005-ben közel nyolcezer méteres magasságban költötte el vacsoráját egy hőlégballon aljára függesztett asztalnál; 2007-ben pedig elsőként repült át motoros ernyővel a Mount Everest fölött.

Egy kis szigeten él

Grylls a Wight-szigeten nőtt fel, és most is egy kis szigeten lakik Wales partjainál – amikor pedig Londonban van dolga, egy lakóhajó várja a Temzén. A szigeten 2013-ban már vitába keveredett a helyi tanáccsal, miután épített egy csúszdát, amelynek a végén egy szikláról a tengerbe esik az ember. A tanács veszélyesnek ítélte az építményt, Grylls azzal védekezett, hogy azt csak ő és a barátai használják.

Obamát is elvitte a vadonba Forrás: Discovery

Kínában hihetetlenül népszerű

A műsorvezető Kínában óriási népszerűségnek örvend, önéletrajzát, a magyarul Tűzön-vízen át! címet viselő írást 2012-ben

az év legnagyobb hatású könyvének szavazták meg

az ázsiai országban. Grylls válaszul több kínai hírességet meghívott egy lehetséges műsorba, közülük Robin Li el is fogadta a kihívást, ő az alapítója és a vezérigazgatója a Baidunak, annak a keresőportálnak, amelyet Kínában a Google helyett használnak.